Din cuprinsul articolului
Microbiota intestinală joacă mai multe roluri cheie în metabolismul gazdei. Interacțiunea susținută între microbiota intestinală și gazdă este necesară pentru a asigura funcțiile sănătoase ale corpului.
Studiile au arătat implicațiile microbiotei intestinale în metabolismul lipidic și energetic prin producerea de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), fenolici și alte molecule. Disbioza microbiotei intestinale inițiază și exacerba căile legate de SCFA și poate induce dezvoltarea bolii, cum ar fi sindromul metabolic.
Microbiota intestinală a fost implicată în dezvoltarea mai multor boli care modifică viața, cum ar fi obezitatea, diabetul, bolile inflamatorii intestinale și bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, mecanismele care leagă compoziția și funcția microbiotei intestinale de rezultatul bolii abia încep să fie descoperite.
90% din boli își originea în flora intestinală, afectând chiar și dezvoltarea creierului. Ce trebuie să mâncăm pentru a menține flora sănătoasă?
Dr. Anca Hâncu explică despre beneficiile muraturilor în menținerea unei flore intestinale sănătoase.
„Sunt milioane de bacterii în intestinul nostru și este important să știm cum facem să menținem aceste bacterii în echilibru, pentru că sunt bacterii bune și bacterii care nu sunt bune.
De exemplu, lactobacillus este o bacterie bună. E important ca flora aceasta să fie echilibrată.
Ceea ce numim eubioză, dacă apar dezechilibre, se numește disbioză și se traduce în multiple afecțiuni.
Multiplele afecțiuni inflamatorii au ca sursa și afecțiuni inflamatorii. Dezechilibrul florei intestinale mai poate genera stări de tristeţe sau de anxietate. Vestea bună este că noi putem modela singuri această floră intestinală alimentându-ne corect.
Ce mâncăm ca să ne menținem sănătoasă flora intestinală
Suntem sfătuiți să avem acele 5 porții de legume și fructe pe zi. Salate făcute la abur, de exemplu, sunt foarte recomandate. Şi ciorbiţele sunt foarte valoroase.
Beneficii probiotice
- refac flora intestinală;
- stimulează dezvoltarea sistemului imunitar;
- tranzit intestinal normal;
- reduc număr/durata Infecții;
Prebioticele sunt, de fapt, hrana pentru bacteriile bune.
Probioticele sunt chiar acele bacterii bune din intestit. E important să introducem în alimentaţie acele alimente fermentate. Iaurt, chefir, sana, zilnic câte o porţie. Ciorbiţa cu borş, care se face la noi în sud, este foarte sănătoasă şi benefică pentru floră.
Beneficii consum murături
- detoxifiere;
- digestie sănătoasă;
- prevenire răceală/gripă;
- previn îmbătrânirea;
- stimulează sănătatea intestinelor;
- îmbunătățesc respirația;
Murăturile în sare sunt cele care vor aduce aceste probiotice, pentru că fermentează acolo și sunt bogate în probiotice. Singura problemă ar fi cantitatea de sare în exces. Persoanele cu hipertensiune ar trebui să aleagă mai des varianta de murături în oţet.
Contraindicații consum murături
- boli renale;
- hipertensiune;
- insuficienta cardiacă;
- diabet de tip I și II;
- retenție de apă;
- frecvente dureri de cap/migrene;
Trebuie să avem grijă şi la cantitatea de murături. Să nu facem excese, chiar şi acum de sărbători. Le putem combina cu un piure de cartof.
Balonarea sau durerile abdominale sunt, de fapt, simptome ale disbiozei. Această disbioză o putem reface prin alimentaţie. Noi, ca medici, ne dăm seama imediat dacă s-a produs un dezechilibru. Ne dăm seama că persoana mănâncă incorect, la ore dezordonate.
Cauze disbioză
- infectii virale/bacteriene/parazitare;
- modificări bruște mediu/dietă;
- imunitate scăzută;
- anumite medicamente – în special antibiotice.
Microbiota mai poate fi stricată și de altceva în afară de alimentație. Alimentația, sigur este cea care influențează și mai ales dieta vestică. Microbiota mai poate fi stricată prin consumul exagerat de carne, fumatul, expunerea la noxe.”, a explicat medicul Anca Hâncu la Antena 3.