Sari la conținut

9 alimente cu puternice efecte anti-cancer. Inhibă creşterea tumorilor şi fortifică sistemul imunitar

cancer
Sursă foto: PDPics/Pixabay
Relatia cauza-efect a stresului si cancerului

Numeroase cercetări au demonstrat de-a lungul anilor ca o serie de produse alimentare pot influenţa apariţia şi dezvoltarea anumitor tipuri de cancer.

Dar unele alimente, cum ar fi usturoiul, rodia, rosiile, morcovii, au puternice efecte anti-cancer, adica pot reduce semnificativ riscul apariției bolii, desi consumul unui anumit aliment nu poate preveni în niciun caz pe deplin dezvoltarea cancerului și, chiar mai puțin, vindecarea acestuia.

O dietă echilibrată, care favorizează alimentele de origine vegetală bogate în fibre vă poate reduce riscul de a dezvolta cancer. De aceea, medicii recomandă includerea în alimentaţia zilnică a produselor care să asigure un aport echilibrat de proteine, carbohidrați, lipide, vitamine și minerale.

Aceste alimente sunt bogate în compuși anti-cancer, cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Rolul antioxidanților este de a preveni radicalii liberi să atace celulele și să le facă sa devina canceroase.

Cei mai cunoscuți antioxidanți sunt beta-carotenul, vitaminele C și E, zincul. Dar există mulți alții, de exemplu compușii fenolici ai ceaiului verde, flavonoizii strugurilor etc.

1. Ceai verde

Se crede că ceaiul verde poate reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer (sân, colon, piele, vezică urinară, prostată etc.) datorită bogăției sale în antioxidanți: în polifenoli, dar și în catehine, și mai ales în epigalocatechina galatte, care reduce creșterea noilor celule necesare dezvoltării tumorilor și metastazelor.

2. Usturoi

Proprietățile anticancerigene ale usturoiului par a fi legate în esență de unul dintre compușii săi, alina, care se transformă în alicină, un compus de sulf volatil și aromatic, atunci când un catel este zdrobit, potrivit bzi.ro. Alicina pare capabilă să elimine substanțele potențial cancerigene din organism, dar și să încetinească creșterea celulelor canceroase. Se spune că usturoiul are un efect deosebit de preventiv împotriva cancerelor colorectale și gastrice.

3. Roșii

Efectul puternic anti-cancer al acestui aliment se explică prin prezența licopenului, un pigment din familia carotenoidelor care este extrem de antioxidant. Licopenul ar reduce în special riscul de cancer de prostată.

sursa foto: Unsplash

4. Turmeric

Substanța activă din turmeric, curcumina, are puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Curcumina promovează autodistrugerea celulelor canceroase și inhibă proliferarea acestora. Pentru a-i crește biodisponibilitatea (astfel încât organismul să o absoarbă mai ușor), se recomandă consumarea acesteia cu o cantitate mică de piper și grăsime, cum ar fi puțin ulei de măsline.

5. Brocolli

Broccoli, ca toate legumele crucifere, are doi nutrienți (indol-3-carbinol și sulforafan), care ajută la evacuarea cancerigenilor înainte de a afecta corpul. Consumul de alimente cum sunt cruciferele ar avea un efect protector puternic împotriva tuturor tipurilor de cancer.

6. Rodia

Efectul puternic anti-cancer al acestui fruct consta in două elemente cu proprietăți antioxidante care acționează în prevenirea cancerului: semințele bogate în antocianozide și coaja fructului care conține punicalagină. Rodia și sucul său ar putea interfera cu dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, în special cancer de prostată, cancer de sân și cancer de colon.

7. Fenicul

Frunzele, bulbii și semințele de fenicul conțin antioxidanți, inclusiv flavonoizi în cantități semnificative. Feniculul conține, de asemenea, compuși bioactivi care ar preveni multiplicarea celulelor canceroase, potrivit bzi.ro.

8. Morcov

Morcovul are un efect protector împotriva cancerului pulmonar, cutanat și mamar datorită prezenței beta-carotenului, un puternic antioxidant.

9. Fructe roșii

Căpșunile și zmeura conțin acid elagic, un polifenol care distruge enzimele implicate în procesul de vascularizare a tumorilor canceroase. Afinele conțin alți polifenoli care se crede că blochează creșterea celulelor tumorale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel