Din cuprinsul articolului
9 august 2021, Sfântul Matia. Rugăciunea pe care să o rostești când ai greșit cuiva.
Astăzi, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Matia, unul din cei 70 de apostoli mai mici, pentru care se scrie în Evanghelie, care s-a numărat cu numărul celor 12 Sfinți Apostoli, în locul lui Iuda Iscarioteanul. Acesta a fost ales în rândul celor doisprezece Apostoli, prin tragere la sorți, în locul lui Iuda. Se știe despre acest sfânt că s-a născut în Betleem, din tribul lui Iuda. A studiat Cărțile Legii cu Sfântul și Dreptul Simeon.
El a propovăduit Evanghelia în Iudeea, Macedonia și Etiopia. Nu a acceptat să renunțe la credința în Mântuitorul Iisus Hristos, Sfântul Apostol Matia a fost bătut cu pietre până a murit. Potrivit tradiției, moaștele Sfântului Apostol Matia au fost aduse la Roma de împărăteasa Elena, în anul 324.
Sfântul Apostol Matia este singura persoană din Sfânta Sciptură care poartă acest nume. Este pomenit în Noul Testament doar în contextul alegerii sale ca înlocuitor al lui Iuda. Apostolul Petru a fost cel care a propus ca Iuda să fie înlocuit.
„Bărbați frați, trebuia să se împlinească Scriptura aceasta pe care Duhul Sfânt, prin gura lui David, a spus-o dinainte despre Iuda, care s-a făcut călăuză celor ce l-au prins pe Iisus. Și au pus înainte pe doi: Pe Iosif, numit Barsaba, zis și Iisus, și pe Matia. Și, rugându-se, au zis: Tu, Doamne, care cunoști inimile tuturor, arată pe care din aceștia doi l-ai ales.” (Faptele Sfinților Apostoli)
„Sfinte Apostole Matia, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre. (…) Cu strălucirile cuvintelor tale cele Dumnezeieşti, ai ars înşelăciunea celor vicleni şi pe credincioşi ai luminat a cânta venirea în Trup a Stăpânului tuturor şi ai râvnit patimii Lui celei Dumnezeieşti.
Pentru aceasta, adunându-ne, cu veselie săvârşim sfinţită pomenirea ta şi cu un glas grăim către tine: Sfinte Matia, Apostole, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea ta.”
Potrivit Trinitas TV, Apostolul Matia zicea că „Dacă vecinul a păcătuit față de cel ales (adică față de creștin, n.e.), atunci cel ales a păcătuit. Că dacă cel ales s-ar fi purtat așa după cum poruncește cuvântul, vecinul i-ar fi respectat viața și n-ar fi păcătuit față de el”.
Săptămâna aceasta este ultima din Postul Adormirii Maicii Domnului. Pe 11 august este sărbătoare cu cruce neagră, fiind prăznuit Sfântul Nifon, Patriarhul Constantinopolului, iar duminică, 15 august este marea sărbătoare Adormirea Maicii Domnului.
Este o zi importantă pentru credincioșii ortodocși, zi marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie. Foarte multe biserici și mănăstiri din țara noastră au hramul pe 15 august, când enoriașii merg cu pachete la biserică și dau de pomană pentru sufletele celor adormiți.
Conform studiilor științifice, există mai multe vitamine care s-au dovedit a susține sănătatea inimii, reducând…
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a subliniat cu ocazia Zilei Internaţionale de…
Camelia Pătrășcanu subliniază că tranzitul lui Mercur în Săgetător, care a început pe 3 noiembrie…
Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…
Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…
APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…