Sari la conținut

7 simptome silențioase ale unui accident vascular cerebral

AVC
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Persoane cu risc AVC

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, accidentul vascular cerebral este a treia cauză de deces în lume, printre alte boli. Cele mai multe accidente vasculare cerebrale apar într-o formă „tăcută”.

Există 2 tipuri de accident vascular cerebral – hemoragic și ischemic. Într-un accident vascular cerebral hemoragic, artera sanguină se rupe și aceasta este urmată de hemoragie. Și în cazul ischemic, există o încălcare a circulației cerebrale din cauza blocării vasului, cu necroză ulterioară a țesuturilor.

Cea mai frecventă cauză a unui accident vascular cerebral ischemic este un cheag de sânge, depozitele de colesterol sau un spasm care poate întrerupe fluxul de sânge către o anumită parte a creierului.

Ca urmare, apare umflarea țesuturilor din jurul acestei zone. Și deoarece spațiul din craniu este limitat, presiunea intracraniană crește și acest lucru duce la dureri de cap.

accident vascular cerebral
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Neurologii atrag atenţia că există 7 semne distinct care pot indica un accident vascular cerebral silențios:

– ameţeală

– tulburări de mers

– deficiențe de vedere

– dezvoltarea strabismului (strabism)

– defecte de vorbire

– asimetrie facială vizibilă

– senzație de amorțeală și slăbiciune la nivelul membrelor

Apariția acestor simptome are o anumită frecvență și de obicei pacienții nu le acordă atenție. Dar manifestarea lor poate indica prezența unor zone deja deteriorate în creier.

Cauze şi factori de risc

Tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială), ritmul neregulat al inimii (fibrilație atrială), fumatul, dieta necorespunzătoare și lipsa exercițiilor fizice sunt principalii factori de risc pentru accident vascular cerebral.

Această afecțiune care pune viața în pericol este cauzată de afectarea fluxului sanguin către creier ca urmare a trombozei sau rupturii unui vas de sânge.

Riscul unui accident vascular poate fi redus printr-un stil de viață sănătos și o dietă care este dominată de cereale integrale, multe fructe și legume, grăsimi nesaturate din ulei de măsline și pește și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Exerciţiul care poate preveni un AVC

Un nou studiu a descoperit că persoanele care au purtat o manșetă ce aplica presiune pe un braț și pe un picior timp de câteva minute au experimentat un flux sanguin controlat către creierul lor. Această metodă a mărit, de asemenea, numărul de molecule din sânge care joacă un rol de protecție la nivelul creierul, cum ar fi prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, după cum a raportat un grup de cercetători în revista Neurology.

Studiile anterioare au sugerat că antrenarea organelor prin limitarea fluxului sanguin și a oxigenului către ele prin aplicarea presiunii periodic la nivelul brațelor și picioarelor le poate face mai rezistente atunci când apar probleme.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel