Sunt foarte multi factori care pot influenta fertilitatea unei femeie. Daca multi dintre acestia nu pot fi controlati, dieta este unul dintre factorii pe care ii poti influenta.
Potrivit Academiei Americane de Nutritie si Dietetica, greutatea normala si nutritia adecvata au un impact semnificativ asupra fertilitatii femeilor.
Este important de retinut ca nu doar alimentatia femeilor conteaza in ceea ce priveste fertilitatea – modul in care un barbat mananca are un impact direct asupra productiei sale de testosteron si sperma, ceea ce influenteaza fertilitatea: „Barbatii sunt 50% din aceasta ecuatie si trebuie sa manance bine pentru a se asigura ca au spermatozoizi sanatosi”, declara pentru byrdie.com Lizzy Swick, nutritionist specializat in pre-conceptie si nutritie a fertilitatii.
Iata cateva dintre alimentele dovedite stiintific ca pot sustine fertilitatea:
Peste gras
Somonul, sardinele si alti pesti grasi sunt o sursa majora de acizi grasi omega-3, care joaca un rol important in conceptie.
„Studiile au aratat ca aceste grasimi promoveaza in mod specific ovulatia, care este o componenta-cheie a fertilitatii”, spune Swick. DHA (acid docosahexaenoic) din pestele gras poate creste progesteronul, care este unul dintre cei mai importanti hormoni de care femeile au nevoie pentru a mentine sarcina post-conceptie.
Pe langa somon, pastrav, sardine si alti pesti grasi, gasesti de asemenea omega-3 in nuci, seminte de in, vita hranita cu iarba, seminte de chia, avocado etc.
Alimente bogate in fier
Fierul poate scadea riscul de infertilitate ovulatorie, spune nutritionista Dara Godfrey. Alimentele bogate in fier sunt carnea de vita, crevetii, pestele, puiul organic si ouale provenite de la gaini crescute in libertate. Pentru a stimula absorbtia fierului, consuma aceste alimente bogate in fier cu alimente bogate in vitamina C.
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…