În ultimul timp ai observat că își cade părul? Pe perie găsești tot mai multe fire, iar la spălat este și mai rău? Nu trebuie să dai vina numai pe vopsea sau pe produsele cosmetice. Există o mulțime de motive care stau la baza căderii excesive a părului.
Iată principalele motive pentru care părul tău este fragil și se rupe:
- Moștenirea genetică. Da, ai citit corect. De exemplu, în cazul femeilor se poate observa o subțiere progresivă a părului, acesta rupându-se tare ușor. În schimb bărbații pot dezvolta chelie, așa cum probabil au și tații lor. Dacă ai moștenit acest aspect de la părinți, nu trebuie să te îngrijorezi, nu este o problemă în sine ci doar o trăsătură firească pe care ai moștenit-o. În plus, astăzi există o multitudine de tratamente care au rolul de a regenera firul de păr. Cel mai bine este să întrebi farmacistul sau medicul dermatolog. Bune sunt produsele cosmetice care se comercializează în farmacii.
- Stresul, bată-l vina! Dacă te concentrezi, vei observa că părul tău se rupe ușor și cade mai ales în perioadele în care ești extrem de stresată, încordată, nervoasă, atunci când nu vezi soluția la problemele care te frământă. Soluția în acest caz este diminuarea cortizolului din organism, altfel spus scăderea nivelului de stres. Dacă nu reușești singur, apelează la un psiholog sau un terapeut.
- Lipsa fierului, alt motiv pentru căderea părului. Deși este posibil sa nu ai simptome, dacă îți faci analize de sânge, poți să afli că ai un deficit de fier în organism. Dacă este așa, atunci ai aflat cauza căderii părului. Mergi la medic și ia suplimentele recomandate de acesta sau consumă cât mai multe alimente bogate în fier pentru a tratata deficitul. Atenție! Netratată această deficiență, în timp se poate agrava și duce la apariția anemiei.
- Atunci când îți dorești mult să slăbești și ții dietă vei observa ca și părul tău suferă. Este normal ca orice slăbire bruscă să ducă și la o diminuare a vitaminelor din corp, implicit la fragilizarea firului de păr. Practic, alimentația deficitară sau urmarea unei diete poate duce la tot felul de deficiențe nutritive, ceea ce, la rândul său, poate duce la pierderea părului, de la subțierea părului până la chelire.
- În cazul tinerilor vina pentru căderea părului o poate avea și o afecțiune dermatologică numită dermatită seboreică. Aceasta se tratează cu ajutorul medicului specialist dermatolog.
- De vină poate să fie și o afecțiune numită hipotiroidism sau o tiroidă hiperactivă, ori hipertiroidismul. Aceste afecțiuni endocrinologice pot genera căderea părului deoarece ele provoacă un dezechilibru hormonal în corp. Este știut faptul că hormonii contribuie la reglarea multor funcții în organism, inclusiv la creșterea părului. Dacă te afli în această situație este necesar să mergi la medicul endocrinolog și să urmezi tratamentul recomandat.
- Căderea părului poate să fie un efect secundar al consumului de medicamente. De exemplu, cele care au rolul de a dilua sângele, contraceptivele orale, medicamentele pentru depresie, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot duce la subțierea părului. Specialiștii spun că și prea multa vitamina A poate duce la căderea părului. Unele medicamente utilizate în chimioterapie duc la pierderea uneori totală a părului. Dacă te regăsești în această situație nu trebuie să te îngrijorezi. Așa cum părul crește după chimioterapie, așa va crește și după ce oprești administrarea acelor medicamente.