Sari la conținut

7 obiceiuri proaste care-ti distrug imunitatea

Racelile si gripele contractate sunt principalele semne vizibile ale unui organism cu sistem imunitar slabit, iar multi dintre noi suntem lipsiti de aparare in fata microbilor din jurul nostru din cauza propriilor noastre obiceiuri.

Stai jos mai toata ziua

Daca ai un loc de munca ce presupune sa stai jos trei sferturi din zi, pe scaun, in fata unul calculator sau a unor teancuri de dosare, nici nu-i de mirare ca sistemul imunitar iti este slabit. Statul pe scaun scade ritmul metabolismului, fapt ce ingreuneaza absorbtia nutrientilor din alimentatie ce ajuta organismul sa se intareasca. Solutia: o data la o ora si jumatate cel mult, ridica-te de pe scaun si mergi cinci minute, chit ca o faci in parcul de langa serviciu, chit ca faci doua ture in jurul cladirii de birouri in care lucrezi.

Alegi gresit produsele de infrumusetare

Una dintre posibilele cauze ale sistemului imunitar slabit la femei se gaseste in trusa de machiaj. Fondul de ten, anticearcanul, rujul dar si alte produse de makeup aplicate pe fata, toata ziua, contin substante artificiale, unele chiar toxice, precum sulfat de laurel sau sulfat de sodiu, care sunt absorbite de piele cat timp ai machiajul pe fata. Aceste substante nu sunt descompuse de organism si se depoziteaza, de fapt, in celulele din organism, slabind sistemul imunitar. Solutia ideala pentru a preveni acest lucru este sa alegi produse de machiaj bio, cat mai naturale, fara parabeni si alte substante (daca nu poti renunta la machiaj de tot). Totodata, oricand poti – fie ca stai acasa, fie ca te duci intr-un loc unde nu ti se cere un look foarte elaborat – stai nemachiata.

Mananci produse alimentare nesanatoase

Fast-food, junk-food sau orice alte preparate alimentare care abunda in grasimi, in carbohidrati nesanatosi si in sare afecteaza sistemul imunitar. Alege produse alimentare cat mai sanatoase si cat mai putin procesate industrial.

Somnul nu este o prioritate

De cate ori n-ai preferat sa faci un efort si sa iesi in oras in loc sa te duci acasa sa dormi?! Sau de cate ori nu ai lucrat in plus – pentru serviciu sau pentru scoala – pentru ca ti-ai dorit sa iasa totul bine, sacrificandu-ti insa ore valoroase de somn? Fiecare noapte pierduta, sau fiecare ora de somn sacrificata – de placere sau de nevoie – se rasfrange negativ asupra organismului uman. Somnul este esential pentru repararea celulelor din organism, pentru buna lui functionare.

In timpul somnului si chiar inainte sa adormi, corpul tau produce melatonina, o substanta care ajuta sistemul imunitar sa produca la randul lui globulele albe care au rol de aparator al organismului impotriva bacteriilor. Cu cat dormi mai putin, cu atat produci mai putina melatonina si, implicit, mai putin globule albe. Indiferent de programul de munca, de activitatea de zi cu zi, de grijile profesionale, familiale sau sentimentale, somnul trebuie sa fie o prioritate pentru toti!

Mananci prea multe proteine

Excesul de proteine, mai ales acelea provenite de la animale, genereaza o productie sporita de hormon IGF1 in corpul uman. Acest hormon accelereaza imbatranirea celulara si slabeste imunitatea organismului. Asadar, daca stii ca mananci prea multe produse animale, ar fi indicat sa le reduci cantitativ si sa cresti aportul zilnic de fructe si de legume.

 

Citeste continuarea pe lyla.ro

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel