Sari la conținut

6 lucruri pe care ar trebui să le știți despre diabetul de tip 2

Diabet tip 2

Diabetul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni de sănătate din întreaga lume și din Statele Unite. Aproximativ 8,5% dintre adulții din întreaga lume și 9,3% dintre toți americanii trăiesc cu această afecțiune.

Diabetul de tip 2 este cea mai frecventă formă despre care poate ați auzit, dar ați putea fi surprins de ceea ce încă nu știți. Cercetările în curs din ultimii ani au îmbunătățit diagnosticul, tratamentul și cunoștințele despre diabetul de tip 2, permițând o mai bună prevenire și management. Iată șase lucruri pe care toată lumea ar trebui să le știe despre diabetul de tip 2.

1. Este o afecțiune cronică și în prezent nu are tratament

Mai simplu spus, diabetul este o afecțiune care apare atunci când corpul tău are o problemă în gestionarea nivelului de zahăr din sânge. Se datorează incapacității organismului de a produce sau de a utiliza insulină, un hormon care reglează glicemia.

Fie corpul tău nu produce suficientă sau nu produce insulină, fie celulele corpului sunt rezistente și incapabile să utilizeze eficient insulina pe care o creează. Dacă corpul tău nu poate folosi insulina pentru a metaboliza glucoza, un zahăr simplu, aceasta se va acumula în sânge, ducând la niveluri ridicate de zahăr din sânge. Ca rezultat al rezistenței celulare, diferitele celule din corpul tău nu vor obține energia de care au nevoie pentru a funcționa corect, provocând alte probleme.

Diabetul este o afecțiune cronică, ceea ce înseamnă că durează mult timp. În prezent, nu există nici un tratament, așa că este nevoie de un management atent și, uneori, de medicamente pentru a menține nivelurile de zahăr din sânge în intervalul țintă.

2. Este în creștere, mai ales la adulții tineri

Numărul persoanelor cu diabet zaharat din întreaga lume a crescut de la 108 milioane în 1980 la 422 milioane în 2014, iar diabetul de tip 2 reprezintă majoritatea acestor cazuri, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Și mai îngrijorător este că diabetul de tip 2 a fost odată observat doar la adulți, dar acum este din ce în ce mai frecvent diagnosticat și la adulții tineri. Acest lucru se datorează probabil că diabetul de tip 2 este legat de un indice de masă corporală (IMC) mai mare și de obezitate, o problemă care devine din ce în ce mai frecventă în rândul tinerilor de astăzi.

3. Poate trece neobservat ani de zile

Multe cazuri de diabet zaharat de tip 2 sunt nediagnosticate din cauza lipsei simptomelor sau pentru că oamenii nu le recunosc ca fiind cauzate de diabet. Cauzele simptomelor, cum ar fi oboseala, foamea crescută și setea crescută sunt uneori greu de identificat și adesea se dezvoltă pe o perioadă lungă de timp, dacă este deloc. Din acest motiv, este deosebit de important să fii testat.

Oricine de peste 45 de ani ar trebui să fie testat pentru diabet, mai ales dacă sunteți supraponderal. Dacă sunteți supraponderal și aveți sub 45 de ani, este posibil să vă gândiți totuși să vă testați, deoarece supraponderalitatea este un factor de risc pentru diabetul de tip 2.

Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi  din SUA are chiar și un test gratuit de risc pentru diabet, care vă va ajuta să vedeți dacă sunteți expus riscului de diabet de tip 2.

4. Poate duce la complicații grave dacă nu este controlat

Dacă este lăsat nediagnosticat și netratat prea mult timp, diabetul de tip 2 poate duce la complicații care pun viața în pericol. Același lucru este valabil și pentru persoanele care neglijează să-și gestioneze corect diabetul.

Bolile cardiovasculare, bolile oculare diabetice, bolile renale, afectarea nervilor, leziunile auzului și riscul crescut de accident vascular cerebral și boala Alzheimer sunt printre complicațiile majore cu care se confruntă persoanele cu diabet de tip 2.

Urmărirea îndeaproape a nivelului de zahăr din sânge, a colesterolului și a tensiunii arteriale este extrem de importantă în reducerea acestor riscuri. Detectarea și tratamentul precoce, un stil de viață sănătos și controalele regulate sunt esențiale.

5. Prezintă un risc mai mare pentru unele grupuri de oameni

Nu este pe deplin înțeles de ce diabetul apare la anumite persoane și nu la alții, dar cercetările arată că unele grupuri se confruntă cu un risc mai mare. Persoanele care au următoarele caracteristici sunt mai susceptibile de a avea diabet de tip 2 decât cele care nu au:

  • supraponderali sau obezi
  • transporta majoritatea grăsimei lor în secțiunea mediană (spre deosebire de coapse sau fese)
  • inactiv, fac exerciții fizice de mai puțin de trei ori pe săptămână
  • istorie de familie de diabet, cu un părinte sau un frate care are această afecțiune
  • istoria de diabet gestațional
  • istoria de prediabet
  • istoria derezistență la insulină, cum ar fi cei cu sindromul ovarului polichistic (PCOS)
  • niveluri ridicate de trigliceride, niveluri scăzute de colesterol HDL și cei cu nivel de sânge crescut

6. Poate fi gestionat și prevenit cu un stil de viață sănătos

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a gestiona diabetul de tip 2 și pentru a trăi o viață plină este să mănânci bine și să faci sport în mod regulat. Deoarece experții știu cu certitudine că anumiți factori cresc riscul, ei știu, de asemenea, că există șanse mari să îl preveniți sau cel puțin să întârziați debutul. Unele lucruri de bază pe care le puteți face pentru a ajuta la prevenirea și/sau gestionarea diabetului de tip 2 includ:

1. Mentine o greutate sanatoasa.

2. Faceți zilnic 30 de minute de activitate fizică obișnuită, moderat intensă, sau exerciții viguroase 3 zile pe săptămână.

3. Limitați băuturile zaharoase și grăsimile saturate din dieta dumneavoastră. Adăugați mai multe fructe și legume și îndepărtați alimentele procesate.

4. Evita consumul de tutun, care creste riscul de diabet si boli cardiovasculare.

5. Verificați-vă în mod regulat glicemia dacă ați fost diagnosticat și mențineți îngrijirea adecvată a picioarelor, a rinichilor, a vaselor de sânge și a ochilor pentru a preveni complicațiile.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel