7 Semne de avertizare ale prediabetului cunoscut și sub denumirea de rezistență la insulină

Prediabetul, cunoscut și sub denumirea de rezistență la insulină, este definit ca având niveluri ușor crescute de glucoză din sânge. Având prediabet crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 în viitor, dacă nu se fac schimbări în stilul de viață sănătos.

În Statele Unite, se crede că aproximativ 38% dintre adulții americani au prediabet. Din păcate, cercetările au arătat că doar aproximativ 19 la sută dintre adulții din SUA cu prediabet li s-a spus că au această afecțiune, motiv pentru care trebuie să știți despre semnele de avertizare ale prediabetului și cum vă puteți reduce riscul de a dezvolta prediabet.

Cunoașterea semnelor de avertizare vă va proteja sănătatea și vă va oferi ocazia de a vă testa și de a afla dacă aveți prediabet. Dacă aveți niveluri de glucoză mai mari decât cele normale, este posibil să apară deja leziuni pe termen lung ale rinichilor, inimii și vaselor de sânge.

O dietă sănătoasă, creșterea nivelului de activitate și menținerea unei greutăți sănătoase vă pot ajuta să vă reechilibrați nivelul zahărului din sânge și să le readuceți la normal.

Cine este expus riscului de a dezvolta prediabet?

Prediabetul apare atunci când organismul nu mai poate digera corect glucoza (zahărul). Deși cercetătorii nu cunosc cauza prediabetului, ei cred că genetica poate juca un rol. Alți factori care pot crește riscul de a dezvolta prediabet includ:

  • Vârsta – Diabetul poate apărea la orice vârstă; cu toate acestea, riscul crește după vârsta de 45 de ani.
  • Dieta – Consumul unei diete pline cu alimente procesate, băuturi dulci și carne roșie crește riscul de prediabet.
  • Istoric familial – Dacă aveți un părinte sau un frate care are diabet de tip 2, aveți un risc crescut de a dezvolta prediabet.
  • Diabet gestațional – Dacă ați avut diabet gestațional (diabet în timpul sarcinii), riscul de a dezvolta prediabet este crescut.
  • Hipertensiune arterială – Hipertensiunea arterială a fost asociată cu rezistența la insulină.
    Simptomele prediabetului
  • Trigliceride ridicate – Nivelurile ridicate de grăsimi în sânge vă pot crește riscul de a dezvolta prediabet.
  • Sindromul ovarului polichistic – Femeile diagnosticate cu PCOS au un risc mai mare de a dezvolta prediabet.
    Stilul de viață sedentar – A fi inactiv crește riscul de prediabet.
  • Somn – Persoanele cu apnee obstructivă în somn au, de obicei, un risc mai mare de a dezvolta prediabet.
  • Fumatul de tutun – Fumatul poate crește riscul de rezistență la insulină. În plus, poate crește riscul de complicații ale prediabetului.
  • Talie – Femeile cu o talie mai mare de 89 cm și bărbații cu o talie mai mare de 102 cmau un risc crescut de a dezvolta prediabet.
  • Greutatea – Supraponderalitatea sau obezitatea crește semnificativ rezistența la insulină, ceea ce duce la prediabet.

Semne de avertizare ale prediabetului

Semnele precoce de avertizare ale prediabetului pot varia de la individ la individ. De multe ori, semnele sunt atât de ușoare încât nu îți dai seama că nimic nu este în neregulă până când nu ești diagnosticat cu diabet de tip 2 și te uiți înapoi la starea ta de sănătate. Mai jos sunt câteva semne comune ale prediabetului.

1. Vedere încețoșată

Nivelurile crescute de glucoză din sânge pot duce la deteriorarea ochilor și a țesuturilor din jurul ochilor. În timp, forma lentilei se poate distorsiona, ceea ce duce la probleme de focalizare.

Retinopatia diabetică este termenul folosit pentru a descrie leziunile oculare cauzate de nivelurile ridicate ale zahărului din sânge.

2. Oboseala

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cei mai mulți prediabetici se plâng că se simt obosiți tot timpul. Când glucoza nu poate intra în mod corespunzător în celule din cauza rezistenței la insulină, celulele din corpul tău nu au energia de care au nevoie.

Acest lucru poate duce la oboseală, iritabilitate, pierderea motivației, dureri de cap, dificultăți de concentrare și reflexe lente.

3. Urinări frecvente

Când corpul tău nu absoarbe glucoza, rinichii vor încerca să o elimine din sânge. Dacă rinichii nu o pot elimina suficient de repede din sânge, glucoza este excretată prin urină.

Urinarea frecventă înseamnă urinarea de mai mult de 7 ori în 24 de ore. Când excesul de glucoză este eliminat din organism prin urină, riscul de infecții ale tractului urinar crește.

4. Sete crescută

Pe măsură ce organismul încearcă să elimine excesul de glucoză din organism, acesta deviază lichidul din organism în urină. Acest lucru poate duce la deshidratare și gură uscată. Când sunteți deshidratat, organismul vă va face poftă de apă, ceea ce este motivul pentru creșterea setei.

5. Foamete crescută

Corpul tău folosește glucoza ca energie. Când devii rezistent la insulină, glucoza rămâne în sânge, mai degrabă decât să intre în celule. Când se întâmplă acest lucru, celulele din corpul tău cred că mori de foame.

6. Neuropatie

Nivelurile ridicate de glucoză pot duce la deteriorarea nervilor de la extremități. Această leziune este denumită neuropatie diabetică.

Neuropatia poate provoca furnicături, arsuri sau dureri la nivelul extremităților. Unii indivizi raportează că au mâinile sau picioarele reci.

Dacă începeți să observați amorțeală sau furnicături la nivelul extremităților, discutați cu medicul dumneavoastră, deoarece acesta poate fi un semn de avertizare precoce al prediabetului.

7. Infecții recurente și vindecare lentă

Atunci când nivelul de glucoză este ridicat, poate încetini circulația, făcându-i mai dificil pentru organism să furnizeze nutrienții de care are nevoie pentru a vindeca rănile.

Nivelurile crescute de zahăr din sânge vă slăbesc imunitatea, ceea ce poate crește frecvența infecțiilor.

Prediabetul poate crește riscul de infecții ale urechilor, nasului, pielii, țesuturilor moi, gâtului și ale tractului urinar.

Recent Posts

Diana Șoșoacă, anchetată de Poliție, chiar în ziua alegerilor. S-a filmat în cabina de vot

Diana Șoșoacă, anchetată de Poliție, chiar în ziua alegerilor. Poliția Capitalei efectuează verificări după ce…

15 minute ago

„Nu se poate! Nu e adevărat!” Florin Piersic, mesaj cutremurător după mortea lui Gabriel Cotabiță

Devastat de moartea cântărețului Gabriel Cotabiță, la doar 69 de ani, Florin Piersic a transmis…

46 de minute ago

Alegeri prezidențiale 2024. Prezența la vot până la ora 13.00. Mesajele oamenilor politici la ieșirea de la urne

Alegeri prezidențiale 2024. Duminică, 24 noiembrie, românii votează pentru alegerea viitorului preşedinte. Aceștia trebuie să…

o oră ago

Vine urgia peste România. Zonele în care va ninge consistent timp de trei zile

Vin zăpezile în România! Prognoza meteo actualizată pentru finalul lunii noiembrie anunță trei zile consecutive…

2 ore ago

Dr. Cătălin Cîrstoiu, premiat la Gala Capital „Performeri din Medicină”: „ SUUB este primul spital public care dezvoltă un brand regional”

Dr. Cătălin Cîrstoiu, la Gala Capital „Performeri din Medicină”: „ SUUB este primul spital public…

3 ore ago

Citeste si: