Sari la conținut

85% dintre pacienţii care ajung la medic suferă de afecţiuni pulmonare cronice

În ultimii 25 de ani, pneumologia românească a continuat să se dezvolte neîncetat, astfel încât, în prezent, în cadrul Societăţii Române de Pneumologie, există 7 secţiuni (tabacologie, pneumologie pediatrică, bronhologie, fiziopatologie respiratorie, tuberculoză, somnologie, cancer bronhopulmonar), precum şi 3 grupuri de lucru (hipertensiune pulmonară, sarcoidoză, mucoviscidoză). Toate aceste secţiuni organizează întâlniri regulate şi un congres naţional la fiecare doi ani.

„85% dintre pacienţii ce ajung la medic suferă de BPOC (un grup de boli cronice, ireversibile care determină dispnee -dificultatea respiraţiei, gâfâială- datorită faptului că aerul nu este expirat corespunzător din plămâni. În timp, bronhopneumopatia obstructivă cronică se agravează şi poate duce la respiraţie superficială, afectare cardiacă şi moarte), astm sau alte afecţiuni pulmonare. Este foarte important ca pacienţii să înveţe să mergă la controalele periodice, la medicii de familie, să îşi protejeze sănătatea. Încercăm să educăm atât pacienţii cât şi medicii. Pneumologia românească este permanent implicată în dezvoltarea disciplinei, prin educaţie medicală continua!- a declarat prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele SRP. ”

Astfel, conform declaraţiilor d-lui Profesor Florin Mihălţan, anul acesta s-a finalizat “Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013”, intitulat “Calitate în serviciile medicale de pneumologie prin formare profesională  continuă  şi flexibilitate organizaţională”. Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat creşterea gradului de adaptabilitate şi de competenţă în activitate pentru grupul ţintă (personal şi manageri din domeniul sănătăţii) prin identificarea şi promovarea unor modele manageriale eficiente în contextul descentralizării şi prin sporirea capacităţii de înţelegere şi operare cu noile tehnologii utilizate în domeniul pneumologiei.

* Un alt proiect, pe care merită să îl amintim, a avut loc în iulie 2013, şi este vorba despre Prima Conferinţă Naţională de Cancer Pulmonar.

Cancerul pulmonar este o neoplazie care domină tabloul actual al malignităţilor în întreaga lume; este situat pe un tragic prim loc în statisticile de mortalitate, oriunde pe glob, este o problemă majoră de sănătate publică”- a declarat Prof. Dr. Florin Mihălţan.

Incidenţa cancerului bronhopulmonar este în creştere rapidă în ultimii 30 de ani, în paralel cu fumatul. Se estimează că, în prezent, în majoritatea ţărilor occidentale, procentul de cazuri de cancer pulmonar datorat fumatului este de 90% la bărbaţi si de 80% la femei; în cazul ţărilor în curs de dezvoltare, procentele sunt considerabil mai mici. În ţara noastră, datele statistice arată o creştere considerabilă a fumatului în rîndul femeilor în ultimii ani. Riscul dezvoltării cancerului bronhopulmonar creşte cu numărul de ţigarete fumate zilnic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel