Mituri sau realități? Asemenea altor domenii ale medicinei, și stomatologia are miturile ei caracteristice.
Ele au fost dezvoltate de-a lungul timpului, fie dintr-o înțelegere inadecvată a acesteia, fie dintr-o interpretare eronată a unor experiențe trăite, tocmai pentru că percepția fiecărui pacient este diferită. În articolul de mai jos, doctorul Claudiu Lupașcu, medic coordonator la LLL Dental, ne-a ajutat să demontam câteva dintre ele. Deși, cu siguranță, lista lor este mai lungă.
Ideal este să ceri mereu părerea unui medic specialist și să nu crezi tot ceea ce auzi sau citești pe internet.
Cele mai frecvente mituri întâlnite (și în care mulți dintre pacienți cred) sunt: analgezicele elimină problemele dentare, detartrajul afectează dinții, tratamentul stomatologic este dureros, parodontoza duce automat la pierderea dinților, dacă dantura a fost îmbrăcată, periajul dentar nu mai este necesar, vizitele la medicul dentist în timpul sarcinii pot afecta fătul, dacă pacientul are probleme de sănătate, nu poate opta pentru un implant dentar. Este foarte important de reținut că toate aceste ipoteze sunt false, sau măcar false în general.
Iată cele mai dese mituri:
Analgezicele elimină problemele dentare. Da, acestea înseamnă o soluție rapidă, cu efect imediat. Și ele rezolvă pe moment durerea, însă nu elimină și cauza ei. Și atâta timp cât factorul declanșator nu este înlăturat, durerea va reveni, iar situația se va înrăutăți de la un episod la altul. Antiinflamatoarele nu sunt contraindicate, dimpotrivă. Pot fi folosite dar, în timp ce sunt efectuate tratamentele necesare pentru rezolvarea problemelor dentare.
Detartrajul nu dăunează dinților, întrucât reprezintă o procedură prin care se îndepărtează tartrul și placa bacteriană din cavitatea bucală, fără a se interveni în niciun fel asupra dinților. Tartrul este responsabil în cea mai mare parte de halena bucală (mirosul neplăcut al respirației) și de apariția bolilor parodontale, deci îndepărtarea lui nu poate decât să ajute la menținerea sănătății dentare. Există situații în care se poate să rămână o suprafață sensibilă temporar, ca urmare a efectuării detartrajului, dar care dispare complet în câteva zile.
Tratamentul stomatologic este dureros – mai ales tratamentul de canal și extracția. Durerea resimțită la extracția dentară era o realitate întâlnită acum 25-30 de ani. Din fericire, știința a evoluat foarte mult și în domeniul stomatologiei, atât din punctul de vedere al tehnicilor folosite, cât și al instrumentelor utilizate.
În prezent, extracția atraumatică a unui dinte este cea mai bună modalitate de scoatere a lui pentru că lezează cel mai puțin osul alveolar, protejându-l de traumă în vederea unui viitor implant.
Tratamentul de canal (scoaterea nervului) se efectuează pentru a înlătura durerea provocată de țesuturile bolnave ale dintelui. Tratamentele endodontice se realizează sub anestezie, astfel se elimină șansele ca pacientul să simtă vreo durere pe durata efectuării lor.
Periajul este întotdeauna necesar
Dacă dantura a fost îmbrăcată, periajul dentar nu mai este necesar – niciun alt mit nu este mai nociv decât acesta. Dinții cu lucrări (fie ele coroane, fațete sau incrustații dentare) trebuie îngrijiți la fel de mult ca dinții naturali. Lipsa igienei va favoriza dezvoltarea plăcii bacteriene și a tartrului, lucru care va duce la apariția patologiei parodontale și la compromiterea suportului lucrării respective. Așa că ața dentară, periuța de dinți și apa de gură trebuie folosite zilnic, indiferent dacă ai sau nu lucrări dentare.
Vizitele la medicul dentist în timpul sarcinii pot afecta fătul – dimpotrivă, în unele cazuri sunt recomandate chiar vizite mai dese. Deoarece organismul trece prin anumite transformări, și sănătatea orală este influențată și necesită o atenție mărită.
Cele mai frecvente probleme care pot apărea pe durata sarcinii sunt sensibilitatea dentară, inflamarea gingiilor și dezvoltarea cariilor. Ca tratamente profilactice sunt recomandate detartrajele și periajele profesionale. O dantură sănătoasă contribuie la creșterea confortului pacientei.
Paradontoza se poate ameliora și vindeca
Parodontopatia reprezintă, într-adevăr, forma avansată de îmbolnăvire a țesuturilor de susținere ale dinților. Parodontoza se poate încetini și chiar opri din evoluție prin instituirea tratamentului precoce, prin învățarea, exersarea și practicarea unei igiene riguroase.
Tratamentul în parodontoză este complex și variază în funcție de cauzele și fazele bolii, de la un detartraj profesional pentru îndepărtarea principalului factor cauzator, tartrul, până la intervenții chirurgicale cu laser și adiție osoasă și reconstrucție a țesuturilor afectate. Dacă se instituie tratamentul și se respectă sfaturile medicului stomatolog, șansele de reușită pot fi reale.
Dacă pacientul are probleme de sănătate, nu poate opta pentru un implant dentar – chiar și persoanele care au diverse afecțiuni se pot bucura de tratamentele cu implanturi dentare. Această idee este des asociată cu persoanele în vârstă, parodontoza și diabetul zahart. Cele mai sus menționate nu reprezintă contraindicații. Atâta timp cât se iau măsurile necesare și se respectă indicațiile medicului, pacientul poate apela cu încredere la tratamentele care să îi permită restaurarea danturii.
În concluzie, nu trebuie acordată credibilitate miturilor. Cere sfatul medicului dentist ori de câte ori ai întrebări.