Sari la conținut

80% din atacurile de cord ar putea fi evitate dacă toată lumea ar face aceste 5 lucruri ușoare

infarct

Asociația Americană a Inimii publică statistici ale bolilor de inimă anual. Bolile cardiovasculare reprezintă aproximativ 1/3 din numărul morților din întreaga lume. Un american moare din această cauză la fiecare 40 de secunde. Diferite boli de inimă au provocat daune pentru  aproape 17 milioane de vieți din lume în anul 2019. Raportul continuă să estimeze până în 2030 că bolile de inimă vor lua 23,6 milioane de vieți anual.

Un studiu realizat la Institutul Karolinska a constatat că dezvoltarea următoarelor cinci obiceiuri sănătoase ar putea preveni aproape 80% din atacurile de cord pentru prima dată la bărbați:

  • O dietă sănătoasă
  • Activitate fizică (mersul pe jos / mersul pe bicicletă ≥40 min / zi și exerciții ≥1 h / săptămână)
  • Circumferința sănătoasă a taliei (circumferința taliei <95 cm sau 37,4 inci)
  • Consum moderat de alcool (10-30 g / zi)
  • Fumatul interzis

Un atac de cord, denumit si infarct miocardic, poate fi fatal, insa tratamentul oferit persoanelor care sufera de afectiuni cardiace, s-a imbunatatit dramatic de-a lungul anilor.

Simptomele frecvente ale unui atac de cord includ:

  • Presiune, senzatie de apasare sau durere in piept sau in brate care se pot raspandi pe gat, pe maxilar sau in spate
  • Greata, indigestie, arsuri la stomac sau dureri abdominale
  • Dificultati de respiratie
  • Transpiratie rece
  • Oboseala si ameteala brusca

Simptomele unui atac de cord pot varia de la o persoană la alta, în funcție de sensibilitatea pacientului. În general, acestea pot apărea cu săptămâni sau luni înainte de manifestarea infarctului miocardic, fiind vagi și deloc dureroase.

La femei pot apărea dificultăți de respirație, senzație de greață, vărsături sau dureri de spate, umeri și maxilar.

Cel mai frecvent simptom este cel al durerii toracice, iar factorii declanșatori pot fi efortul fizic, emoțiile și chiar frigul. În ceea ce privește persoanele diabetice, acestea pot face infarct miocardic tăcut, fără durere și fără semne clare.

La unii paciențti ( în special la vârstnici și la pacienții diabetici),  durerea tipică poate lipsi, dar pot fi prezente așa numitele echivalente de angină: durere epigastrucă sau mandibulară, dispnee, palpitații, lipotimii.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel