Din cuprinsul articolului
Cu toții am avut viețile afectate de cancer: fie noi înșine am fost în categoria de risc, fie o persoană dragă l-a dezvoltat la un anumit moment. Cancerul a devenit cea mai importantă preocupare legată de sănătate.
Cele mai frecvente tipuri de cancer includ:
Potrivit Societății Americane de Cancer, aproximativ 2 milioane de cancere au fost diagnosticate în S.U.A. în 2023. Aceste cifre sunt copleșitoare, dar există modalități în care tu și cei dragi poți riposta.
„Când vine vorba de cancer, cunoștințele, conștientizarea și acțiunea timpurie pot fi aliații noștri cei mai puternici”, spune dr. Scott Olsson, chirurg cardiotoracic, specializat în diagnosticarea precoce și tratamentul cancerului pulmonar la Houston Methodist.
Cum să preveniți cancerul: 8 moduri de a vă reduce riscul de apariție a cancerului
Între 30%-50% dintre cancere pot fi prevenite prin eliminarea sau abordarea factorilor de risc și urmând o rutină sănătoasă. Dr. Olsson subliniază că niciodată nu este prea târziu să fii proactiv cu privire la sănătatea ta.
Reduceți riscul de cancer prin adoptarea și menținerea acestor obiceiuri de stil de viață.
1. Cunoaște-ți corpul
Unul dintre cei mai importanți pași pe care îi puteți lua este să vă familiarizați cu tiparele normale ale corpului.
„Acordați atenție oricăror modificări sau simptome neobișnuite care continuă pentru o perioadă îndelungată”, spune dr. Olsson. „Nodulele, tusea persistentă, modificările obiceiurilor intestinului sau vezicii urinare, pierderea inexplicabilă în greutate și sângerările anormale nu trebuie niciodată ignorate”.
2. Nu fumați sau vapați
„Fumatul este factorul de risc nr. 1 pentru cancerul pulmonar”, spune dr. Olsson. „Fumul de tutun expune organismul la mii de substanțe chimice, dintre care zeci sunt cunoscute că provoacă cancer”.
Fumatul vă afectează, de asemenea, sănătatea generală – dăunând plămânilor, inimii și multor alte organe. Și nu presupuneți că vapatul este sigur.
„Nu înțelegem pe deplin efectele pe termen lung ale folosirii țigărilor electronice, dar mulți oameni, în special adolescenții și adulții tineri, nu realizează că țigările electronice conțin încă multe substanțe chimice nocive”, adaugă dr. Olsson.
La fel ca țigările tradiționale, țigările electronice conțin aproape întotdeauna nicotină. Și chiar și atunci când nu o fac, stilourile vape sunt încă pline cu substanțe toxice – inclusiv compuși organici volatili care au potențialul de a provoca cancer (dintre care unul se găsește și în evacuarea mașinilor); diacetil, o aromă legată de boli pulmonare grave; și particule ultrafine care pot ajunge adânc în plămâni și pot provoca iritații.
3. Limitați consumul de alcool
Este important să recunoaștem consecințele pe termen lung asupra sănătății ale consumului moderat până la intens de alcool, care includ un risc crescut pentru mai multe tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de cap și gât, cancerul esofagian, cancerul colorectal, cancerul de sân, cancerul de ficat și multe altele.
„Acetaldehida, unul dintre produsele de descompunere a alcoolului, este toxică pentru organism”, explică dr. Olsson. „Riscul de cancer depinde de cantitatea și frecvența consumului de alcool, iar limitarea consumului de alcool este asociată cu un risc mai mic”.
Societatea Americană de Cancer recomandă bărbaților să-și limiteze consumul la cel mult două porții de alcool pe zi, iar femeilor la cel mult una.
4. Exerciții fizice
„A fi activ fizic este legat de un risc mai scăzut de apariție a mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul vezicii urinare, cancerul mamar, cancerul colorectal și cancerul de stomac”, spune dr. Olsson. „Dimpotrivă, a fi sedentar este asociat cu un risc crescut de multe afecțiuni cronice de sănătate, inclusiv anumite tipuri de cancer”.
Indiferent dacă activitatea provine din mers pe jos, jogging, ciclism, practicarea unui sport sau altceva, adulții ar trebui să urmărească să facă 150 de minute de exerciții de intensitate moderată pe săptămână.
„Orice activitate este mai bună decât nicio activitate”, adaugă dr. Olsson. „Chiar și găsirea unor modalități simple de a adăuga mișcare în rutina ta – alegerea urcatului pe scări în detrimentul liftului, parcarea mașinii mai departe de destinație, practicarea unui hobby activ precum grădinăritul – pot avea un impact mare asupra sănătății tale.”
5. Purtați protecție solară
Expunerea la soare este unul dintre principalii factori de risc pentru dezvoltarea cancerului de piele. Din fericire, purtarea de protecție solară vă poate ajuta să vă protejați pielea și să reduceți riscul.
„Lumina soarelui este aspră, conținând două tipuri de raze UV (UVA și UVB) dovedite că dăunează ADN-ului și contribuie la dezvoltarea cancerului de piele”, explică dr. Olsson. „Este important să-ți protejezi pielea – indiferent de cât timp stai la soare.”
6. Mănâncă sănătos
Alimentația deficitară și supraponderalitatea sunt legate de un risc crescut de a dezvolta cancer, printre alte afecțiuni cronice de sănătate.
Exemple de alimente nesănătoase comune în dieta standard americană includ:
- Carne roșie, cum ar fi carnea de vită și porc
- Carne procesată, cum ar fi slănină, hot-dogs și delicatese
- Băuturi îndulcite cu zahăr, inclusiv băuturi răcoritoare
- Alimente ultraprocesate, cum ar fi chipsuri, prăjituri și multe mese congelate
Încercați să limitați aceste alimente. Puteți face acest lucru înlocuind chipsurile și cartofii prăjiți cu fructe și legume, alegând pui în locul fripturii grase și aruncând o privire mai atentă la etichetele nutriționale pentru a evita adaosul de zaharuri, cerealele rafinate și grăsimile saturate.
7. Vizitați medicul primar
Când vine vorba de a primi răspuns la întrebările dumneavoastră de prevenire a cancerului, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală primară este un loc bun pentru a începe.
„Controalele regulate și comunicarea deschisă permit medicului dumneavoastră să vă monitorizeze starea de sănătate, să abordeze orice îngrijorare și să recomande screening-uri adecvate pentru cancer pe baza factorilor dumneavoastră de risc”, spune dr. Olsson.
8. Urmați ghidurile de screening pentru cancer
Unele screening-uri pot detecta creșteri anormale înainte ca acestea să devină cancer, cum ar fi polipii și alunițele. Dar cele mai multe screening-uri se concentrează pe detectarea cancerului în stadiile sale incipiente, crescând șansele unui tratament de succes și îmbunătățind rezultatele generale.
„A fi în acord cu semnalele corpului tău este vital pentru a descoperi cancerul în stadiile sale incipiente, când este cel mai tratabil”, spune dr. Olsson. „Stabilirea unei relații strânse cu un medic primar care vă înțelege istoricul medical și vă poate ghida prin întrebări despre sănătatea dumneavoastră este de neprețuit”.
La fel și screening-urile pentru cancer, cum ar fi screening-ul cancerului de col uterin, mamografiile, screening-ul cancerului colorectal, screening-ul cancerului pulmonar și screening-ul cancerului de prostată. Când și ce analize aveți nevoie variază în funcție de vârstă, sex, istoric familial și alți factori de risc. Medicul dumneavoastră primar vă poate ajuta să stabiliți cum ar trebui să arate planul dumneavoastră individualizat.
„Dacă se detectează ceva în timpul unui screening, medicul dumneavoastră primar vă poate recomanda specialistul corespunzător”, adaugă dr. Olsson. „Acționăm ca o echipă pentru sănătatea ta”.