Sari la conținut

6 motive medicale pentru a pune turmeric în mâncare

turmeric
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Turmericul (Curcuma longa) reprezinta una dintre speciile de curcuma, fiind cunoscut si sub denumirea de sofran indian

6 motive medicale pentru a pune turmeric în mâncare. Curcumina suprimă dezvoltarea de noi vase de sânge în tumori, inhibă sinteza proteinelor implicate în dezvoltarea tumorii și stimulează autodistrugerea celulelor maligne.

De ce să consumi mai des turmeric

Proprietățile vindecătoare ale popularului condiment oriental sunt cunoscute de mult timp. Pentru prima dată, vindecătorii indieni le-au observat acum aproximativ 2500 de ani.

Vitamine și uleiuri esențiale

turmeric
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Turmericul conține vitamine B, vitamina C (acid ascorbic), E (tocoferol), K (filochitonă), PP (acid nicotinic), precum și fier, potasiu, calciu, magneziu, mangan, cupru, sodiu, seleniu, fosfor și zinc.  În plus, conține uleiuri esențiale și acizi grași, motiv pentru care este inclus în măștile de întinerire a feței și a corpului.

Cu toate acestea, turmericul poate fi folosit pentru lucruri mult mai serioase.

    1. În primul rând, ingredientul său activ curcumina poate ucide celulele canceroase și poate opri creșterea acestora.

Curcumina suprimă dezvoltarea de noi vase de sânge în tumori, inhibă sinteza proteinelor implicate în dezvoltarea tumorii și stimulează autodistrugerea celulelor maligne. Dar pentru celulele sănătoase este complet neutru.

2. În al doilea rând, turmericul stimulează sistemul imunitar.

3. În al treilea rând, în diabet, încetinește pierderea de insulină și crește eficacitatea medicamentelor pentru diabet.

4. În al patrulea rând, turmericul este un antibiotic natural eficient. Îndepărtează bacteriile dăunătoare fără a le afecta pe cele benefice și stimulează simultan activitatea microflorei simbiotice.

5. În al cincilea rând, condimentul curăță ușor și în siguranță intestinele și întregul corp, ajutând la scăparea de diaree, constipație, greață, pierderea poftei de mâncare și disconfort la stomac. De asemenea, curcumina reduce formarea gazelor care provoacă constipație, curăță ficatul, susține regenerarea celulelor hepatice și îi normalizează activitatea.

6. În cele din urmă, în al șaselea rând, turmericul combinat cu ghimbir ajută la curățarea rinichilor de pietre, a sângelui de toxine și a vaselor de sânge de colesterolul rău.

Toate aceste proprietăți pozitive se manifestă prin utilizarea regulată a condimentului. Cu toate acestea, are contraindicațiile sale. Supradozajul poate provoca daune grave.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Oregon, utilizarea a mai puțin de 4 grame de turmeric (aproximativ o lingură) pe zi nu afectează analiza și nu dă niciun efect terapeutic. Condimentele pot fi adăugate la orice fel de mâncare fierbinte după gust, în sos de salată sau pur și simplu într-o salată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel