Din cuprinsul articolului
Simptomele hipertensiunii arteriale, cum ar fi amețeala, vederea încețoșată, durerea de cap sau durerea de ceafă, apar de obicei atunci când tensiunea arterială crește prea repede, cum ar fi în situații de stres, după utilizarea anumitor medicamente sau atunci când se iau medicamente.
Hipertensiunea arterial este „boală tăcută” cu care organismul se adaptează treptat. În această situație, când tensiunea arterială crește treptat de-a lungul anilor din cauza unor obiceiuri proaste, simptomele sunt rare, deoarece organismul se adaptează treptat.
Simptome specifice ale hipertensiunii arteriale
Din acest motiv, dacă există o suspiciune de hipertensiune arterială, cel mai bine este să se măsoare tensiunea arterială cu un aparat specific în acest scop, potrivit tuasaude.com.
Uite ce simptome indică faptul că tensiunea arterială este prea mare includ:
Greață
- Tensiunea arterială ridicată scade oxigenarea și crește presiunea în cap și în măduva spinării, ceea ce se reflectă în funcțiile sistemului nervos, provocând greață.
Durere de cap
- Tensiunea arterială crescută scade circulația sângelui în cap și comprimă anumiți nervi sensibili la durere, ceea ce poate provoca dureri de cap la unele persoane.
Somnolență
- Prin scăderea aportului de oxigen la creier și în tot corpul, tensiunea arterială ridicată poate provoca oboseală și somnolență.
Durere în partea din spate a gâtului
- Tensiunea arterială ridicată poate provoca dureri în spatele gâtului care iradiază spre frunte, din cauza presiunii crescute din cap, care comprimă unii nervi sensibili la durere.
Zgomote în urechi
- Zgomotele în urechi pot apărea ca urmare a scăderii fluxului sanguin sau a creșterii vâscozității lichidului din ureche, cauzate de tensiunea arterială ridicată.
Pete mici de sânge în ochi
- Tensiunea arterială ridicată poate provoca apariția retinopatiei hipertensive, un grup de afecțiuni ale vaselor de sânge care provoacă extravazarea sângelui în ochi.
Dificultăți de respirație
- Acest simptom poate apărea deoarece tensiunea arterială ridicată reduce fluxul sanguin, îngreunând transportul de oxigen către plămâni.
Vedere dublă sau încețoșată
- Tensiunea arterială ridicată poate deteriora vasele de sânge și nervii din retină și poate crește concentrația de lichid din retină, provocând vedere dublă sau încețoșată și orbire în cazuri grave.
Palpitații
- Atunci când tensiunea arterială este ridicată, arterele se îngustează, ceea ce reduce fluxul de sânge către inimă, provocând palpitații, care sunt tulburări ale bătăilor inimii.