Din cuprinsul articolului
6 simptome fizice de anxietate pe care nu trebuie să le ignori niciodată
Cei care se confruntă cu anxietatea știu foarte bine că această afecțiune este ceva mai mult decât gânduri multe și alarmante care ni se învârt în cap. Simptomele fizice pot fi la fel de crude și debilitante.
Kamran Bed, un medic calificat în sănătate mintală, a dezvăluit, potrivit The Sun, cum să recunoști, cum trebuie să te ocupi și de ce nu trebuie să ignori simptomele fizice ale anxietății niciodată.
Când o situație vă face să vă simțiți anxios, destul de des corpul poate intra în „modul de înghețare”.
„Când se întâmplă acest lucru, umerii se pot ridica, mușchii feței și fălcile se pot strânge și, uneori, vă simțiți rigizi și blocați”, explică Kamran Bed.
„Unii oameni se pot simți brusc înțepeniți și încordați, picioarele lor se pot simți ca niște ancore grele și poate părea copleșitor să-și miște efectiv corpul.”
Nu este sănătos ca organismul să rămână în această stare fizică mult timp. „Poate fi foarte obositor și te limitează de la activitatea generală de zi cu zi în care anxietatea te face să te simți epuizat și obosit”, explică el.
Pentru a face față „modului de înghețare”, Kamran Bed sugerează o plimbare lentă, calmă, yoga sau întindere pentru a ajuta la relaxarea corpului.
Anxietatea poate face o persoană să simtă că camera se învârte sau chiar se închide peste ea.
„Acest lucru poate crește sentimentul sau anxietatea și chiar panica și, dacă nu este tratată, s-ar putea declanșa în momente neașteptate aleatorii”, avertizează medicul.
„Ancorarea fizică” prin concentrarea mentală asupra picioarelor și conexiunea cu podeaua poate ajuta o persoană să se simtă mai întemeiată”, spune Kamran Bed.
El spune că concentrându-te pe sentimentul picioarelor și pe „conexiunea cu pământul” poți contribui la readucerea concentrării asupra corpului și nu în „amețeala și confuzia care se învârte în afara ta”.
Și adaugă: „Apoi, continuă cu o scanare mentală a corpului, observă senzația picioarelor, apoi a picioarelor, apoi a mâinilor, mergi în sus pe corp, menținându-ți concentrarea pe fiecare parte timp de 10 secunde”.
Unor oameni le este greu să respire atunci când sunt anxioși – respirația lor poate deveni scurtă și rapidă.
„Acest lucru nu trebuie ignorat, deoarece nu este bun pentru organism, deoarece ați putea ajunge să hiperventilati, ceea ce ar putea duce la un atac de panică”, explică Kamran Bed.
Cheia pentru a îmbunătăți modul în care vă simțiți rapid este să „respirați activ”, spune expertul. Aceasta implică inspirații lente, lungi și profunde prin nas și expirarea încetinind prin gură, ca și cum ai sufla o lumânare.
„Respirația activă și conștientă poate ajuta la calmarea sistemului nervos simpatic, care este posibil să fi trecut în modul de luptă sau de zbor atunci când este anxios. Cu 10-15 respirații lente, îți poți reduce anxietatea destul de repede.”
Transpirația necontrolată este o reacție normală la anxietate sau stres. Fie că este vorba despre palme transpirate, axile sau frunte, totul este jenant.
„Transpirațiile nu trebuie ignorate, deoarece sunt un semn clar că corpul trece în modul de luptă sau de zbor. Cheia este să rămâi calm, mai ales cu gândurile tale. Folosirea activă a vocii tale interioare pentru a te liniști poate ajuta la reducerea anxietății și transpirațiile corpului, la fel ca meditația sau atenția”, explică Kamran Bed.
O minte anxioasă poate face din momentul adormirii un coșmar. Kamran a spus că dacă este ignorată, această dificultate de a dormi poate deveni cu ușurință un model obișnuit.
„Pe o perioadă lungă de timp, somnul slab din cauza anxietății poate provoca o lipsă de concentrare, oboseală și chiar probleme digestive”, spune el.
„Una dintre căile cheie pentru a-ți ajuta mintea să se liniștească atunci când te culci, este să-ți imaginezi mintea complet „neagră”. Așa cum ai opri alimentarea la un telefon sau la televizor. Acest lucru va ajuta la reducerea activității mentale a gândurilor tale pentru a te ajuta apoi să te relaxezi și să dormi cu mai multă ușurință”, adaugă el.
Indiferent dacă stomacul simți că este în noduri sau că trebuie să alergi la toaletă la fiecare zece minute, mulți dintre noi am experimentat un pic de deranjament stomacal din cauza anxietății.
„Se întâmplă deoarece corpurile comunică suferința și disconfortul din interiorul nostru. De-a lungul timpului, acest lucru poate provoca teamă și anxietate suplimentară, atunci când indivizii au dezvoltat un model de a sta aproape de casă din cauza anxietății de a avea nevoie de o baie într-o situație de urgență.”
El sugerează să se concentreze mental pe sentimentele din intestin. „Încercați să vă folosiți mintea ca pe o telecomandă pentru a „întrerupe” sau opri” sentimentele. Chiar și schimbarea lor pentru a le face mai mici poate ajuta mintea să preia controlul asupra sentimentelor din intestin, cu mai multă practică,” explică dr. Bed.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…