Simptomele alergiei la acarieni nu sunt sezoniere, ci sunt prezente în toate anotimpurile. Atenție! Netratată această alergie poate amplifica manifestările astmului.
Potrivit unor studii realizate în SUA, peste 90% dintre acarieni se găsesc în casă, pe saltele, perne, pilote sau chiar pe lenjeria de pat, iar peste 40% dintre alergii sunt cauzate de acarieni.
Acarienii Dermatophagoides sunt microorganisme din familia arahnidelor, invizibili cu ochiul liber, vizibili doar la microscop. Dimensiunea acestora este de 250 de microni și se estimează ca un gram de praf poate conține până la 20.000 de acarieni. Anumite persoane al căror sistem imunitar percepe acarienii ca pe dușmani pot dezvolta probleme de sănătate, mai exact alergii la acarieni.
Sensibilizarea la acarieni, factor de risc pentru dezvoltarea astmului
Sunt studii care au arătat că sensibilizarea la acarieni constituie cel mai de temut factor de risc pentru dezvoltarea astmului. Pentru a avea un bun control asupra acestui tip de alergie este indicat să ții cont de anumite măsuri profilactice – să știi unde stau acarienii. Ulterior, este indicat să acoperi saltele și pernele cu huse antiacarieni certificate, care au rolul de a reduce expunerea la alergeni de 100 până la 1000 de ori într-o lună, beneficiile resimțite de persoana alergică fiind substanțiale.
Ce este alergia la acarieni:
Alergiile se declanșează în clipa în care sistemul imunitar reacționează la o substanță străină: polenul, părul de la animale sau acarienii. Practic, sistemul imunitar al unei persoane produce anticorpi cu rolul de a proteja persoana în cauză de invadatorii nedoriți care pot provoca infecții. Astfel, sistemul imunitar produce anticorpi care vor identifica alergenul ca fiind ceva dăunător, chiar dacă nu este. Apoi, la contact cu alergenul, sistemul imunitar produce un răspuns inflamator în pasajele nazale sau în plămâni. Expunerea prelungită sau regulată la alergen poate provoca inflamația asociată cu astmul.
Alergia la acarieni se manifestă diferit de la o persoană la alta. Astfel, unii oameni pot avea manifestări de rinită alergică, alții de rinoconjunctivită, iar alții au manifestări de natură cutanată – dermatita atopică.
Ce simptome are alergia la acarieni:
Principalele simptome ale alergiei sunt: strănutul, mâncărimea nazală și secrețiile nazale apoase, obstrucția nazală, rinita alergică. Sunt însă și situații în care persoana are și manifestări caracteristice conjunctivitei: lăcrimare excesivă, mâncărime oculară, ochii roșii.
Netratată, alergia la acarieni duce la accentuarea astmului
Medicii avertizează că dacă nu este tratată, alergia la acarieni poate accentua manifestările astmului bronșic. Astfel, pacientul se va confrunta cu simptome precum: respirație dificilă, durere toracică, un sunet șuierat când expiră, tulburări de somn cauzate de dificultăți de respirație, tuse iritativă, secreții abundente.
Cele mai frecvente complicații sunt:
Expunerea la acarieni a unei persoane alergice se poate solda cu complicații serioase: astm și infecții sinusale (sinuzită). Medicii spun că o persoana cu astm bronșic și alergie la acarieni pot avea probleme în gestionarea simptomelor astmului și au nevoie de asistență medicală de urgență.
Tratamentul stabilit de medicul alergolog
Medicul specialist alergolog va recomanda efectuarea unor teste specifice care să confirme diagnosticul. Ulterior, pacientul poate primi indicație pentru antihistaminice cu rolul de a ameliora simptomele de mâncărime, strănut, curgerea nasului. Sunt însă și cazuri în care pacientul primește tratament compus din corticosteroizi care se găsesc sub formă de spray nazal cu rolul de a reduce inflamația din nas.
Iată cum poți preveni înmulțirea acarienilor:
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…