Din cuprinsul articolului
Congelarea unor alimente le va menține într-adevăr în siguranță timp de săptămâni sau chiar luni, dar nu toate alimentele beneficiază de prelungirea duratei de viață ale congelatorului.
Există alimente care pur și simplu nu suportă acele temperaturi sub zero și ar trebui conservate în alt mod, cum ar fi etanșarea în vid. Sau, pur și simplu, ar trebui consumate înainte de data expirării.
Mai jos, am adunat opt alimente comune pe care nu ar trebui să le congelați niciodată.
1. Alimente care nu trebuie congelate: Lapte și smântână
Majoritatea produselor lactate nu pot fi congelate și vor deveni necomestibile dacă sunt. Laptele, frișca, iaurtul și smântâna tind să se separe atunci când sunt congelate. Odată ce sunt congelate, nu mai pot fi readuse la starea lor anterioară, iar rezultatul decongelat va fi granulat, apos sau chiar coagulat.
Laptele de nuci, în schimb, pot fi congelate cu mai mult succes. Înghețata este o excepție, deoarece conținutul său ridicat de zahăr scade punctul de congelare și menține produsul moale și gustos.
2. Cartofi
Carbohidratul preferat al celor mai mulți oameni devine moale și granulat atunci când este dezghețat. Iar această stare fizică nu este bună pentru utilizare, de la piure de cartofi la cartofi prăjiți. Acest lucru se datorează faptului că apa se separă de amidonul tuberculului, rezultând o textură care provoacă căderi pe care nici măcar animalele care caută gunoi, cum ar fi șobolanii, nu o pot suporta.
Prin urmare, congelarea cartofilor gătiți sau parțial gătiți (de obicei prefierți) este în regulă, deoarece o mare parte din conținutul de apă este extras în timpul procesului de gătire.
3. Alimente care nu trebuie congelate: Brânză
În brânza congelată se formează cristale de gheață, care îi schimbă complet aroma și profilul texturii. Acest lucru se aplică în primul rând brânzeturilor moi și mucegăite, deși unele soiuri tari, cum ar fi cheddar și jack, pot rezista la suflarea constantă de aer rece dacă sunt răzuite mai întâi și așezate într-o pungă de plastic.
4. Mâncare prăjită
Cea mai bună parte a mâncării prăjite este, desigur, partea sa crocantă. Când este plasat într-un congelator, acest aluat sau pesmet absoarbe umezeala produsului și face ca alimentele să devină ude.
În plus, mâncarea prăjită este plină de ulei care nu îngheață complet și se poate altera carnea sau legumele în care a fost gătită. Acest lucru poate duce la mese proaste, dar și la o criză nefericită și potențial periculoasă de otrăvire alimentară.
5. Alimente care nu trebuie congelate: Ouă
Conținutul de ouă se extinde atunci când este înghețat, ceea ce face ca ouăle întregi să se spargă și să se scurgă. Bineînțeles, evitarea depozitării ouălor în congelator înseamnă că trebuie să renunțați și la condimentele pe bază de ou, cum ar fi maioneza, care vor face cocoloase și nu vor mai putea fi folosite.
6. Fructe și legume prietenoase cu salatele
Dacă este un fruct sau legume și poate intra într-o salată tipică, nu va rezista în congelator. Aceasta include orice produs cu conținut ridicat de apă, cum ar fi salata verde, roșiile, castraveții și țelina.
Îndrăgitul avocado nu se va descurca nici la temperaturi extrem de scăzute. Pe măsură ce se dezgheță, va începe imediat să se oxideze.
7. Alimente care nu trebuie congelate: Citrice
Unele fructe dense, cum ar fi fructele de pădure și mango, se descurcă bine în congelator, dar citricele nu se vor menține atât de bine. Citricele întregi vor deveni făinoase după dezghețarea lor. Dacă aveți din abundență lămâi, lime sau portocale, cel mai bun pariu este să le strângeți și să înghețați sucul pentru mai târziu, potrivit cnet.com.
8. Alimente care nu trebuie congelate: Paste fierte și orez
Deși cu siguranță poți îngheța pastele și orezul fierte, asta nu înseamnă că ar trebui. Conținutul de apă face ca celulele din tăiței și cereale să spargă, rezultând resturi păstoase și moale, care nu pot fi recuperate nici măcar cu cel mai delicios sos.
Aproape sigur, pastele vor ieși din congelator în formă aspră. Orezul este puțin mai durabil, dar luați în considerare etanșarea în vid pentru a păstra umezeala înainte de a-l introduce în congelator pentru conservare.