9 moduri în care consumul de alcool îți afectează corpul

Alcoolul îți afectează întregul organism, de la ficat și sistemul imunitar până la creier și sănătatea mintală.

Probabil că știți deja că consumul excesiv de alcool vă poate afecta în mai multe feluri.

Există calorii goale care pot duce la creșterea în greutate. Există potențialul de rănire și alegerile regretabile. Și nu uitați de mahmureală, bineînțeles.

Consumul excesiv de alcool poate duce, de asemenea, la o serie de probleme de sănătate, cum ar fi leziuni ale creierului, boli de inimă, ciroză hepatică și chiar anumite tipuri de cancer.

Și asta pe lângă faptul că consumul de alcool poate afecta relațiile, ca să nu mai vorbim de potențialul de presiune financiară și de probleme juridice.

Dar chiar și consumul moderat de alcool schimbă modul în care funcționează organismul dumneavoastră.

Cleaveland cu medicul hepatolog Shreya Sengupta,  despre modul în care consumul de alcool vă afectează corpul și sănătatea emoțională.

„Unii oameni se gândesc la efectele alcoolului ca fiind ceva de care trebuie să vă faceți griji, dar acest lucru este valabil doar dacă trăiți cu o tulburare de consum de alcool, care se numea anterior alcoolism”, spune Dr. Sengupta.

„Dar, atunci când luați în considerare modul în care alcoolul este metabolizat și utilizat de către corpul dumneavoastră, putem începe să vedem că până și consumul moderat și social de alcool ne afectează sănătatea într-o anumită măsură.”

Dr. Sengupta împărtășește câteva dintre efectele nu atât de evidente pe care alcoolul le are asupra corpului tău.

Ficat

Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Ficatul dumneavoastră detoxifică și elimină alcoolul din sânge printr-un proces cunoscut sub numele de oxidare. Când ficatul dumneavoastră termină acest proces, alcoolul se transformă în apă și dioxid de carbon.

Dar atunci când ingerezi prea mult alcool pentru ca ficatul tău să îl proceseze în timp util, o acumulare de substanțe toxice începe să își pună amprenta asupra ficatului tău.

Dacă alcoolul continuă să se acumuleze în sistemul dumneavoastră, poate distruge celulele și, în cele din urmă, vă poate afecta organele.

„Când ficatul este copleșit de oxidarea alcoolului, generează molecule care inhibă oxidarea grăsimilor”, explică Dr. Sengupta. „Grăsimile se acumulează. În timp, aceasta poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de boală hepatică steatotică.”

Boala hepatică steatotică obișnuia să poarte numele de boala ficatului gras.

Boala hepatică steatotică se dezvoltă la aproximativ 90% dintre persoanele care beau mai mult de 1,5 până la 2 uncii de alcool pe zi. Asta înseamnă cam cât un pahar de shot.

Dacă se continuă consumul de alcool, boala hepatică steatozică poate duce la fibroză hepatică. În cele din urmă, puteți dezvolta cicatrici permanente și ireversibile în ficat, ceea ce se numește ciroză.

„Vestea bună este că stadiile timpurii ale bolii hepatice steatotice sunt, de obicei, complet reversibile în aproximativ patru până la șase săptămâni, dacă vă abțineți de la consumul de alcool”, asigură Dr. Sengupta.

Ciroza, pe de altă parte, este ireversibilă și poate duce la insuficiență hepatică și cancer la ficat, chiar dacă vă abțineți de la alcool.

Metabolism

Probabil că sunteți foarte conștienți de așa-numita „burtă de bere”. Aceasta este prescurtarea pentru o secțiune mediană rotundă pe care unii oameni o asociază cu consumul de prea multă bere.

În realitate, nu există nicio dovadă că consumul de bere (sau băuturile alcoolice pe care le alegeți) contribuie de fapt la îngrășarea burții.

Dar există o mulțime de cercetări care să susțină ideea că alcoolul duce la creșterea în greutate în general. Chiar și pentru persoanele care nu sunt băutori deosebit de mari.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Băutura îi dă organismului tău de lucru, ceea ce îl împiedică să se ocupe de alte procese”, notează Dr. Sengupta. „Alcoolul vă distrage sistemul de la îndatoririle sale programate în mod regulat, inclusiv lucruri precum metabolizarea carbohidraților și a grăsimilor.”

Odată ce ați luat un pahar, corpul dumneavoastră face din metabolizarea alcoolului o prioritate – mai presus de procesarea oricărui alt lucru.

Acest lucru se datorează faptului că organismul dumneavoastră are deja procese care îi permit să stocheze excesul de proteine, carbohidrați și grăsimi. Dar nu există un rezervor de depozitare pentru alcool. Așadar, sistemul dumneavoastră are ca prioritate să scape de alcool înainte de a-și îndrepta atenția către celelalte activități.

Acest lucru permite ca excesul de calorii din alimentele pe care le consumați să stea pe loc, ceea ce duce la creșterea în greutate.

Sănătatea intestinului

Microbiomul tău intestinal este un focar de bacterii care ajută la menținerea sistemului tău digestiv fericit și sănătos. Trilioanele de microbi din colon și din intestinele gros și subțire sunt esențiale pentru o digestie corectă. De asemenea, aceștia ajută la combaterea inflamațiilor și susțin un metabolism sănătos.

Atunci când beți prea mult alcool, acesta poate dezechilibra echilibrul dintre bacteriile bune și rele din intestinul dumneavoastră.

„Alcoolul poate ucide bacteriile bune care trăiesc în intestinul dumneavoastră, permițând bacteriilor rele să se dezvolte necontrolat”, explică Dr. Sengupta. „Acest lucru poate duce la probleme de digestie, inflamații și chiar la deteriorarea organelor.”

A bea un pahar de vin la cină sau o bere la o petrecere din când în când nu vă va distruge intestinul. Dar chiar și cantități mici de băutură zilnică și utilizarea prelungită și intensă a alcoolului pot duce la probleme semnificative pentru sistemul tău digestiv.

Sănătatea inimii

Prea mult alcool este rău pentru inimă. Alcoolul poate provoca:

  • Creșterea ritmului cardiac.
  • Creșteri ale tensiunii arteriale.
  • Bătăi neregulate ale inimii (aritmie).
  • slăbire a inimii dumneavoastră (cardiomiopatie).

Avertismentele Federației Mondiale a Inimii merg până la a afirma că nicio cantitate de alcool nu este sigură pentru inima ta.

Dar așteptați, poate vă gândiți, cum rămâne cu acele titluri care susțin că vinul roșu ar trebui să fie bun pentru inima mea?

Există câteva studii care asociază vinul roșu cu îmbunătățirea sănătății inimii în testele de laborator. Dar nicio cercetare nu dovedește că vinul roșu determină vreo îmbunătățire a sănătății inimii la oameni.

„Realitatea este că alcoolul cauzează mai multe probleme de sănătate decât ar putea ajuta vreodată”, întărește Dr. Sengupta. „Și acest lucru este valabil atât pentru inima ta, cât și pentru restul corpului tău.”

Pancreas

Pancreasul vă ajută organismul să digere alimentele și să gestioneze glicemia. Consumul de alcool modifică modul în care funcționează pancreasul dumneavoastră.

„Pancreasul dumneavoastră secretă lichide. Consumul de alcool poate îngroșa aceste fluide, ceea ce poate bloca canalele din care se scurg aceste fluide”, explică Dr. Sengupta.

La fel ca o înfundătură într-un canal de scurgere, acele fluide îngroșate pot bloca canalele. Acest lucru poate duce la pancreatită, care este o inflamație a pancreasului.

Pancreatita poate fi o afecțiune pe termen scurt (acută) care se vindecă în câteva zile. Dar abuzul prelungit de alcool poate duce la pancreatită cronică (pe termen lung), care poate fi severă.

Riscul de cancer

Centrele de control și prevenire a bolilor din SUA (CDC) lansează un avertisment clar cu privire la legătura dintre consumul de alcool și cancer: „Cu cât consumați mai puțin alcool, cu atât scade riscul de cancer”.

De ce?

Corpul tău descompune alcoolul într-o substanță chimică numită acetaldehidă, care îți deteriorează ADN-ul. ADN-ul deteriorat poate face ca o celulă să crească necontrolat, ceea ce duce la apariția tumorilor canceroase.

S-a demonstrat că consumul de alcool crește riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer, printre care:

  • Esofag
  • Gât
  • Sân
  • Colon și rect.

Sistemul imunitar

Dacă beți în fiecare zi, sau aproape în fiecare zi, ați putea observa că răcești, te îmbolnăvești de gripă sau de alte boli mai frecvent decât persoanele care nu beau. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul vă poate slăbi sistemul imunitar, încetinește vindecarea și vă face organismul mai sensibil la infecții.

„Observăm niveluri mai scăzute ale unui anumit tip de celule albe din sânge, numite limfocite, la persoanele care beau foarte mult timp”, relatează Dr. Sengupta. „Acest lucru îi poate face mai vulnerabili la bolile infecțioase”.

Creier

Dimineața de după o noapte de supraalimentare poate provoca unele efecte temporare asupra creierului tău. Lucruri precum probleme de concentrare, reflexe lente și sensibilitate la lumini strălucitoare și sunete puternice sunt semne standard ale mahmurelii și dovezi ale efectelor alcoolului asupra creierului tău.

Consumul de alcool pe termen lung poate schimba cablajul creierului dumneavoastră în moduri mult mai semnificative.

„Consumul excesiv de alcool poate provoca leziuni nervoase și forme ireversibile de demență”, avertizează Dr. Sengupta.

Sănătatea mintală

Alcoolul este un deprimant. Iar consumul prelungit de alcool poate duce la afecțiuni psihice precum anxietatea și depresia. Consumul abuziv cronic poate duce, de asemenea, la paranoia și halucinații.

Chiar și consumul ocazional de alcool în exces (binge drinking) poate declanșa o reacție în lanț care vă afectează bunăstarea. Scăderea inhibițiilor poate duce la alegeri greșite cu repercusiuni de durată – cum ar fi sfârșitul unei relații, un accident sau necazuri juridice. Fiecare dintre aceste consecințe poate provoca tulburări care vă pot afecta negativ sănătatea emoțională pe termen lung.

„Alcoolul tinde să cauzeze mai multe probleme decât rezolvă pentru o mulțime de oameni”, subliniază Dr. Sengupta. „Dacă băutura vă afectează sănătatea, relațiile, munca, finanțele, este timpul să faceți schimbări serioase.”

Recent Posts

Conservele de pește cu cel mai scăzut nivel de mercur

Mercurul este un element chimic care se găsește în mod natural în mediul înconjurător și,…

8 minute ago

Cum se face TESTAREA corectă a GLICEMIEI în caz de DIABET

Diabetul apare atunci când glicemia, principala sursă de energie a organismului, este cu mult peste…

38 de minute ago

ANTICOAGULANT natural! Condimentul care reduce riscul de a face cheaguri de sânge

Persoanele care consumă acest condiment prezintă riscuri scăzute de a face cheaguri de sânge. Acestea…

o oră ago

HOROSCOP. TOP 3 ZODII care dau lovitura în luna DECEMBRIE! Trag cartea norocoasă!

Pe 15 decembrie 2024, Luna Plină în Gemeni îi împinge pe nativi să iasă din…

2 ore ago

Alertă medicală! Un prim caz al noii forme de mpox, raportat în SUA

Oficialii din domeniul sanitar din SUA au anunţat primul caz al unei noi forme de…

2 ore ago

Lovitură pentru pensionari! Cine NU va primi bani în plus la 1 ianuarie 2025?

De la 1 ianuarie 2025, majoritatea pensionarilor vor beneficia de creșteri ale veniturilor, fiind vorba…

3 ore ago

Citeste si: