Sari la conținut

7 simptome ale bolii Alzheimer: ce se întâmplă în creierul tău când ai boala Alzheimer

memorie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
influența cu conexiunile pe care le face memoria noastră

Declinul cognitiv este un semn distinctiv al bolii Alzheimer, o afecțiune neurodegenerativă progresivă care afectează creierul. La persoanele în vârstă, este cea mai tipică cauză a demenței.

Boala Alzheimer (BA) este o tulburare neurologică progresivă care afectează în primul rând memoria, funcția cognitivă și comportamentul. Este cel mai frecvent tip de demență. Deși este asociată în mod obișnuit cu adulții în vârstă peste 65 de ani, este esențial să înțelegem că boala Alzheimer poate afecta și la o vârstă mai fragedă, o afecțiune cunoscută sub numele de boala Alzheimer cu debut precoce, care apare înainte de vârsta de 65 de ani.

Potrivit experților, boala Alzheimer cu debut precoce reprezintă mai puțin de 10% din toate cazurile. De obicei, este cauzată de o trăsătură genetică moștenită. Cel mai frecvent apare la persoanele de 50 sau 60 de ani, dar poate începe și la 30 de ani.

În prezent, leacul pentru Alzheimer este încă de găsit, dar există diferite opțiuni de tratament care pot fi adoptate pentru a gestiona simptomele și a încetini progresia acestei afecțiuni.

La ce să vă așteptați când aveți boala Alzheimer

Boala Alzheimer este o afecțiune cronică a creierului care se agravează în timp. Se caracterizează prin modificări ale creierului care duc la acumularea de proteine.

Ca urmare a bolii Alzheimer, creierul se micșorează și în cele din urmă începe să piardă celulele creierului. Capacitatea unei persoane de a-și îndeplini munca este afectată de aceste schimbări.

Boala Alzheimer: 7 simptome surprinzătoare

Cel mai frecvent simptom al bolii Alzheimer este pierderea memoriei. Simptomele de avertizare timpurie includ probleme în reamintirea evenimentelor sau discuțiilor recente. Cu toate acestea, pe măsură ce boala progresează, memoria se deteriorează și apar alte simptome.

  • Pierderea memoriei care împiedică activitățile zilnice
  • Lupta cu rezolvarea problemelor și luarea deciziilor.
  • Confuzie despre timp, loc sau alte împrejurimi.
  • Dificultăți de a găsi cuvinte și de a completa propoziții.
  • Schimbări de dispoziție și personalitate.
  •  Mai mult timp în rezolvarea sarcinilor zilnice.
  • Izbucniri emoționale, depresie sau anxietate.

Cauzele debutului precoce ale bolii Alzheimer

Cauza bolii Alzheimer cu debut precoce este cel mai probabil ereditară. Unii oameni se nasc cu anomalii genetice în anumite gene și dobândesc boala Alzheimer familială la o vârstă fragedă. Din cauza acestor modificări, creierul produce proteine dăunătoare care se acumulează în creier, formând aglomerări cunoscute sub numele de plăci de amiloid.

boala Alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Genele sunt transmise din generație în generație într-un model autosomal dominant, ceea ce înseamnă că pentru a dezvolta tulburarea, o persoană trebuie să moștenească doar o copie a genei mutante de la un părinte. Adesea, tatăl suferă de aceeași afecțiune.

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel