Din cuprinsul articolului
Alimente de iarnă. Iarna este un sezon de răceală și gripă în care poate deveni dificil să te menții sănătos în timp ce toți cei din jurul tău se îmbolnăvesc. Una dintre cele mai bune modalități de a vă proteja sănătatea este vaccinarea anuală împotriva gripei.
Cu toate acestea, prevenirea poate fi făcută și prin dietă, de asemenea. Experții în sănătate împărtășesc cele mai bune alimente care stimulează imunitatea pe care să le adaugi la dieta ta pentru prevenirea răcelii și gripei.
Alimente de iarnă care țin răceala și gripa departe: 1. Dovlecel
Medicul dietician Brittany Stucklen, RD, dietetician înregistrat la Medifast Weight Control Centers din California spune că dovlecelul poate furniza nutrienții de care organismul tău are nevoie în această perioadă a anului: vitamina A, potasiu și fibre.
„Adăugarea de dovleac în dieta de iarnă scade riscul de obezitate, diabet și boli de inimă”, explică dr. Stuclen, potrivit thehealthy.com.
2. Varză de Bruxelles
Este timpul să începeți să experimentați cu verdețuri mai puțin cunoscute: multe dintre aceste legume vindecă și vă ajută corpul în moduri nemăsurate. Poate oferi o șansă varzelor de Bruxelles.
Sunt delicioase atunci când sunt servite cu cârnați de curcan sau sunt asociate cu condimente, iar aceste legume atotputernice vă vor ajuta să feriți de boală. Varza de Bruxelles nu numai că conțin antioxidanți, dar și promovează oasele puternice.
3. Rădăcinoase
Vitamina C poate ajuta la scurtarea duratei răcelilor și la îmbunătățirea simptomelor, făcând-o un nutrient esențial pentru lunile cu vreme rece, explică dieteticianul Michele Gilson, RD, de la Kaiser Permanente din Colorado.
Portocalele sunt o sursă bună, spune Gilson, dar la fel sunt și legumele rădăcinoase, ceea ce le face un plus inteligent pentru supe și tocane. Concentrați-vă pe sfeclă, napi, păstârnac și morcovi, printre multe altele.
Alimente de iarnă care țin răceala și gripa departe: 4. Cartofi
Corpul tău tânjește după căldură în această perioadă a anului, motiv pentru care Lynn Anderson, doctor în sănătate naturală și doctorat în naturopatie, cu accent pe aromoterapie, sugerează să selectezi alimente care produc căldură, cum ar fi cartofii și ignamele. Aceste alimente vă pot ajuta sistemul de circulație.
O revizuire din 2017 publicată în revista Nutrients sugerează că consumul de legume, cum ar fi cartofii, poate fi considerat candidați pentru prevenirea și tratamentul bolilor cardiovasculare. Cercetătorii cred că efectele lor cardioprotectoare includ antiinflamația, scăderea tensiunii arteriale, reglarea nivelului de zahăr din sânge, împreună cu alți biomarkeri asociați cu riscul de boli cardiovasculare.
Alimente de iarnă care țin răceala și gripa departe: 5. Ovăz
Fulgii de ovăz, o alegere de mâncare mai sănătoasă în timpul iernii, decât cerealele, potrivit lui Gilson.
„Există o încărcătură de zinc și fibre solubile acolo. Zincul ajută sistemul imunitar, iar fibrele te ajută să te simți cald și mai plin pentru mai mult timp”, explică ea.
6. Rodie
Acest fruct de iarnă are o perioadă de valabilitate scurtă și poate fi greu de curățat, spune Stucklen, dar merită efortul suplimentar. Nu numai că antioxidanții și antiinflamatorii puternici ai fructelor vă împiedică să vă răciți, dar vă pot proteja și inima, ajutând la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului.
Alimente de iarnă care țin răceala și gripa departe: 7. Dovleac
Dovleacul este încărcat cu beta-caroten și este o sursă minunată de fibre. De asemenea, este bogat în vitamina A, care vă poate întări sistemul imunitar și chiar ajuta la combaterea infecțiilor, potrivit unui studiu publicat în Current Opinion and Immunology.
8. Avocado
Avocado este o alegere inteligentă pe tot parcursul anului, explică Feller. Acest aliment furnizează grăsimi mononesaturate sănătoase și conțin o varietate de vitamine și minerale, care vă pot proteja inima și vă pot ajuta să vă întăriți imunitatea.