50% dintre persoanele peste 65 de ani prezintă probleme legate de capacitatea de memorare. La originea acestei alterări cerebrale stau o serie de factori obiectivi, de la stresul intens și ritmul prea alert al vieții cotidiene, la alimentația deficitară și oboseala cronică.
Iată câteva măsuri împotriva uitării
Mintea nu poate reține eficient informațiile dacă nu este odihnită. Pentru a menține receptivitatea cerebrală este esențială asigurarea a 7-8 ore de somn în fiecare noapte. Recuperarea în weekend a timpului nedormit nu este de ajutor.
Vitaminele, cu precădere cele antioxidante joacă un rol important în menținerea unei minți agere. Practic, mărirea aportului de fructe și legume bogate în betacaroten, vitamina C și E determină conservarea sănătății creierului. Cele mai bune surse sunt citricele, afinele, morcovii, brocoli, tomatele, uleiurile de vegetale, nucile, germenii de grâu.
Introducerea mai frecventă a peștelui în dietă ajută la dezvoltarea cerebrală și înlesnește comunicarea între neuroni.
Practicarea consecventă a unui sport este excelentă pentru creier, crescând capacitatea de memorare.
Persoanele active din punct de vedere intelectual care citesc mult, dezleagă rebusuri, joacă șah, fac exerciții matematice reușesc să-și mențină și să-și îmbunătățească performanțele de memorare și totodată să limiteze declinul cognitiv.
S-a constatat că majoritatea elevilor și studenților le este mai greu să-și reamintească partea de mijloc a materiei de studiu, în general primele și ultimele capitole venindu-le mai ușor în minte. Pentru a corecta acest lucru, este foarte important să se facă pauze de minimum un sfert de oră la fiecare 50 minute de învățat.
6. Evitați multitaskingul
Realizarea mai multor sarcini în același timp are efecte negative pentru funcționarea creierului. Când nu este distrasă de la activitatea de bază și se concentrează asupra unui singur lucru, mintea își va folosi resursele mai eficient.
Aproximativ 700.000 de pensii din sistemul public vor fi înghețate la 1 ianuarie. Este vorba despre…
Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este celebrată pe 8 noiembrie, fiind ultima sărbătoare cu…
Vedeta Pro TV Adriana Stere a fost diagnosticată, recent, cu febra Q, după ce ar…
Cele mai recente prognoze meteo realizate de site-ul de meteorologie AccuWeather prezintă estimările pentru sezonul…
Din 1913, oamenii depozitează alimentele în frigider pentru ca acestea să reziste mai mult timp.…
În noaptea sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, tradiția populară sugerează că așezarea unor obiecte…