Din cuprinsul articolului
Ziua Mondială a Sănătății este o zi globală de conștientizare a sănătății, sărbătorită la 7 aprilie în fiecare an, sub sponsorizarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), precum și a altor organizații conexe. Prima Adunare Mondială a Sănătății a decis să sărbătorească Ziua Mondială a Sănătății pe 7 aprilie a fiecărui an, cu efect din 1950.
Ziua Mondială a Sănătății are loc pentru a marca fondarea OMS și este văzută ca o oportunitate de către organizație de a atrage atenția la nivel mondial asupra unui subiect de importanță majoră pentru sănătatea globală în fiecare an.
Ziua Mondială a Sănătății este una dintre cele opt campanii anuale oficiale globale de sănătate marcate de OMS, împreună cu Ziua Mondială a Tuberculozei, Săptămâna Mondială a Imunizării, Ziua Mondială a Malariei, Ziua Mondială fără tutun, Ziua mondială a SIDA, Ziua mondială a donatorilor de sânge și Ziua mondială a hepatitei.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, Institutul Național de Statistică (INS) a publicat un comunicat de presă privind sănătatea românilor, iar datele nu sunt deloc îmbucurătoare.
Statistica INS prezintă că din totalul populaţiei României de peste 15 ani, doar 8,4% urmează un regim alimentar adecvat. Iar acest procent se împarte pe mai multe grupe:
Populația din mediul rural (72,8% din cei intervievați) este mult mai atentă când vine vorba de consumul de sare decât românii din mediul urban (69,9%). În ceea ce înseamnă regimul sporit al numărului de calorii, procentul este 28% mediul urban vs. 19,6% mediul rural. La regimul privind consumul de zahăr, tot urbanul stă mai bine (53% faţă de 48,5%).
Când vine vorba de consumul fructelor, INS a descoperit că, din totalul populaţiei rezidente, 99,4% au consumat fructe (începând cu bebelușii de 6 luni). Iar 26,5% dintre români au spus că zilnic mănâncă fructe.
Pe categorii, avem astfel:
Mersul pe jos (pentru diferite treburi, nu neapărat ca plăcere/ relaxare) este o activitate pe care 92,7% din populaţia rezidentă (5 ani +) o desfășoară. Timp de cel puţin 10 minute pe zi, într-o săptămână obişnuită. De fapt, numărul mediu de zile de mers pe jos, într-o săptămână obişnuită, scade pe măsură ce înaintăm în categoriile de vârstă:
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…