Sari la conținut

6 remedii naturale pentru pietre la rinichi. Care sunt cauzele apariției și ce tratamente sunt recomandate

pietre la rinichi remedii naturale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Remedii naturale pentru pietre la rinichi

6 remedii naturale pentru pietre la rinichi. Care sunt cauzele apariției și ce tratamente sunt recomandate

Pietrele la rinichi se dezvoltă atunci când mineralele și sărurile, cel mai frecvent oxalat de calciu, cristalizează în rinichi și creează depozite dure. Deși se formează în rinichi, aceste pietre pot apărea în orice parte a tractului urinar.

Ce sunt pietrele la rinichi. Care sunt cauzele apariției și ce tratamente sunt recomandate

Pietrele la rinichi sunt depozite dure care se formează în rinichi. Pietrele la rinichi sunt cunoscute și sub denumirea de calculi sau urolitiază. Deshidratarea este un factor major care contribuie la dezvoltarea pietrelor la rinichi.

Potrivit medicalnewstoday.com, pietrele mici se pot forma și trec de la sine, fără a provoca niciun simptom. Cu toate acestea, majoritatea pietrelor medii și mari sunt extrem de dureroase și necesită îngrijiri medicale. Aceste pietre trebuie să călătorească prin tractul urinar pentru a ieși din organism. Trecerea unei pietre la rinichi poate fi foarte dureroasă.

Cu toate acestea, există opțiuni pentru gestionarea dezvoltării pietrelor la rinichi și a durerii la domiciliu. Cele mai multe cazuri de pietre la rinichi sunt tratabile cu medicamente pentru durere, terapie cu fluide sau alt tip de intervenție medicală.

Nu toate aceste remedii necesită o rețetă sau chiar un medicament. Cu toate acestea, dacă pietrele la rinichi devin prea dureroase, cel mai bine este să solicitați asistență medicală. În acest articol, discutăm șase metode pentru prevenirea sau gestionarea pietrelor la rinichi la domiciliu.

Înainte de a încerca orice remediu la domiciliu pentru pietrele la rinichi, este important să solicitați consultarea unui medic, mai ales atunci când o persoană are o afecțiune de bază sau ia medicamente în mod regulat. De asemenea, deși multe dintre aceste remedii pot ajuta la ameliorarea simptomelor sau la reducerea riscului de recidive viitoare, pietrele la rinichi pot provoca dureri intense.

Remediile la domiciliu pot fi cele mai bune alături de tratamente mai tradiționale. Unii oameni pot avea nevoie chiar de o intervenție chirurgicală pentru a extrage sau sparge pietrele, precum și de medicamente pentru durere intravenoasă.

Secțiunile de mai jos discută câteva remedii la domiciliu pentru ameliorarea simptomelor pietrelor la rinichi.

Remedii naturale pentru pietre la rinichi: 1. Bea apă

Apa este una dintre cele mai ușoare modalități de tratare și prevenire a pietrelor la rinichi, deoarece deshidratarea este una dintre cauzele principale. Majoritatea autorităților sanitare recomandă să beți șase până la opt pahare de apă pe zi pentru a preveni deshidratarea.

2. Bea suc de lamaie

Lămâile conțin citrat, un compus care ajută la descompunerea depozitelor de calciu și le încetinește creșterea. Un studiu transversal din 2019 a descoperit că sucul de lămâie fără zahăr este un remediu eficient pentru pietrele la rinichi.

3. Consuma otet de mere

Oțetul de mere are și un conținut de acid citric care poate ajuta la dizolvarea depozitelor de calciu. Un studiu din 2019, realizat pe peste 9.000 de persoane, a descoperit că cei care consumau oțet aveau un risc semnificativ mai mic de a face pietre la rinichi.

Cu toate acestea, vor fi necesare mai multe cercetări pentru a confirma beneficiile oțetului de mere, în special, ca remediu natural de sine stătător pentru pietrele la rinichi.

Remedii naturale pentru pietre la rinichi: 4. Gestionați greutatea

Potrivit unui studiu din 2019, din 146 de persoane cu pietre la rinichi recurente, 43,8% aveau obezitate sau supraponderalitate. Deși acest lucru nu sugerează cauzalitate, poate exista o legătură între greutate și pietre la rinichi.

Autorii studiului cred că afecțiunile metabolice, cum ar fi colesterolul crescut și hipertensiunea arterială, pot contribui la formarea pietrelor la rinichi. Gestionarea greutății corporale și adoptarea unei alimentații nutritive, echilibrate sunt pași importanți pentru prevenirea și tratarea pietrelor la rinichi.

5. Evită băuturile zaharoase sau cu cofeina

Băuturile carbogazoase, cofeinizate și alcoolice pot crește riscul unei persoane de a dezvolta pietre la rinichi. Cercetările sugerează că consumul de cofeină poate crește riscul de pietre. Băuturile și sucurile care conțin zaharuri reale sau artificiale pot duce, de asemenea, la apariția pietrelor la rinichi.

De asemenea, alimentele bogate în zahăr, sare și grăsimi sunt cunoscute că cresc riscul de depuneri la rinichi și intensifică simptomele.

Remedii naturale pentru pietre la rinichi: 6. Îndeplinește cerințele zilnice de calciu

Pentru persoanele cu calculi de oxalat de calciu, care sunt cel mai frecvent tip, găsirea surselor de calciu le poate ajuta să-și îndeplinească necesarul zilnic de calciu și să își gestioneze riscul de a face pietre la rinichi.

Este important de reținut că administrarea de suplimente de calciu poate crește riscul de pietre la rinichi, deoarece acestea pot furniza mai mult decât aportul zilnic recomandat. Obținerea calciului din surse alimentare, totuși, poate ajuta la reducerea riscului.

Oamenii pot obține calciu din:

  • lactate
  • kale
  • brocoli
  • fasole
  • varza chinezeasca
  • pește cu oase moi,
  • cereale
  • sucuri îmbogățite cu calciu

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel