Sari la conținut

9 Martie: Sfinții 40 de Mucenici. Superstiții pentru Moșii de iarnă. NU AI VOIE sub nici o formă să faci asta!Blestem curat

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Anul acesta, Moșii de Iarnă se prăznuiesc în ziua de sâmbătă, 9 martie 2024. Această sărbătoare este extrem de importantă, astfel că majoritatea românilor respectă cu sfințenie toate tradițiile și obiceiurile populare.

Ce este bine să dai de pomană de Moșii de iarnă

Anul acesta, sâmbăta Moșilor de Iarnă este pe 9 martie și coincide cu Moșii de Primăvară. Această zi mai este cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne, adică momentul care marchează începutul Postului Paștelui.

Moșii de Iarnă sunt primii care încep seria celor șapte sâmbete dedicate Moșilor. Ultima sâmbătă a Moșilor va fi chiar înainte de Duminica Floriilor. Așa cum spune tradiția, în această zi se fac parastase și se dă de pomană.

Creștinii care dau de pomană de Sâmbăta Morților știu, deja, că doar anumite alimente pot fi puse în pachete. Printre acestea se numără coliva, colacii și vinul. Acestea se duc spre a fi sfințite de către preoți împreună cu pomelnicul în care sunt pomeniți cei adormiți.

Credincioșii mai pot da de pomană și alte produse, în funcție de preferințe și posibilități. De Moșii de Iarnă se pot duce la sfințire și piftie, diverse preparate din carne, mere, brânză sau plăcinte.

În funcție de zona din România unde sunt prăznuiți Moșii de Iarnă, pachetele de la parastase pot să difere. De exemplu, în Muntenia, credincioșii pun în fiecare pachet câte un bănuț. Se spune că acesta va aduce belșug și celui care l-a oferit, dar și celui care l-a primit.

În Transilvania, din pachetele date de Moșii de Iarnă nu lipsește faimoasa prăjitură ”pupi”. Checul cu mere este pus în pachet alături de colivă și colaci. Însă, indiferent de regiune, niciun pachet nu se dă de pomană fără să se aprindă o lumânare.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Rugăciune puternică pentru Moșii de iarnă 2024

Tot în Sâmbăta Morților de iarnă, foarte multe persoane se roagă pentru sufletele răposaților. În rândurile de mai jos este o rugăciune pe care trebuie să o rostești pe 9 martie 2024, de Moșii de iarnă. Se spune că aceasta te ferește de necazuri și aduce liniștea sufletească.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”, este rugăciunea care trebuie rostită de Sâmbăta Morților, potrivit playtech.ro.

Ce NU ai voie să faci în Sâmbăta Morților

Pe lângă toate tradițiile cunoscute la noi în țară, mai există și o mulțime de superstiții și de lucruri interzise în această zi. Iată ce NU ai voie să faci în Sâmbăta Morților.

  • În ziua Moșilor de Iarnă, femeile se abțin de la măturatul gospodăriei pentru a evita ca praful să irite somnul. De altfel, gospodinele nu spală și nu aruncă deșeurile menajere pentru a se asigura că acestea nu contaminează mâncarea pregătită pentru a fi dată de pomană.
  • De Sâmbăta Morților se spune că nu este bine să se viziteze fântâni sau intersecții pustii. Conform tradiției populare, aceste locuri sunt locuite de spirite impure, iar nerespectarea superstiției poate duce la un plin de ghinioane și necazuri.
  • Potrivit unei alte tradiții creștin ortodoxe, odată cu Lăsatul Secului de carne, cununiile religioase sunt interzise. Astfel, sezonul nunților se deschide după Duminica Tomii, adică a doua duminică după Paște.
  • Tot în Sâmbăta Morților, sub nicio formă nu ar trebui să se lucreze. Conform superstiției, femeile care încalcă tradiția și lucrează în această zi sunt pedepsite să tremure ca piftia și să li se întoarcă înapoi pomana pe care au dat-o.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel