Din cuprinsul articolului
Afecțiuni psihiatrice neobișnuite. Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu probleme mentale precum schizofrenia și tulburarea bipolară.
Cu toate acestea, sunt și alte afecțiuni, atât de neobișnuite, încât mulți psihiatri pot vedea doar un număr mic dintre ele în cariera lor. Există numeroase tulburări psihologice sunt mai puțin frecvente, greu de acceptat și rare.
Psihologul Mark Griffiths de la Universitatea Nottingham Trent prezintă câteva dintre cele mai neobișnuite și rare sindroame care sunt acum recunoscute în psihiatrie.
1. Sindromul Fregoli: Când cineva are sindromul Fregoli, ei cred că diferiți oameni sunt într-adevăr aceeași persoană care pur și simplu și-a schimbat aspectul. Cei care suferă de acest sindrom se simt adesea ca și cum ar fi hărțuiți de spioni. Leopoldo Fregoli, un interpret de teatru italian renumit pentru capacitatea sa excepțională de a-și modifica instantaneu aspectul pe scenă, este onorat că boala lui îi poartă numele. Când cineva are sindromul Fregoli, ei cred că diferiți oameni sunt într-adevăr aceeași persoană care pur și simplu și-a schimbat aspectul. Sindromul Fregoli apare frecvent împreună cu alte boli mintale, cum ar fi schizofrenia, tulburarea bipolară și tulburarea obsesiv-compulsivă. Leziunile creierului și utilizarea medicamentului pentru boala Parkinson levodopa pot contribui ambele la aceasta.
2. Sindromul mâinii străine: Una dintre cele mai ciudate boli neurologice, în care persoana are impresia că mâinile au liber arbitru și poate acționa independent. Persoana se simte ca și cum mâna lui nu este a lui atunci când face acest lucru. Persoanele cu sindromul mâinii extraterestre se luptă de obicei cu procesarea senzorială și se disociază de mișcările mâinilor lor. Tumorile, convulsiile, boala încarcerată și accidentele vasculare cerebrale pot contribui toate la sindrom.
3. Sindromul Alice în Țara Minunilor: Sindromul Todd, adesea cunoscut sub numele de sindromul Alice în Țara Minunilor, este o afecțiune în care o persoană experimentează distorsiuni ale simțului tactil, vederii, auzului, timpului și spațiului. Cei care au sindromul percep adesea lucrurile ca fiind mai mici decât sunt în realitate și percep persoanele ca mai mari decât sunt în realitate. Sau invers are loc: indivizii par mai mici și obiectele par mai mari decât sunt în realitate. Sentimente de paranoia ar putea însoți aceste evenimente.
4. Sindromul Cotard: Persoanele care au sindromul Cotard, denumit în mod obișnuit „sindromul cadavrului care umblă”, au concepția greșită că sunt morți și nu există. Alții cred că lipsesc părți ale corpului. Persoanele cu astfel de boli cred că sunt morți și nu există. Neurologul francez Jules Cotard, care a descris inițial această boală, este onorat cu numele sindromului. Factorii de risc pentru acest sindrom includ schizofrenia, depresia și tulburarea bipolară. Cu toate acestea, există un efect secundar extrem de rar al medicamentului antiviral aciclovir. Stabilizatorii de dispoziție, terapia electroconvulsivă și antidepresivele sunt de obicei utilizate pentru a trata tulburarea neobișnuită.
5. Sindromul Ekbom: O halucinație tactilă cunoscută sub numele de sindromul Ekbom face ca victimele să simtă obiecte care se târăsc sub piele și să creadă că sunt parazitate. Persoanele care suferă de boala Ekbom cred adesea că au infestări cu paraziți și simt că insectele se târăsc sub piele. Boala a fost descrisă pentru prima dată de un neurolog suedez pe nume Karl Ekbom.
6. Erotomania: Un individ cu această afecțiune delirante crede că probabil este îndrăgostit de cineva de o poziție mai înaltă. Acest lucru este resimțit prin mijloace de telepatie, priviri deosebite și semnale. Sentimentul este atât de intens încât chiar dacă iubitul delirant pretinde că nu simte nimic, pacientul va fi totuși sceptic și va crede că încearcă să-și ascundă dragostea de lumea exterioară.
7. Tulburarea Capgras: Când ai capgras, o rudă apropiată sau un prieten de-al tău pare să fi fost înlocuit de un impostor identic. Persoanele care suferă de această boală cred că realitatea lor a fost înlocuită. Poate fi provocată de îmbătrânire, migrene sau orice altă problemă a creierului și afectează femeile mai frecvent decât bărbații.
8. Sintezie: O stimulare senzorială poate fi confundată cu o altă senzație la o persoană cu această boală. Oamenii pot identifica în mod greșit sunetele cu culori, gusturile cu imagini, mirosurile cu sunete sau toate senzațiile unul cu celălalt, ducând la ceea ce este cunoscut sub numele de „uniunea simțurilor”.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…