Sari la conținut

8 lucruri pe care părul de pe corpul tău le spune despre sănătatea ta. Crește mai repede? Crește mai des? Cade?

par in barba
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
parul facial indica de ce boli suferi
  1. Medicamentele pot avea efecte secundare.

Anumite medicamente pot avea un impact direct asupra părului dumneavoastră, spune Dr. Goldenberg. Unele, inclusiv anumite antidepresive și anticoagulante, pot provoca căderea temporară a părului, de obicei printr-un proces numit efluviu telogen, o afecțiune de cădere a părului care poate apărea și după sarcină, intervenție chirurgicală majoră, pierdere drastică în greutate sau stres extrem.

Alte medicamente pot provoca creșterea părului, inclusiv o creștere a părului corporal. Acestea includ testosteronul, danazolul (de asemenea, un androgen), fenitoina (un anticonvulsivant) și glucocorticoizii (un tip de steroizi), spune el. În majoritatea cazurilor, modificările părului nu sunt permanente și se vor încheia odată ce încetați să utilizați medicamentul.

  1. Ai putea avea o problemă autoimună.

Este rar, dar în cazul anumitor afecțiuni autoimune, sistemul tău imunitar poate să o ia razna și să-ți atace foliculii de păr.

Rezultatul poate fi pierderea părului în pete ciudate, circulare (numită alopecia areata); pierderea întregului păr de pe scalp (alopecia totalis); sau pierderea întregului păr de pe cap și corp, inclusiv sprâncenele și genele (alopecia universalis).

Aceste afecțiuni sunt de obicei tratate cu steroizi sistemici, iar părul poate crește din nou – deși vindecarea nu durează întotdeauna.

  1. În cazuri rare, ați putea avea o tumoare.

Dacă hirsutismul apare foarte brusc și dramatic – „Să zicem, pe o perioadă de șase luni”, spune Dr. Wierman – și nivelurile de testosteron și de DHEAS (un test de sânge le va dezvălui pe amândouă) sunt foarte ridicate, este posibil să aveți o tumoare care eliberează hormoni masculini și modifică profilul hormonal din corpul dumneavoastră într-o asemenea măsură încât vă crește părul și rapid.

Când să vă consultați medicul în legătură cu părul de pe corp

În timp ce a avea modificări ale părului corporal poate indica o problemă de sănătate subiacentă, nu înseamnă întotdeauna că ceva este în neregulă. „Majoritatea pacienților pe care îi văd cu păr facial sau corporal excesiv sunt o variantă a normalului”, spune Dr. Goldenberg.

Cu toate acestea, „dacă vă apare păr nou, schimbător sau deranjant pe față, maxilar, bărbie sau piept, asigurați-vă că luați legătura cu dermatologul dvs. pentru a înțelege dacă există vreo problemă medicală de bază”, spune Dr. Zeichner. Un control poate exclude eventualele probleme și vă poate ajuta să începeți orice tratament necesar.

 

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel