Sari la conținut

80% în plus la PENSII. BONUS pentru anumite categorii de persoane

pensie
Sursă foto: Biz

Pensionarii vor primi începând cu luna mai deciziile cu pensiile majorate, iar pensiile majorate şi noile taloane începând cu luna septembrie.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a declarat recent că unii pensionari vor beneficia de o majorare a pensiilor cu 80%. Astfel, din luna septembrie anumite categorii de persoane vor avea venituri mai mari chiar și cu 2.600 de lei. Pensia acestora se va majora de la 2.100 de lei la 4.700 de lei, potrivit rtv.net.

„În cazul acestor români, cei care au avut peste 35 de ani de muncă cu venitul minim pe economie, vor avea o creștere semnificativă a pensiilor. Simulările pe care le-au făcut cei de la Casa Națională de Pensii indicau că având ca referențial venitul, indemnizaţia minimă socială din 2023, cu cât va primi pensionarul în septembrie 2024, vom avea și creșteri de 80% ale acestor venituri”, a precizat ministrul Muncii.

Conform noii legi a pensiilor, care va fi aplicată de la 1 septembrie, toate cele 5.000.000 de pensii vor fi recalculate. Acest lucru va aduce surprize și creșteri semnificative pentru un număr mare de cetățeni.

pensie
Sursă foto: Playtech

Ce români vor primi pensii de 4.760 de lei

Un exemplu elocvent este acela al unui pensionar care a dedicat peste 35 de ani muncii și a acumulat un impresionant număr de peste 50 de puncte. Cu un indice de corecție mic, acest pensionar este într-o poziție favorabilă să beneficieze de o pensie mare la recalculare.

„ Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creşteri mai mici, cei care nu au beneficiat de indice de corecţie vor beneficia de creşteri mai mari”,  a explicat Daniel Baciu, citat de click.ro.

Spre exemplu, un bătrân care s-a retras din activitate în anul 2020, când punctul de pensie era 1.265 de lei, cu o vechime de 38 de ani, din care 20 la grupa a II-a, acest pensionar are un punctaj mediu de 1,64, ceea ce înseamnă că în 2020 pensia lui era de 2.080 de lei. În ianuarie, pensia lui a fost indexată și a ajuns la 2.054 de lei. Astăzi, acest pensionar se bucură de o pensie de 3.200 de lei.

Conform formulei de calcul a punctelor de stabilitate, acest român are, în total, 8,75 puncte (5 X 0,5+ 5 X 0,75+ 3 X 1). După aflarea acestei valori, se calculează numărul total de puncte: 8,75 puncte stabilitate+ 50 puncte de contributivitate= 58,75 X 81 lei (valoarea punctului de referință). La finalul recalculării rezultă o pensie de 4.760 de lei.

BONUS pentru anumite categorii de persoane

Sunt avantajaţi cei care au mai mulţi ani de muncă, dar şi cei cu venituri foarte mici, ale căror pensii aproape se dublează de la 1 septembrie 2024. Astfel, românii care au peste 36 de ani pe cartea de muncă vor primi un punctaj suplimentar datorită ”punctelor de stabilitate”.

„Un român care are un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani va obține puncte de stabilitate, un beneficiu suplimentar la pensie şi anume. Este unul dintre aspectele esenţiale din noua lege. Principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate în interior sistemului public de pensii.

Alt obiectiv important este creşterea sustenabilă a pensiei, astfel încât românii să aibă pensii decente, mai bune, respect pentru viaţa muncită. Este important să le dăm românilor șansa ca inclusiv la pensie să fie ca la treia tinereţe, aşa cum fac occidentalii”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate”, a spus ministrul Muncii.

Exemplu de calcul:

  • 4 ani de Facultate
    6 luni de armată
    6 luni de șomaj
    15 ani de stagiu de cotizare, rezultă 1,25 punte necontributive.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel