Din cuprinsul articolului
Paracelsus. 7 reguli pentru o viata fericita si echilibrata.
Nascut la sfarsitul secolului al XV-lea, Paracelsus (Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim) este unul dintre primii alchimisti si oameni de stiinta ai Renasterii. El este considerat a fi parintele toxicologiei, dar este apreciat si pentru viziunile si teoriile sale revolutionare in domeniul medicinii.
Teofrast a practicat medicina în mai multe tari din Europa. A lucrat ca medic atât în actuala Germanie, Franta, Ungaria, Olanda, Danemarca, Suedia sau Rusia. In peregrinarile sale, Paracelsus a cules multe date utile de la medici, chirurgi și alchimisti. A intrat in contact, insa, si cu evrei, tigani, moase, calai, barbieri, ciobani si ghicitoare.
A adunat informatii pretioase, atat din mediile cele mai înalte ale societatii, cat si de la cei neștiutori. Era vazut adesea printre carutasi si vagabonzi, pe sosele și prin hanuri, situatie care a determinat pe colegii morali ai timpului sa-i reproseze purtarea si sa-l defaimeze.
Paracelsus a elaborat un set de instructiuni simple pentru a te bucura de o sanatate fizica, emotionala si mentala absoluta. Chiar si in ziua de astazi, acest set de reguli reprezinta unul dintre cele mai valoroase ghiduri pentru a trai.
Paracelsus promoveaza o viata fara excese, increderea in viata si in propria persoana, bunatatea, un fel echilibrat de a respira si a manca. Nu stim daca varianta care circula de-a lungul internetului este cea originala, insa cu siguranta merita citita si luata in seama.
1. Imbunatateste-ti stare de sanatate
Pentru a face acest lucru, trebuie sa respiram cat mai des cu putinta, profund si ritmic umplandu-ne plamanii cu aer proaspat. Bea in fiecare zi, cu inghitituri mici, doi litri de apa. Mananca multe fructe si mesteca mancarea cat poti de mult. Evita alcoolul, tutunul si medicamentele in afara cazului in care nu urmezi vreun tratament pentru vreo afectiune. Baia zilnica este un obicei pe care il datorezi propriei tale demnitati.
2. Alunga din spiritul tau orice idee de pesimism, de resentiment, de ura, de plictiseala, de tristete, de razbunare sau de saracie
In ciuda tuturor motivelor pentru care ele ar putea exista… Fugi de orice ocazie de-a avea de-a face cu oameni care sunt viciosi, josnici, dezaprobatori, lenesi si barfitori; evita de asemenea oamenii care sunt vanitosi sau vulgari, pe cei care au o capacitate naturala inferioara de intelegere sau pe cei ale caror subiecte de conversatie sunt senzualiste.
3. Fa cat mai mult bine cu putinta
Ajuta orice persoana care s-ar putea afla in nevoie, insa niciodata sa nu ai o slabiciune pentru pentru cineva mai mult decat trebuie. Trebuie sa ai grija de energia proprie si sa eviti formele inutile de sentimentalism.
4. Uita orice ofensa
Altfel spus, straduieste-te sa te gandesti la binele si bunastarea celui mai mare dusman al tau. Sufletul tau este un templu care nu trebuie sa fie niciodata corupt de ura. Suntem cu totii fiinte minunate care sunt calauzite de o voce interioara. Ai in vedere insa faptul ca aceasta voce nu iti va vorbi deodata.
Este nevoie sa te pregatesti pentru ea in timp, distrugand straturile suprapuse ale vechilor comportamente, ganduri si greseli care iti apasa sufletul. Sufletul este divin si perfect in sine, insa lipsit de putere din cauza metodelor imperfect pe care i le-ai furnizat pentru manifestarea sa.
5. Retrage-te in fiecare zi intr-un loc unde nimeni nu te poate deranja, cel putin pentru jumatate de ora
Stai cat mai confortabil cu putinta, cu ochii pe jumatate inchisi si fara sa te gandesti la nimic. Acest lucru intareste puternic creierul si spiritul si te pune in contact cu energiile bune. In aceasta forma de meditatie si tacere, ne pot veni idei stralucite, capabile sa ne schimbe intreaga existenta.
In cele din urma, toate problemele tale vor fi rezolvate victorios de vocea interioara care te va ghida in acele momente, impreuna cu constiinta ta. Acesta este diamantul de care vorbea Socrate.
6. Mentine o tacere absoluta asupra tuturor chestiunilor personale
Ca si cum ai fi facut un juramant solemn, abtine-te de a expune celorlalti, chiar si celor mai intimi prieteni sau rude, ceea ce gandesti, auzi, stii, inveti, suspectezi sau descoperi. Cel putin pentru o perioada de timp, ar trebui sa fii o casa cu ziduri sau o gradina inchisa. Aceasta este o regula de mare importanta.
7. Niciodata sa nu te temi de oameni sau de ceea ce ar putea aduce maine…
Sa ai un suflet puternic, curat si totul se va arata a fi cum nu se poate mai bine. Niciodata sa nu te gandesti la tine ca fiind slab sau singur deoarece in spatele tau se afla armate puternice pe care nici nu ti le poti imagina– nici chiar si in cele mai indepartate visuri .
Daca iti ridici moralul, atunci nu va exista niciun rau care sa te atinga. Singurul dusman de care trebuie sa te temi esti tu insuti. Teama si neincrederea in viitor sunt mamele tuturor esecurilor si aduc cu ele dezastru.
Paracelsus mai credea ca bogatia nu este sinonimul fericirii. Poate fi unul din factorii care ne conduc pe noi catre fericire deoarece ne da puterea de a face lucruri mari si nobile. Insa la adevarata fericire, cea care dureaza, poti ajunge doar urmand alte drumuri, acolo unde nu ajunge Egoismul.
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…