Sari la conținut

9 fapte UIMITOARE despre mușchiul inimii. Te vom surprinde: s-ar putea să nu știi

inima
Imagine creată cu AI
fapte impresionante despre mușchiul inimii

9 fapte uimitoare despre mușchiul inimii. Acest organ moare când suntem îndrăgostiți sau entuziasmați, bate mai repede dacă ne este frică și pompează sânge, dar acesta nu este singurul fapt care o face atât de specială pentru noi, oamenii.

inima
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Inima este un organ foarte complex. Funcționează continuu fără a se opri nici măcar un minut de-a lungul vieții noastre. Sarcina principală a inimii este să pompeze continuu sânge prin vase pentru a furniza oxigen și substanțe nutritive către țesuturi. Acest organ nu îndeplinește alte funcții, deoarece este important pentru ca procesul de circulație a sângelui să se desfășoare în mod continuu și corect.

Deci, ce nou și neobișnuit se poate învăța despre acest organ? Te vom surprinde: s-ar putea să nu știi

1. Inima este un dispozitiv electric

Deși este un organ viu format din țesut conjunctiv și muscular, din punct de vedere funcțional este un dispozitiv electric. Pentru ca mușchii să se contracte, adică să se scurteze, ei primesc impulsuri electrice regulate generate de „bateria” cardiacă – nodul sinusal. De asemenea, spre deosebire de toate bateriile artificiale cunoscute, nodul sinusoidal poate produce impulsuri pe tot parcursul vieții, fără a se opri. Dar, așa este, dacă ești sănătos, nu ai defecte la inimă și la sistemul său de conducere.

2. Va funcționa și în afara corpului

Dacă creați condiții în care mușchiul inimii primește oxigen și substanțe nutritive, de exemplu. sângele curge prin vasele sale în afara corpului, inima va continua să bată în afara acestuia. Acest lucru se datorează autonomiei nodului sinusal – adică capacității sale de a genera impulsuri complet izolat, independent de starea de spirit, sănătatea și funcția creierului.

Da, în interiorul corpului inima va reacționa la eliberarea de hormoni, stres, diverși factori emoționali – prin accelerarea sau încetinirea bătăilor inimii. Dar o inimă sănătoasă nu poate fi oprită prin voință sau prin gând.

3. Ne servește complet în tăcere: îi auzi doar clapele funcționând

O inimă sănătoasă se contractă liniștit, iar ceea ce auzim în piept când punem urechea la ea nu este contracția inimii în sine, ci sunetul de închidere al valvelor care reglează volumul de sânge ejectat. În esență, sunt similare cu porțile care au două sau trei foi. Iar în momentul în care se închid puternic, la rândul lor între atrii și ventricule, iar apoi la gura aortei și arterei pulmonare, auzim caracteristicul „buf-buf”.

4. Inima noastră are urechi, dar ei nu aud

Da, inima are elemente mici numite urechi. Acestea sunt cavități suplimentare în părțile superioare ale atriului drept și stâng. Urechile stângă și dreaptă arată complet diferit, iar oamenii de știință încă se întreabă ce funcție îndeplinesc aceste elemente în inima noastră. Se crede că ajută la extragerea sângelui mai eficient în timpul contracțiilor.

Unii oameni de știință le consideră însă o moștenire a trecutului și elemente nefuncționale. O altă versiune le definește ca camere de rezervă care se pornesc dacă inima slăbește brusc. Singurul lucru care se știe cu siguranță este că în cazul patologiilor din zona urechii se formează cheaguri de sânge, care pot duce la consecințe ireparabile în organism.

5. Nu rezistă fără ”husă”: Pentru ca inima să funcționeze eficient și să se contracte complet, are nevoie de un sac pericardic. În limbajul medical se numește pericard. Fără ea, inima în sine nu va funcționa mult timp, deoarece va fi pur și simplu șters de țesutul din jur. Sacul pericardic are o structură specială – două straturi care formează un sac în interiorul căruia atârnă inima și funcționează activ.

Există întotdeauna ceva lichid între inimă și stratul interior al pericardului. Este nevoie de inimă, astfel încât să nu se usuce, să nu se frece și să se micșoreze eficient, alunecând de-a lungul pereților pericardului.

6. Inima se poate „îngrasa”: Când mergi să-ți potolești din nou foamea cu fast-food sau să mănânci a doua sau a treia bucată de tort, amintește-ți că excesul de grăsime se depune nu numai pe părțile laterale și pe fese. Inima se poate „îngrasa”, literalmente înotând în grăsime. În acest caz, fibrele musculare ale organului suferă, reducând eficacitatea contracțiilor acestuia.

O inimă obeză, ca și proprietarul ei, devine mai lentă și mai puțin eficientă. Treptat, părți ale mușchilor sunt înlocuite cu celule adipoase – ca urmare, pot apărea aritmii, extrasistole și, în cazuri severe, atacuri de cord.

7. Energie – până la lună și înapoi: Oamenii de știință au estimat că aproximativ 5% din volumul total de sânge circulant curge către inimă. Acest lucru este necesar pentru ca toate celulele, organele și mușchii corpului uman să primească suficient oxigen și substanțe nutritive.

Într-o singură zi, inima produce o asemenea cantitate de energie care ar permite unei mașini electrice să parcurgă aproximativ 32 de kilometri. Dacă puneți toată această energie împreună într-o singură viață umană, ar fi suficient pentru a vă duce pe Lună și înapoi pe Pământ.

8.  În repaus, forța unei contracții a inimii pentru a accelera fluxul sanguin este suficientă pentru a trece de la mușchiul inimii la plămâni și înapoi în 6 secunde; 8 secunde – pentru a ocoli toate colțurile axei creier-inima și doar 16 secunde pentru a ocoli tot corpul până la vârful degetelor și înapoi.

9. Inima noastră poate crea o presiune atât de puternică în sistemul circulator încât „împușcă” sângele până la 10 metri înălțime

Știm cu toții că inimile noastre sunt cu adevărat uimitoare, dar s-ar putea să nu fi ghicit niciodată că sunt atât de puternice. Inima noastră nu numai că furnizează întregului nostru corp sângele de care are nevoie pentru a trăi, dar este și capabilă de niște „fapte” impresionante, cum ar fi ridicarea unui flux de sânge de până la 10 metri înălțime. Să sperăm că nu trebuie să vezi niciodată asta în persoană…

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel