Sari la conținut

6 obiceiuri care pot preveni 40% din cazurile de cancer

Fumat

6 obiceiuri care pot preveni 40% din cazurile de cancer. Aproape patru din zece diagnostice de cancer și aproape jumătate din toate decesele cauzate de cancer la adulții americani peste 30 de ani sunt asociate cu factori de risc care se pot schimba, potrivit unui studiu recent al Societății Americane de Cancer.

Aceste rezultate evidențiază importanța schimbărilor stilului de viață în prevenirea cancerului.

Principalul factor de risc

Fumatul a devenit cel mai semnificativ factor de risc, responsabil pentru aproape 20% din toți pacienții cu cancer înregistrați și 30% din decese. Fumatul este responsabil pentru 56% din toate cancerele care pot fi prevenite la bărbați și 40% la femei.

Dr. Farhad Islami, autorul principal al studiului, a subliniat necesitatea unor eforturi continue pentru reducerea numărului de fumători: „În ultimele decenii, am făcut progrese semnificative în reducerea numărului de fumători, dar trebuie să continuăm și să ne sporim eforturile pentru a reduce în continuare fumatul”, spune omul de știință.

De asemenea, potrivit informațiilor furnzate de cercetătorul american, importanța implementării politicilor cuprinzătoare de control al tutunului în toate țările și grupurile socio-economice.

Factori cheie de risc

fumatul pasiv
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

„A Cancer Journal for Clinicians” a identificat câțiva factori cheie de risc: fumatul, expunerea la fumatul pasiv, excesul de greutate, lipsa de activitate fizică, consumul de alcool, obiceiurile alimentare (consum redus de fructe, legume, fibre și calciu; consum mare de carne roșie și procesată), expunere la radiații ultraviolete (UV), infecții (de exemplu, virusul papiloma uman (HPV) și virusul hepatitei C), se arată în studiul realizat de dr. Farhad Islami.

Alți factori de risc majori

Imediat după fumat, principalii factori de risc modificabili care contribuie la apariția cancerului includ: excesul de greutate, consumul de alcool, expunerea la radiații UV, lipsa activității fizice.

Strategii de prevenire

Dr. Islami a subliniat că multe cazuri de cancer și decese în SUA ar putea fi prevenite prin implementarea pe scară largă și echitabilă a măsurilor preventive. El a recomandat următoarele strategii:

• Radiațiile UV: limitați expunerea la soare, în special între orele 10:00 și 16:00, căutați umbră, purtați îmbrăcăminte de protecție, pălării și ochelari de soare și utilizați creme de protecție solară cu spectru larg care blochează razele UVA și UVB. Intervențiile la nivel municipal, cum ar fi asigurarea de umbră suficientă în parcuri și locuri de joacă, sunt, de asemenea, cruciale.

• Greutatea corporală, dieta, alcoolul și activitatea fizică: sunt necesare mai multe cercetări pentru a implementa intervenții eficiente pentru a aborda acești factori de risc, în special în populațiile marginalizate care sunt afectate în mod disproporționat de aceștia.

• Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la acești factori de risc modificabili este vitală. Dr. Islami a remarcat: „Creșterea gradului de conștientizare poate reduce expunerea la acești factori de risc, cum ar fi renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți corporale și a unei diete sănătoase și vaccinarea HPV”.

Prin abordarea acestor factori de risc modificabili prin schimbări ale stilului de viață și inițiative de politică, potențialul de a reduce semnificativ povara cancerului în Statele Unite este substanțial. Studiul evidențiază rolul critic al prevenției în lupta împotriva cancerului și evidențiază necesitatea unor eforturi direcționate pentru a reduce expunerea la agenții cancerigeni cunoscuți.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel