Din cuprinsul articolului
Poate fi copleșitor să fii diagnosticat cu o problemă la rinichi. Boala de rinichi, cum ar fi boala polichistică a rinichilor (PKD) este unul dintre cele mai răspândite tipuri de boli de rinichi.
O afecțiune moștenită, boala polichistică a rinichilor poate duce la dezvoltarea unor grupuri de chisturi, mai ales în interiorul rinichilor, care în cele din urmă cresc mai mari și fac rinichiul să-și piardă funcțiile.
Dr. Keshav Das Sadhwani, consultant nefrolog la Manipal Hospitals, Ghaziabad, explică mai multe despre această afecțiune și cum se poate gestiona eficient.
„Chisturile sunt saci sferici, plini de lichid, necanceroase. Chisturile pot deveni foarte mari și pot avea diferite dimensiuni. Rinichii dumneavoastră pot suferi daune dacă aveți numeroase chisturi sau chisturi uriașe”.
Ficatul și alte organe pot dezvolta chisturi din cauza bolii polichistice de rinichi. Efectele secundare grave ale bolii includ insuficienta renala si hipertensiune arteriala. Severitatea PKD variază foarte mult, iar unele consecințe pot fi evitate. Tratamentele și o schimbare a stilului de viață pot reduce daunele problemelor la rinichi.
De obicei, simptomele nu apar până când o persoană are între 30 și 40 de ani. O senzație de fluturare sau ciocan în piept, precum și durere în piept sunt posibile la aproximativ 25% dintre pacienții cu PKD care au o așa-numită valvă floppy în inimă. Aceste simptome ale PKD dispar adesea de la sine, dar pot fi un semn de avertizare.
Unele dintre simptomele comune ale bolii polichistice de rinichi sunt:
Cel mai răspândit simptom PKD este hipertensiunea arterială. Pacienții au ocazional dureri de cap legate de hipertensiunea arterială sau medicii pot observa hipertensiune arterială în timp ce efectuează un examen fizic standard. Este esențial să gestionați hipertensiunea arterială, deoarece poate dăuna rinichilor. Tratamentul pentru hipertensiune arterială are de fapt potențialul de a întârzia sau chiar de a opri insuficiența renală.
Dr Mohan Keshavmurthy, Director Urologie, Uro-Oncologie, Andrologie, Uro-Ginecologie, Transplant și Chirurgie Robotică Spitalul Fortis, Bangalore, a spus că boala polichistică a rinichilor este o afecțiune congenitală în care o mare cantitate de parenchim al rinichilor este înlocuită cu multiple chisturi care sunt ineficiente. Cu alte cuvinte, nu efectuează activitatea de filtrare a rinichiului.
„Orice PKD, așa cum o numim noi, poate fi de penetrare incompletă sau completă. Când este incompletă, există trei posibilități ca să fie diagnosticată la naștere, diagnosticată la pubertate sau să nu fie diagnosticată decât până la o ecografie sau o scanare CT pentru unii.
La acei pacienti cu penetranta incompleta si forma adulta a bolii polichistice de rinichi, unul din patru poate avea o piatra asociata in interiorul unuia dintre aceste chisturi cu infectie secundara.
Tratamentul in aceste cazuri va depinde daca creatinina este afectate, dureri de flanc sau dacă există hematurie și infecție recurentă a tractului urinar. O combinație de tehnici retrograde sau antegrade poate fi necesară pentru a recupera pietrele dacă clinic este considerat adecvat.”
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…