Vitaminele și nutrienții asigură sănătatea organismului. Cel mai la îndemână mod pentru a le asimila este prin intermediul alimentației.
După 40 de ani, organismul suferă modificări și are, mai mult ca oricând, nevoie de sprijin nutritiv.
La 40 de ani nu mai funcționezi ca acum 20 de ani. Mușchii se deteriorează, luați în greutate, e mai dificil să slăbești și crește riscul de a face diabet, boli de inimă și chiar cancer.
Dincolo de alimentația sănătoasă, care vă furnizează vitamine și minerale, este nevoie și de un aport suplimentar.
Care sunt cele mai importante vitamine, de care corpul are nevoie
Vitamina B12. Este o vitamină foarte importantă, întrucât protejează creierul, îi asigură buna funcționare, dar și un flux sangvin corespunzător. Copiii și tinerii își procură această vitamină din consumul de proteină animală: carne, lactate, ouă, pește. După vârsta de 40 de ani, nu mai stăm atât de bine la capitolul sucuri gastrice. Este cazul să vă gândiți la suplimente, este nevoie de un aport de 2.4 mg pe zi, fiind o vitamină solubilă, orice excedent va fi eliminat prin urină.
Calciul este un mineral extrem de important, dar potrivit unor cercetători, poate crește riscul de boli de inimă, mai ales la femeile aflate la menopauză.
Femeile absorb cel mai mult calciu înainte de 30 de ani și asta le ajută să aibă oase sănătoase mai târziu. E nevoie de acest mineral și pentru o musculatură bună, dacă nu aveți aportul necesar, organismul va ”fura” din rezervele sistemului osos și va slăbi rezistența osoasă.
Cantitatea necesară pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani este de 1000 mg Ca pe zi, iar femeile trecute de 50 de ani au nevoie de 1200 mg Ca pe zi, potrivit womenshealth.com.
Mâncați alimente bogate în calciu, cum ar fi broccoli, migdale, lactate, tofu, spanac și sardine.
Vitamina D este foarte importantă după 40 de ani. Dacă este deficitară, crește riscul dezvoltării a numeroase boli: scleroză multiplă, cancer mamar și colorectal, diabet, boli de inimă etc. Vă luați necesarul de vitamina D din cereale îmbogățite cu vitamine, lapte, dar cea mai bună sursă rămâne soarele. Însă aveți grijă, să nu uitați de factorul de protecție solară.
Magneziul este un mineral foarte important, lipsa lui, mai ales după 40 de ani, crește riscul de inflamații, diabet și boli de inimă. Acest mineral ajută organismul să absoarbă mai bine calciul și protejează sistemul muscular, nervos, inima și reglează nivelul glucozei din sânge.
O femeie de 40 de ani are nevoie de 320 mg pe zi de magneziu. Îl puteți lua din fructele cu coaja lemnoasă (nuci, alune etc), avocado, semințe, verdețuri, legume boabe sau soia. Dacă aveți aport prea mare de magneziu, vor exista și efecte secundare: greață, crampe sau diaree.
Potasiul este foarte important pentru o tensiune arterială echilibrată. Conform ultimelor cercetări, consumul ridicat de potasiu din alimente poate scădea riscul de accident vascular cerebral.
Trebuie să aveți grijă că nu consumați prea mult potasiu, deoarece vă poate afecta inima și tractul gastro-intestinal. Vă puteți lua cantitatea necesară din banane, linte, cartofi dulci și fasole. Nu exagerați cu suplimentele și luați-le doar la sfatul medicului dv. curant.
Omega 3, acizii grași atât de importanți pentru sănătatea cerebrală și cardiacă, ne ajută să reducem riscul bolilor de inimă, să scădem tensiunea arterială și colesterolul rău. Omega 3 se găsește în semințe de in, verdețuri, pește, nuci, dar și suplimentele sunt bune. Un om sănătos are nevoie de 500 mg e zi, între 800 și 1000 mg dacă suferiți de inimă, iar doctorul vă va prescrie necesarul exact pentru toate afecțiunile.
Probioticele sunt esențiale, dacă aveți peste 40 de ani. Ele ne asigură sănătatea intestinală și scad riscul accidentelor cerebrale, diabet și boli de inimă. Găsiți probioticele în lactatele fermentate, iaurtul fiind cel mai recomandat.