Din cuprinsul articolului
Sfântul Ioan Evanghelistul este pomenit de Biserica Ortodoxă Română de trei ori în fiecare an, pe 26 septembrie, când a trecut la cele veșnice, în ziua de 30 iunie, împreună cu ceilalți sfinți apostoli, și pe 8 mai, când se pomenește minunea care se petrece în fiecare an la mormântul său.
În fiecare an, în ziua praznicului, din mormântul său se ridică o pulbere ce vindecă pe cei bolnavi.
Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, numit și Sfântul Ioan Teologul, este unul din cei doisprezece Apostoli ai lui Iisus, autorul uneia dintre cele patru Evanghelii. Mai este cunoscut și drept „ucenicul pe care îl iubea Iisus”, fiind înzestrat cu darul facerii de minuni.
Născut în orașul Betsaida, fiu al lui Zevedei și al Mariei-Salomeea, Sfântul Ioan Evanghelistul a fost ucenicul căruia Iisus Hristos, când era răstignit pe Cruce, i-a spus să aibă grijă de Fecioara Maria.
După moartea Fecioarei Maria, Ioan a plecat în Efes unde a propovăduit creștinismul. În perioada persecuțiilor anticreștine ale lui Domițian, ar fi fost arestat și dus la Roma, unde ar fi fost supus la chinuri, prin scufundare într-un vas cu ulei fierbinte.
Ulterior, a fost exilat pe insula grecească Patmos. S-a întors în Efes, după moartea împăratului, și și-a petrecut acolo ultimii ani din viață.
Potrivit tradiției creștine, când Sfântul Apostol Ioan avea peste 100 de ani, a luat șapte ucenici, a ieșit cu ei din cetatea Efes, și le-a poruncit să sape o groapă în formă de cruce. După ce au terminat de săpat, Ioan s-a așezat în groapă și a cerut să fie acoperit cu pământ.
După un timp, ucenicii au deschis mormântul și au observat că era gol. Potrivit tradiției, în fiecare an pe data de 8 mai, din mormânt se ridică o pulbere, despre care se spune că ar avea puteri tămăduitoare.
Dumnezeu face minuni prin toți sfinții săi, prin cei care au suferit sau au murit pentru El, prooroci mucenici, sfinții Săi apostoli și ucenici și toți cei care au dus o viață curată și sfântă, învrednicindu-I Împărăției Cerurilor și vieții veșnice, iar locurile de îngropare ale lor le binecuvântează cu multe minuni și daruri.
Simbolul Sfântului Ioan Evanghelistul este vulturul. Mormântul său făcător de minuni se află în cetatea Selcuk din Efes, Turcia.
Mormântul Sf. Ioan Evanghelistul, deși este gol, trupul Apostolului nemaifiind găsit de ucenicii săi, izvorăște, din Suflarea Duhului Sfânt, o pulbere sfântă, care izbucnește afară în fiecare an, la această dată.
Localnicii o numesc „mană”. Această pulbere divină este cunoscută pentru darurile ei vindecătoare, atât pentru suflet, cât și pentru trup, potrivit doxologia.ro.
„Mare şi întru tot lăudate Apostole şi Evangheliste Ioane, de Dumnezeu Cuvântătorule, ucenice iubit al lui Hristos, fierbintele nostru apărător şi în necazuri grabnicule ajutător! Roagă-L pe Domnul Dumnezeu să ne dăruiască iertarea tuturor păcatelor noastre, câte am păcătuit din tinereţe în toată viaţa noastră cu lucrul cu cuvântul, cu pofta şi cu toate simţirile noastre, iar la ieşirea sufletelor noastre din trup ajută-ne nouă, păcătoşilor, să ne izbăvim de vămile văzduhului şi de muncile cele veşnice, ca prin milostiva ta mijlocire să proslăvim pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.
La ce oră se închid secțiile de votare in cele aproape 19.000 de secții de…
Numerologul Mihai Voropchievici a dezvăluit, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, care sunt cele patru zodii…
Zi neagră pentru muzica românească! Marius Baţu, o legendă a muzicii folk, s-a stins din…
Alegeri prezidențiale 2024. Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 are loc pe data de 24…
Horoscop 24 noiembrie. O zi cu o mare încărcătură emoțională, în care majoritatea zodiilor se…
Horoscop Alina Bădic 24 – 30 noiembrie. Săptămâna 24 – 30 noiembrie 2024 vine cu…