Sari la conținut

6 modalități prin care masajul îți îmbunătășește sănătatea

Consideri masajul o indulgenta? Poate. Insa aceasta tehnica de relaxare are si o componenta de sanatate – de la eliminarea durerii si inflamatiei pana la reducerea stresului si anxietatii, iar toate aceste beneficii sunt dublate de studii. Bogdan Begligiu, terapeut la Centrul Holistic Tummo Reiki, iti spune care sunt cele mai importante 6 rezultate pe care le vei observa dupa cateva sedinte de masaj.

„Statul pe scaun la birou, munca in picioare, condusul pentru lungi perioade – astfel de activitati cotidiene creaza tensiune la nivelul muschilor, care odata devenita cronica are efecte secundare atat la nivelul corpului, cat si a mintii. Tensiunea musculara persistenta poate priva circulatia sangelui si a nutrientior care ajung la organe si tesuturi. Pe masura ce tesuturile ce acopera muschii devin mai dense si mai putin mobile, atat postura, cat si respiratia este afectata. Iar toate aceste reactii in lant contribuie la probleme cronice hormonale, biochimice si neurologice de tot felul. Aici intra in ecuatie masajul care poate intrerupe aceste sabloane, ajutand corpul sa-si regaseasca starea de echilibru”, explica Bogdan Begligiu (www.tummoreiki.ro).

Masajul reduce anxietatea

In 2004, un psiholog de la Universtatea Wisconsin–Stout a publicat o meta-analiza prin care a concluzionat ca persoanele care primesc masaj au un nivel mai scazut de anxietate decat cele care nu recurg la un astfel de tratament. O explicatie ar fi ca masajul scade nivelul de cortizol din corp, hormonul care declanseaza stresul.

Efecte pozitive pentru durerile de spate

In afara de a scapa de stres, urmatorul motiv pentru care oamenii vin la masaj sunt durerile, in special cele de spate. „Durerea fizica este sistemul de alarma al corpului. Atunci cand avem o durere acuta, cum este o arsura sau un os rupt, durerea ne spune ca ceva nu este in regula. Insa atunci cand durerea este prezenta in fiecare zi, cum se intampla cu durerea de spate, aceasta alarma inseamna ca s-a stricat, iar masajul poate reduce volumul acesteia sau chiar o poate opri. Masajul Therapeutic Relief pe care il fac la centru pune accent pe zonele incarcate de tensiune, printr-o presiune controlata, fiind o terapie utila persoanelor cu durere cronica”, adauga Bogdan Begligiu.

Studiile indica faptul ca masajul intrerupe circuitul durerii, care circula prin fibre nervoase de diametru mic, in timp ce masajul stimuleaza fibrele nervoase cu diametru mare. Iar raspunsul celor din urma ajunge mai repede la creier decat al celor mici, de aceea senzatia placuta a masajul depaseste senzatia durerii.

Alina durerile de cap

Tensiunea duce la dureri de cap, de aceea masajul este indicat si in aceste cazuri. „Exista anumite puncte cheie in zona gatului si umerilor care odata apasate reduc durerea. In shiatshu, o tehnica de masaj in care practicantul stimuleaza punctele de presopunctura ale pacientului pentru a calma durerea si stresul, aceste puncte sunt folosite frecvent. Se considera ca presopunctura poate scurtcircuita sarcomerii (unitatile contractile reponsabile de contractiile musculare din celule) si astfel celulele se relaxeaza, iar tensiunea musculara dispare”, completeaza Bogdan Begligiu.

Rezolva problemele cu somnul

Lipsa somnului are efecte asupra intregii biochimii a corpului, facandu-l mai vulnerabil la inflamatii, imunitate scazuta si sensitivitate la durere. „Relatia dintre durere si lipsa somnului reprezinta un cerc vicios, intrucat corpul nu reuseste sa se odihneasca pentru a se vindeca. Recomand ritualul Calm Mind, o terapie la nivelul capului, umerior si spatelui prin care se deblocheaza energia prin puncte de acupresiune. Terapeutul va folosi tehnici speciale de masaj si respiratie pentru a reduce tensiunea si a linisti mintea”.

Studiile arata ca masajul poate ajuta in echilibrarea somnului, mai ales pentru pacientii cu dureri cronice. Masajul stimuleaza sistemul nervos parasimpatic, responsabil de stresul mental si fizic, astfel ca somnul poate deveni mult mai odihnitor dupa o sedinta de masaj.

Reduce simptomele depresiei

Poate parea greu de crezut ca o tehnica de manipulare a corpului poate avea efecte asupra creierului. Dar studiile confirma acest beneficiu, masajul crescand nivelul de serotonina, hormonul fericirii. Masajul incurajeaza creierul sa secrete si dopamina si oxitocina, hormoni care genereaza sentimentele de bucurie si o stare de bine.

Scade tensiunea arteriala

Dat fiind efectele benefice asupra corpului si mintii, dar si la nivelul stresului, nu ar trebui sa fie o surpriza faptul ca si inima se bucura de pe urma masajului prin scaderea tensiunii arteriale. Studiile arata ca pe masura ce masajul influenteaza benefic sistemul nervos parasimpatic, acesta restabileste echilibrul biochimic dupa un eveniment stresant.

„Inainte de existenta medicamentelor si procedurilor chirurgicale, oamenii foloseau masajul sa trateze absolut orice. Nu e de mirare ca si astazi atunci cand ne lovim primul instinct este sa ne masam zona”, adauga Bogdan Begligiu.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel