Din cuprinsul articolului
Depresia majoră nu este întotdeauna ușor de observat în tine sau în cineva pe care îl iubești. Utilizați aceste indicii pentru a determina când poate fi necesar un tratament.
Dacă tu sau cineva pe care îl cunoști se luptă cu depresia, ești departe de a fi singur. În 2020, 8,4% dintre adulții din SUA – aproximativ 21 de milioane de persoane – au avut cel puțin un episod depresiv major, potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală din SUA. Mai mult, un studiu din 2020 a constatat că prevalența simptomelor depresiei s-a triplat în Statele Unite în timpul pandemiei de COVID-19.
Simptomele depresiei nu sunt întotdeauna la fel de evidente ca plânsul frecvent și disperarea copleșitoare. „De multe ori schimbările sunt subtile și persoana poate să nu observe, dar prietenii și cei dragi pot”, spune Boadie Dunlop, director al programului de tulburări de dispoziție și anxietate din departamentul de psihiatrie de la Emory University School of Medicine din Atlanta.
Nu există un model de depresie, iar starea poate varia în progresie de la o persoană la alta. Simptomele pot trece treptat de la ușoare, cum ar fi alegerea de a rămâne acasă pentru a se uita la televizor în loc să ieși la plimbare cu un prieten, la mai severe, cum ar fi nici măcar să nu te ridici din pat pentru a face duș sau gânduri persistente de sinucidere. Alții pot progresa rapid de la starea lor obișnuită la un episod depresiv sever.
Opt simptome de depresie
Pentru a vă ajuta să recunoașteți depresia care merită îngrijorare, fie că este vorba despre dvs. sau de o persoană dragă, iată opt simptome de depresie – dintre care unele s-ar putea chiar să le găsiți surprinzătoare – pe care nu ar trebui să le ignorați.
Probleme cu somnul
Deși depresia poate slăbi energia și motivația în timpul zilei, o persoană poate rămâne adesea trează noaptea, incapabil să doarmă, spune Sarah Altman, , psiholog clinician în departamentul de psihiatrie și sănătate comportamentală de la Universitatea de Stat din Ohio Wexner Medical.
Pe de altă parte, unor persoane cu depresie le este greu să se ridice din pat și pot dormi perioade lungi în timpul zilei.
Pierderea interesului pentru activitățile preferate
Unii oameni apelează la hobby-urile de care se bucură atunci când se simt copleșiți, dar cei cu depresie majoră tind să le evite, potrivit Asociației Americane de Psihiatrie (APA).
Dacă ție sau pe cineva pe care îl cunoști de obicei adoră să facă grădinărit, dar nu poți aduna energia pentru a ieși afară, darămite să lucrezi în curte, acesta poate fi un semnal de alarmă.
Creșterea nivelului de energiei
În mod ironic, atunci când oamenii depresivi au luat decizia de a face ceva drastic, cum ar fi să se rănească, pot trece de la a fi încetiniți la mult mai energici. Asta pentru că ei simt un sentiment de ușurare că au ajuns la o rezoluție, așa că dacă observi o schimbare drastică ca aceasta la cineva pe care îl iubești, este un mare motiv de îngrijorare.
Acest lucru se poate manifesta și sub forma unui comportament nesăbuit, în special la bărbați, cum ar fi un comportament sexual riscant, cheltuirea excesivă sau abuzul de substanțe, cum ar fi alcoolul sau drogurile, potrivit Asociației pentru Anxietate și Depresie din America (ADAA).
Schimbarea poftei de mâncare
Unii oameni mănâncă în exces atunci când sunt deprimați sau anxioși, dar la persoanele cu depresie severă, opusul este adesea adevărat.
Scăderea poftei de mâncare și scăderea în greutate pot fi un semn de depresie, notează Clinica Mayo, alături de pofta de mâncare și creșterea în greutate.
Probleme de concentrare
„La mulți oameni, depresia se poate manifesta prin iritabilitate, nerăbdare sau anxietate și îngrijorare. Femeile sunt în mod special predispuse la simptome de anxietate împreună cu depresia”, spune Diane Solomon, PhD, CNM, asistentă psihiatrică în Portland, Oregon.
Problemele de concentrare sunt un alt simptom asociat.
Expresii de vinovăție
Sentimentul excesiv de vinovăție sau lipsă de valoare poate fi, de asemenea, un semn distinctiv al depresiei, potrivit APA.
Oamenii s-ar putea simți vinovați pentru că sunt deprimați sau nu fac suficient acasă sau la serviciu.
Simptome fizice inexplicabile
Deoarece corpul și mintea sunt conectate, depresia poate începe să se manifeste și în moduri fizice care sunt rezistente la tratament, cum ar fi dureri de cap persistente, probleme digestive sau dureri inexplicabile, potrivit ADAA.
O parte întunecată emergentă
O persoană care este sever deprimată poate deveni preocupată de moarte și alte subiecte morose, notează APA. De exemplu, ei pot vorbi despre cum vor fi lucrurile „după ce voi fi plecat” și pot deveni, de asemenea, mai probabil să își asume riscuri necalculate.