Sari la conținut

7 afecțiuni surprinzătoare care îți pot afecta auzul fără să îți dai seama

pierderea auzului
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Afectiuni care duc la piederea auzului

Afecțiuni care te pot lăsa fără auz. Uneori, auzul tău se poate degrada lent în timp, iar acest lucru se poate întâmpla atât de lent încât s-ar putea să nu observi.

Sau, dimpotrivă, s-ar putea să nu acorzi atenție semnalelor de alarmă.

Semnele pierderii auzului pot fi extrem de subtile, cum ar fi nevoia de a mări volumul sau de a le cere oamenilor să repete ce-au spus și, din acest motiv, să-ți fie greu să ai conversații.

Iată o listă de cauze posibile care vă poate ajuta medicul să găsească sursa pierderii auzului.

Afecțiuni care te pot lăsa fără auz: 1. Infecții

Atât infecțiile virale, cât și cele bacteriene vă pot afecta auzul. O răceală sau o infecție a urechii vă poate înăbuși auzul, vă poate afecta echilibrul sau poate duce la tinitus. Vestea bună este că acest tip de pierdere a auzului este adesea doar temporară. Cu cât solicitați tratament mai devreme, cu atât este mai puțin probabil ca pierderea auzului să fie permanentă.

Tipul de pierdere a auzului depinde de sursa infecției. În general, pierderea auzului indusă de virusuri este senzorineurală, deși este posibilă hipoacuzia conductivă și mixtă. Infecțiile bacteriene ale urechii medii sunt în general hipoacuzie conducătoare. Răspunsul inflamator al corpului poate duce la acumularea de lichid sau de mucus în spatele timpanului și poate înăbuși auzul. Majoritatea cazurilor pot fi rezolvate cu medicamente.

2. Traumă la cap

Traumatismele craniene includ tot ce dăunează structurilor urechilor sau creierului. Aceasta poate fi o lovitură în cap, un obiect străin în ureche sau un accident care vă afectează timpanul sau canalul.

Când ceva îți sparge timpanul (membrana din ureche care împiedică bacteriile să intre), semnalele auditive care sunt de obicei transferate prin vibrații sunt împiedicate de la ureche la creier. În cazul rupturii timpanului, pierderea auzului este temporară.

Nu trebuie să fie întotdeauna un eveniment semnificativ pentru a vă deteriora timpanul sau urechea internă. Chiar și lucrurile care nu par a fi o mare problemă vă pot afecta auzul. Dacă ați observat pierderea auzului și vă amintiți orice traumă la cap, este important să discutați despre aceasta cu medicul dumneavoastră.

Afecțiuni care te pot lăsa fără auz: 3. Probleme dentare

Probabil că, în mod normal, nu ați face o legătură între problemele dentare și problemele cu auzul. Cu toate acestea, cele două sunt mai legate decât credeți. Infecțiile bacteriene din gură – de la infecțiile dentare sau de la molarii de minte afectați – vă pot compromite auzul, deoarece provoacă inflamație care vă îngustează vasele de sânge.

Vasele de sânge îngustate limitează fluxul sanguin către celulele părului esențiale ale urechii și zonele cheie ale creierului, potrivit cnet.com.

Celulele părului cohlear sunt situate în urechea internă și funcționează ca celule senzoriale pentru auz. Ele transformă vibrația de la sunet în semnale electrice pentru creier. Ele pot fi deteriorate sau pot muri dacă nu primesc suficient sânge, ceea ce duce la pierderea permanentă a auzului.

Asta nu înseamnă că o infecție dentară vă va afecta imediat auzul. Cu toate acestea, evidențiază importanța igienei dentare și abordarea rapidă a problemelor pentru a evita efectele secundare neprevăzute.

4. Diabet

Potrivit American Diabetes Association, dacă aveți diabet, aveți de două ori mai multe șanse de a dezvolta pierderea auzului. Asta pentru că boala poate deteriora celulele nervoase din urechi.

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge deteriorează celulele și nervii urechii interne. În schimb, nivelurile scăzute de zahăr din sânge pot fi la fel de dăunătoare în timp pe cât pot compromite semnalele de la urechi la creier. În esență, dacă fluxul de sânge nu oferă nervilor ceea ce au nevoie pentru a trimite semnale către creier, apare pierderea auzului.

Chiar dacă diabetul crește riscul de pierdere a auzului, nu înseamnă automat că îți vei pirde auzul. Potrivit National Institute of Diabetes and Kidney Diseases, ar trebui să urmați acești pași pentru a vă menține nivelul zahărului din sânge și pentru a vă proteja auzul:

  • Continuați să vă monitorizați nivelul de glucoză în mod regulat.
  • Faceți exerciții.
  • Renunţați la fumat.
  • Beți apa si evitați băuturile bogate în zahăr.
  • Colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a dezvolta un plan de masă pentru diabet.

Afecțiuni care te pot lăsa fără auz: 5. Hipertensiune arterială

Fluxul sanguin este esențial pentru un auz sănătos. Structurile urechii sunt delicate și sensibile la modificările fluxului sanguin. Când tensiunea arterială este ridicată, inima și vasele de sânge sunt suprasolicitate.

Inima pompează mai mult sânge decât de obicei, ceea ce înseamnă că structurile urechii sunt copleșite de sânge, ceea ce duce la pierderea temporară a auzului care dispare atunci când tensiunea arterială scade din nou.

Cu toate acestea, dacă aveți întotdeauna tensiune arterială mare, aceasta poate deteriora vasele de sânge din ureche, ceea ce este permanent. Pierderea auzului nu este unul dintre efectele secundare standard ale hipertensiunii arteriale, dar se poate întâmpla.

6. Medicamente pe bază de rețetă

Probabil că nu v-ați aștepta ca un medicament primit de la medic să vă afecteze auzul, dar se poate întâmpla. Pentru a fi clar, nu toate sunt medicamente. Potrivit Asociației americane de vorbire, limbă și auz, aproximativ 200 de medicamente și substanțe chimice pot afecta auzul. Vedeți o listă cu aceste medicamente aici.

Un efect secundar al unor medicamente este ototoxicitatea, care vă dăunează urechii interne. Acest lucru poate duce la pierderea auzului, țiuit în urechi sau probleme de echilibru. Primul semn este, în general, țiuit al urechilor sau urechile vă simțiți „pline”.

Înainte de a începe să luați un medicament care poate fi ototoxic, ar trebui să vă documentați auzul pentru a avea o valoare de referință pentru comparație.

Afecțiuni care te pot lăsa fără auz: 7. Apneea în somn

Cercetări recente au legat apneea în somn de cazuri crescute de pierdere a auzului. Un studiu publicat în Journal of Clinical Otolaryngology a constatat că apneea în somn crește șansele de pierdere a auzului cu 21%.

Fără flux sanguin, celulele și vasele mor, ceea ce înseamnă că mesajele nu vor ajunge de la ureche la creier.

A avea apnee în somn nu înseamnă neapărat că îți vei pierde auzul, dar este un alt motiv pentru a fi sigur că cauți un tratament. De asemenea, ar trebui să îți păstrezi evaluări actualizate pentru a vă asigura că vă urmăriți auzul în timp.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel