Din cuprinsul articolului
Mai jos vă prezentăm 5 lucruri ciudate care explică de ce unii oameni nu pot dormi.
1. Insomnia poate fi ereditară
Probleme de somn ar putea apărea în familie. Într-un studiu din 2007 publicat în revista Sleep, cercetătorii au descoperit că din 953 dintre cei care se confruntau cu insomnia, aproximativ 35% aveau antecedente familiale. Potrivit unui studiu din 2008, adolescenţii ai căror părinţi suferă de insomnie au mai multe şanse să folosească somnifere sau să aibă probleme psihice.
Oamenii de știință au analizat aproape 800 de adolescenti şi au constatat că tinerii ai căror părinţi au probleme cu somnul sunt de două ori mai predispuşi insomniei, stării de somnolenţă în timpul zilei, depresiei, anxietăţii sau gândurilor sinucigaşe.
2. Decalajul orarului de somn vă poate crea probleme
Dacă aveți probleme cu trezitul luni dimineaţa, ați putea avea orarul de somn decalat, adică programul de somn din zilele lucrătoare este diferit de cel din weekend. Nerespectarea programului după care funcționăm are drept consecință dereglarea ritmului circadian, iar acest lucru vă va împiedică să aveți un somn odihnitor. Cel mai indicat ar fi să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi, inclusiv în weekend.
3. Somniferele sunt încă populare, în ciuda eșecului lor de a vindeca insomnia
Dacă nu este tratată în mod corespunzător, insomnia poate avea consecinţe negative asupra activităţii socio-profesionale, a vieţii familiale, dar mai ales asupra stării de sănătate, fizică şi mentală. Însă, nu există nicio dovadă concretă că somniferele pot trata insomnia, singurul remediu eficient fiind terapia cognitiv-comportamentală. Componentele terapiei cognitiv-comportamentale includ:
– Igiena somnului – corectează comportamentul sau factorii care nu sunt compatibili cu somnul: consumul de cafea înainte de somn, zgomotul, temperatura camerei neadecvată;
– Terapia cognitivă are ca scop corectarea concepțiilor greșite despre somn și reducerea gândurilor negative și îngrijorării legate de inabilitatea de a adormi;
– Terapia relaxațională care își propune să reducă tensiunea musculară și să creeze o stare de relaxare favorabilă somnului;
– Terapia bazată pe stimul-control reprezintă încercarea de a reasocia patul cu senzația de somnolență și necesitatea somnului. Regulile pentru această metodă de tratament sunt:
Terapia de restricție se bazează pe faptul că petrecerea unui timp excesiv în pat frecvent duce la perpetuarea insomniei.
4. În cazul femeilor, hormonii joacă un rol important
Femeile au de două ori mai multe şanse să sufere de insomnie, potrivit National Sleep Foundation.
Experții sunt de părere că motivul ar putea avea legătură cu hormonii. Nopţile nedormite şi starea de somnolenţă în timpul zilei au fost asociate schimbărilor hormonale care apar de-a lungul vieţii, precum sarcina, menopauza sau ciclul menstrual.
Potrivit unui sondaj de opinie al National Sleep Foundation aproape 80% dintre femei s-au plâns de probleme cu somnul în perioada sarcinii mai mult decât în orice alt moment.
Şi în cazul femeilor ajunse la menopauză problemele cu somnul sunt o afecţiune frecventă.
Pe lângă modificările hormonale, anxietatea, depresia ți problemele de respiraţie din timpul somnului au fost asociate insomniei
5. În cazuri rare, insomnia poate fi fatală
Insomnia fatală este o boală genetică rară care împiedică o persoană să adoarmă şi în final poate cauza moartea.
În 1986, cercetătorii au scris în New England Journal of Medicine despre cazul unui bărbat de 53 de ani care suferea din cauza lipsei somnului (putea dormi doar 2-3 ore pe noapte).
Două luni mai târziu, durata somnului s-a redus la o oră pe noapte timp în care era deranjat de vise intense.
După șase luni, somnul a devenit ceva imposibil pentru el cauzându-i oboseală severă, tremor şi dificultăţi de respiraţie, iar după 8 luni a murit.
În urma cercetărilor, medicii au aflat că multe dintre rudele sale au murit din cauza unei boli similare.
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…