Sari la conținut

8 simptome pe care nu trebuie să le ignori! Pot fi semnele timpurii ale cancerului

Din păcate, simptomele timpurii ale cancerului nu sunt întotdeauna clare și deseori sunt confundate cu cele provocate de afecțiuni minore. Iată caâteva simptome care pot prevesti o formă de cancer, însă care prin banalitatea lor, sunt adesea ignorate:

1. Febră

Febra inexplicabilă poate fi un simptom care indică existența cancerului; la fel de bine ar putea fi și un semn de pneumonie sau alte boli infecțioase. Majoritatea formelor de cancer provoacă febră la un moment dat, inclusiv leucemia și limfomul. De obicei, febra apare după ce cancerul s-a extins de la organul afectat inițial și invadează alte părți ale corpului.

2. Scăderea în greutate

Scăderea nejustificată în greutate presupune stabilirea unei consultații la medicului de familie. Dacă o persoană pierde mai mult de 10% din greutatea corpului într-o perioadă scurtă de timp (câteva săptămâni) trebuie să consulte medicul pentru a depista cauza. Pe baza informațiilor obținute medicul va decide care sunt investigațiile necesare.

3. Oboseală

Oboseala este un simptom caracteristic oricarei forme de cancer la bărbați. De obicei, oboseala se instalează atunci când cancerul se află într-un stadiu tardiv și poate fi însoțită de febră. Totodată, există posibilitatea ca oboseala să se manifeste și în stadiile incipiente ale unor tipuri de cancer, precum: leucemia, cancerul gastric sau cancerul de colon. Astfel, dacă vă simțiți obosiți în permanență nu ezitați să consultați medicului pentru a stabili cauzele care declanșează acest simptom!

4. Simptomele asemănătoare cu o răceală

Simptomele timpurii de limfom, cancerul nodulilor limfatici, sunt asemănătoare cu o răceală și includ dureri musculare și febră. Deși febra este mai comună în cazul cancerului care s-a răspândit, Societatea Americană de Cancer avertizează că poate fi și un simptom timpuriu al limfomului și leucemiei.

5. Vocea răgușită

Dacă ai vocea răgușită mai mult de două săptămâni, după o infecție a aparatului respirator, mai ales dacă starea ta se înrăutățește, mergi la medic. Vocea răgușită sau laringita poate fi cauzată de cancer la gât, la plămâni sau chiar la tiroidă. Tumoarea apasă pe esofag, iar în multe cazuri, răgușeala este singurul simptom al cancerului esofagian.

6. Dificultăți in respirație

Primul simptom al cancerului la plămâni este reprezentat de dificultățile de respirații, apărute după activități care nu presupun mult efort. O tuse care durează mai multe săptămâni sau o tuse diferită apărută la fumători este un alt semnal de avertizare. Dacă simptomele persistă, mergi la medic. O simplă radiografie îți va spune exact de ce afecțiune suferi.

7. Durerile și arsurile stomacale

Arsurile la stomac, precum și o senzație ușoară de greață și balonare pot fi un semn timpuriu de cancer la stomac. Pentru că pastilele anti-acid elimină disconfortul, oamenii au impresia că au avut doar mai mult acid în stomac. De cele mai multe ori așa este, însă dacă senzația persistă și te simți plin, deși ai mâncat mai puțin decât de obicei, ar trebui să vezi un medic. Persoanele care au reflux gastric sunt mai predispuse la apariția cancerului de gât.

8. Durere în braț sau umăr

O durere a brațului sau a umărului, care devine tot mai puternică pe măsură ce trece timpul, poate fi un simptom al cancerului la plămâni, cauzat de creșterea nodulilor limfatici, care apasă pe nervi. Acest semnal de avertizare poate apărea chiar înainte de dificultățile de respirație și nu seamănă cu o durere musculară, ci mai degrabă cu cea provocată de artrită.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel