Din cuprinsul articolului
7 motive medicale care explică starea de oboseală.Această tulburare este un mecanism de apărare la persoanele sănătoase. Corpul tău îți spune că are nevoie de o pauză, iar idealul este să onorezi acel semnal și să te odihnești.
Medicii vorbesc în acest caz despre un sindrom de oboseală cronică. Iată ce poate ascunde această tulburare și ce trebuie făcut.
Anemia
Oboseala cauzată de anemie este rezultatul unui nivel scăzut ale globulelor roșii, care transportă oxigenul de la plămâni către țesuturi și celule. Dacă suferi de anemie, te poți simți slăbit, amețit, respiri cu greutate. Anemia poate fi cauzată de o lipsă de fier sau de vitamine (B9, B12), pierderi de sânge, boli autoimune.
Anemia nu este o boală în sine, ci un simptom care arată că organismul se confruntă cu o problemă ce trebuie rezolvată. De aceea, tratamentul depinde de cauzele anemiei. Cel mai bine este să mergi la medic pentru un set complet de analize, iar în funcție de rezultate vei primi tratamentul potrivit.
Boli tiroidiene
Tiroida – glanda aflată la baza gâtului, de ambele părți, având forma unui fluture – produce hormoni care controlează metabolismul. Când glanda tiroidă secretă prea mulți hormoni, apare o afecțiune numită hipertiroidie, iar când sunt prea puțini hormoni – hipotiroidia. Ambele dereglări se manifestă prin oboseală cronică, slăbiciune musculară, lipsă de atenție și concentrare, palpitații, fluctuații ale greutății corporale.
Nivelurile hormonilor tiroidieni pot fi determinate cu ușurință prin analize de sânge. După vârsta de 35 de ani, orice persoană ar trebui să-și verifice periodic funcția glandei tiroide. Mai ales femeile ar trebui să respecte această recomandare. Cele mai afectate de tulburări tiroidiene sunt femeile. Vestea bună este că, odată diagnosticate, tulburările tiroidiene pot fi tratate.
Gripă
Știm prea bine că simptomele răcelilor includ febră, tuse, nas înfundat, dureri în gât, dureri de cap. Dar când febra ajunge la 39-40 de grade, durerile musculare cuprind tot corpul, iar starea de oboseală nu îți permite să te ridici din pat, este foarte posibil să fie vorba despre gripă.
Gripa apare brusc, iar persoana afectată începe să se simtă obosită și este contagioasă cu o zi înaintea apariției febrei și celorlalte simptome. Singura modalitate de a ști sigur dacă suferiți de răceală sau gripă este să efectuați un test de laborator pentru depistarea gripei.
Medicii recomandă de obicei acest test dacă vă prezentați la control de la primele simptome. Astfel, în cazul unui rezultat pozitiv, se poate institui din vreme tratamentul antiviral specific. Dacă se întârzie diagnosticul, terapia țintită nu mai este eficientă, iar tratamentul rămâne doar cel simptomatic. Se pot administra medicamente pentru durere și febră, antiinflamatoare, decongestionante, antitusive.
Pentru limitarea riscului de transmitere a gripei se recomandă:
Un nivel ridicat al glicemiei sau hiperglicemia, care apare in diabet, afectează circulația sanguină. Celulele și țesuturile nu mai primesc suficient oxigen și nutrienți, ceea ce antrenează starea de oboseală.
Pentru a nu ajunge la o formă de diabet care necesită tratament cronic, este bine să mergeți din vreme la medic pentru testarea glicemiei. Depistarea bolii în faza de prediabet și schimbarea radicală a stilului de viață pot ține la distanță diabetul avansat, care nu poate fi vindecat.
Depresia
Dacă te simți tot timpul obosit, îți pierzi interesul pentru orice activitate, nu ai poftă de mâncare, este posibil să fie vorba despre un episod depresiv. De obicei, depresia afectează persoane de vârstă activă, în jurul vârstei de 30 de ani. Stresul excesiv, presiunea de la locul de muncă, sentimentul de a fi tot timpul în alertă, îngrijorările legate de familie se află de multe ori la originea depresiei în societatea actuală.
Dacă te confrunți cu aceste probleme, nu amâna consultarea unui specialist (psihiatru, psihoterapeut). Există soluții moderne pentru tratarea depresiei.
Fibromialgie
Oboseală cronică severă, dureri musculare și articulare, tulburări de somn, anxietate, probleme de concentrare sunt manifestări specifice fibromialgiei. Uneori, starea de epuizare este mai dificil de suportat decât durerea. Se estimează că aproximativ 2% din populație suferă de fibromialgie, cu incidență maximă la femeile de vârstă mijlocie, potrivit express.co.
Nu există teste de diagnostic sau analize specifice pentru fibromialgie. De obicei, medicul stabilește un diagnostic prin excluderea altor boli (poliartrită autoimună, lupus, boala Addison etc.) și pe baza unor criterii clare. Se iau în calcul durata și severitatea simptomelor. Dacă aveți un anumit număr de simptome care durează de cel puțin 3 luni la un nivel similar, medicul orientează diagnosticul către fibromialgie. Tratamentul va fi adaptat în funcție de modul în care vă afectează durerile și oboseala, iar în majoritatea cazurilor nu sunt incluse medicamente, ci un stil de viață care să includă:
Apnee in somn
Sindromul de apnee în somn – manifestat prin pauze în respirație în timpul somnului și sforăit – se traduce în timpul zilei prin senzație de oboseală imediat după trezire, somnolență diurnă, randament scăzut în activitate. Slaba oxigenare a sângelui afectează întreg organismul, inima, creierul. Netratată, apneea în somn crește riscul de accident vascular cerebral, infarct.
Discutați cu medicul despre necesitatea efectuării unei polisomnografii, un test care evaluează calitatea somnului. Apoi urmați recomandările medicului privind tratamentul și eliminarea factorilor de risc. Obezitatea și fumatul sunt factori majori de risc. Așa că ar fi nevoie să încercați să slăbiți și să renunțați la fumat.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…