7 lucruri pe care trebuie sa le stiti despre primii dinti ai copilului

In Romania, 1% dintre bebelusi se confrunta cu simptomele eruptiei primului dinte la mai putin de 4 luni, in timp ce 2% nu are niciun dinte erupt pana la varsta de 12 luni, intarziere normala, fara a fi cauzata de o problema de sanatate.

In mod normal, primii dinti incep sa erupa dupa varsta de 6 luni, acestia fiind incisivii centrali de pe maxilarul inferior. Urmeaza cei 4 dinti de pe maxilarul superior, continuandu-se cu eruptia lenta a celorlalti dinti, de obicei pe perechi, pana cand toti cei 20 de dinti de pe ambele maxilare erup pana la varsta de 3 ani. Setul complet de dinti primari apare in perioada 2 – 3 ani pana la 6-7 ani”, explica dr. Andra Custura, medic stomatolog.

Cand incep sa se dezvolte primii dinti ai copilului?

Dintii primari ai copilului incep sa se formeze in primul trimestru de sarcina si dintii permanenti, in al doilea trimestru de sarcina. De aceea, orice perturbare in domeniul sanatatii femeilor insarcinate ar putea provoca pagube nu numai in cazul primilor dinti ai copilului, dar, de asemenea, asupra dintilor permanenti.

Unele medicamente ar putea influenta, de asemenea, culoarea si formarea dintilor bebelusului. Prin urmare, trebuie sa fiti foarte atente cu consumul de medicamente in timpul sarcinii si trebuie sa consultati intotdeauna un medic specialist pentru a va oferi sfaturi avizate”, spune dr. Andra Custura.

Cand este timpul pentru prima vizita la dentist a copilului?

Prima vizita la dentist a copilului ar trebui sa aiba loc de indata ce primul dinte va fi vizibil. In timpul primei vizite, medicul dentist pediatru va organiza si va oferi un program de prevenire pe care cel mic sa-l urmeze, va examina, de asemenea, dezvoltarea dentara a copilului, va va oferi sfaturi cu privire la nutrientii necesari si va va informa in legatura cu modul de a evita posibilele probleme.

A doua vizita ar trebui sa aiba loc atunci cand copilul ajunge la varsta de 2 – 3 ani atunci cand toti dintii primari ar trebui sa erupa. Scopul acestei vizite este de a verifica daca toti dintii s-au dezvoltat si au erupt in mod corespunzator. Dintii vor fi verificati de carii si daca programul preventiv dentar a fost urmarit.

A treia vizita ar trebui sa aiba loc la 3-4 ani. La aceasta vizita stomatologul va examina daca dezvoltarea dintilor si obrajii si gingiile copilului sunt normale. Programul preventiv va fi ajustat din nou, in functie de nevoile copilului. Primul tratament cu fluor va avea loc la aceasta vizita, dar acesta nu este neaparat obligatoriu, depinde de multi factori, plus ca aceasta terapie era recomandata acum zeci de ani, in ultimii ani parerea despre flour fiind destul de controversata, in unele tari chiar si interzisa. Medicul dentist pediatru ar trebui sa examineze copilul de 1-2 ori pe an, in scopul de a verifica dezvoltarea dintilor si a cariilor dentare, pentru a ajusta programul de prevenire si pentru a oferi un tratament cu fluor dupa cum este necesar”, completeaza specialistul.

Cand apar primii dinti la bebelusi?

Primul dinte apare in primele 6-8 luni si pana la varsta de trei ani ar trebui sa fie vizibili 20 de dinti ar. Atat aparitia precoce, cat si intarziata a dintilor este de obicei ereditara si nu este neaparat legata de o problema. In cazul in care copilul, cu toate acestea, nu are niciun dinte pana la 1 an, ar trebui sa consulte medicul dentist pediatru.

Care sunt simptomele legate de eruptia dintilor si cum se pot ameliora?

Simptomele care apar de obicei atunci cand dintii primari incep sa erupa sunt: gingii umflate si rosii, cantitate marita de saliva, anxietate, schimbare in obiceiurile nutritionale, lipsa poftei de mancare, dificultate la somn.

In general, simptomele care sunt legate de aparitia primilor dinti ai copilului sunt usoare. Daca observati febra, eruptii cutanate, varsaturi sau diaree, trebuie sa vizitati medicul pediatru, pentru ca poate fi vorba despre o alta problema. In scopul de a ameliora toate aceste disconforturi trebuie sa curatati gura celui mic de 2-3 ori pe zi, cu un tifon udat cu apa”, spune dr. Andra Custura.

Ce se intampla atunci cand copilul foloseste suzeta?

Bebelusii au un instinct intens de supt, care pe de o parte satisface nevoia de hranire, pe de alta parte inlocuieste legatura cu mama lor. Din acest motiv le ofera o mare placere acest obicei. Pentru a satisface aceasta nevoie, copilul foloseste degetele sau alte obiecte. Suzeta este un mijloc important si comun pentru satisfacerea nevoii de aspirare a copilului. Ea poate functiona preventiv impotriva obiceiul de a suge degetele.

Eforturile de a evita utilizarea unui suzete duce la suptul degetului, care este o simpla inlocuire a suzetei, obicei ce poate provoaca consecinte grave asupra dezvoltarii obrajilor (falcilor). In general, utilizarea unui suzete este de preferat in locul folosirii degetelor, deoarece acest obicei poate fi oprit mai usor, la o varsta mai mica si, in general, provoaca mai putine probleme”, afirma specialistul.

Cand ar trebui sa fie oprita utilizarea suzetei?

Folosirea suzetei sau obiceiul de a suge degetul ar trebui sa se opreasca inainte de varsta de 4 ani, motivul fiind ca daca exista deformari ale falcilor acestea se vor autocorecta cu timpul. Cu toate acestea, in cazul in care aceste obiceiuri sunt extinse dincolo de aceasta varsta, asa cum se intampla in multe cazuri, este posibil ca deformatiile sa fie permanente si dificil de corectat. In astfel de cazuri, persoana cea mai potrivita care sa ofere sfaturi este medicul dentist pediatru, care va va ajuta sa dezobisnuiti copilul sa mai foloseasca suzeta.

Cum ar trebui sa fie suzeta?

Suzeta trebuie sa fie de o asemenea dimensiune incat copilul sa nu fie capabil sa o bage in intregime in gura. Mamelonul trebuie sa fie moale, cu un gat subtire si flexibil. Este de preferat ca forma mamelonului sa fie simetrica, astfel incat copilul sa poata plasa suzeta in gura in mod corect. Scutul suzetei trebuie sa ramana in afara, in asa fel incat sa atinga zona din jurul gurii ferm si usor si sa aiba orificii de ventilare ce permit aerului sa circule pentru a ajuta la prevenirea eruptiilor cutanate. In cele din urma, este total neindicat sa legati suzeta cu o panglica in jurul gatului bebelusului, acest lucru poate reprezenta un pericol de strangulare.

Recent Posts

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

21 de minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

50 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

o oră ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

3 ore ago

Citeste si: