6 efecte secundare ale menopauzei, pe lângă bufeuri. Pe măsură ce scade producția de estrogen, se observă schimbări la nivelul oaselor, inimii și sănătății mentale

Bufeuri, creștere în greutate și sângerări menstruale neregulate. Este posibil să fi auzit despre unele dintre cele mai frecvente simptome care duc la menopauză. Dar o mulțime de alte schimbări despre care nu se vorbește pe scară largă se produc, de asemenea, pe măsură ce vă apropiați de sfârșitul anilor de reproducere.

Menopauza apare la 12 luni după ultima menstruație, de obicei în jurul vârstei de 51 de ani. În timpul tranziției spre menopauză, cunoscută și sub numele de perimenopauză, au loc schimbări hormonale. De exemplu, corpul dumneavoastră produce din ce în ce mai puțin estrogen. Iar aceste schimbări pot stârni, de asemenea, îngrijorări cu privire la inima, oasele și sănătatea dumneavoastră mintală.

Iată ce ar trebui să știți despre unele schimbări de sănătate care pot apărea în timpul perimenopauzei și menopauzei.

Pierderi oasoase

Estrogenul joacă un rol în inhibarea resorbției osoase. În timpul resorbției osoase, celulele osoase descompun țesuturile din oasele dumneavoastră. Așadar, atunci când organismul dumneavoastră produce mai puțin estrogen, ceea ce duce la menopauză, pierderea osoasă începe să depășească construcția de os nou.

„Femeile pot pierde până la 20% din densitatea osoasă după menopauză”, a declarat pentru Health JoAnn Pinkerton, medic ginecolog și director executiv al North American Menopause Society (NAMS).

Din fericire, puteți face o mulțime de lucruri pentru a vă menține scheletul puternic. Pentru început, asigurați-vă că obțineți suficientă vitamina D și calciu, care susțin oasele. Dr. Pinkerton a sugerat să aveți ca obiectiv 1.200 de miligrame de calciu zilnic din alimentație sau din suplimente.

În plus față de menținerea unei poziții bune, exercițiile de susținere a greutății și de echilibru pot fi de asemenea de ajutor.

Dacă riscul de fracturi osoase este ridicat, furnizorul dumneavoastră de servicii medicale vă poate recomanda anumite medicamente. Dr. Pinkerton a adăugat că unele medicamente, inclusiv terapia hormonală, pot preveni pierderea osoasă suplimentară sau pot scădea riscul de fractură

Modificări cognitive

În timpul perimenopauzei, unele persoane raportează ceață cerebrală. Ceața cerebrală poate include scăpări de memorie și dificultăți în găsirea cuvântului potrivit. Dar dovezile care leagă modificările cognitive de schimbările hormonale sunt slabe.

„Nu există multe date care să susțină faptul că funcția cognitivă și demența sunt legate de menopauza naturală”, a declarat pentru Health Karen Carlson, medic, ginecolog și profesor asistent de obstetrică și ginecologie la University of Nebraska Medical Center din Omaha, Neb. ”

Femeile care au o deficiență cognitivă vizibilă, probabil că este mai mult legată de alte simptome ale menopauzei, cum ar fi privarea de somn. „

Unele cercetări au legat menopauza timpurie în rândul persoanelor de 40 de ani sau mai tinere cu efecte adverse de durată asupra funcției cognitive. De exemplu, un studiu publicat în 2014 în BJOG a constatat că menopauza timpurie crește riscul de scădere a funcției cognitive a persoanelor cu 30% pe parcursul a șapte ani.

Boli de inimă

Scăderea estrogenului poate crește, de asemenea, riscul de boli de inimă. De obicei, estrogenul ajută la menținerea flexibilității vaselor de sânge, ceea ce îmbunătățește circulația.

sursa foto: pexel.com

Dar țineți cont de asta: Menopauza în sine nu provoacă boli de inimă. Pe măsură ce îmbătrâniți, alți factori de risc de care trebuie să țineți cont includ:

  • Nivelul ridicat de colesterol LDL, sau colesterolul „rău”
  • Tensiune arterială ridicată
  • Colesterolul HDL scăzut, sau colesterolul „bun”.
  • Dieta bogată în grăsimi
  • Fumatul
  • Lipsa de exerciții fizice

În general, o alimentație sănătoasă, practicarea regulată a exercițiilor fizice și lipsa fumatului pot contribui la reducerea riscului de boli de inimă. Dr. Pinkerton a adăugat că este esențial să vă mențineți o greutate sănătoasă și să vă urmăriți colesterolul și tensiunea arterială.

Schimbări de dispoziție

Fluctuațiile de la fericire la tristețe, la furie și înapoi nu sunt neobișnuite în timpul perimenopauzei. Fluctuația nivelurilor hormonale este unul dintre vinovații probabili ai schimbărilor de dispoziție.

Unele dovezi sugerează că un istoric de depresie poate crește riscul de schimbări de dispoziție în preajma menopauzei. Lipsa somnului, adesea din cauza transpirațiilor nocturne, poate avea, de asemenea, un impact asupra dispoziției dumneavoastră.

Activitățile care reduc stresul, cum ar fi exercițiile fizice, sunt remedii bune pentru a vă îmbunătăți starea de spirit. Terapia hormonală poate ajuta, de asemenea, la controlul schimbărilor de dispoziție. Dar consultați un furnizor de asistență medicală dacă aveți stări de dispoziție scăzute care durează perioade îndelungate sau sunt severe.

O calitate slabă a somnului

Problemele de somn sunt frecvente în timpul perimenopauzei și menopauzei. Potrivit unui studiu publicat în 2017 de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), calitatea slabă a somnului și insomnia afectează aproximativ 57% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani în timpul perimenopauzei.

Problemele de somn rezultă din bufeurile și transpirațiile nocturne cauzate de scăderea estrogenului. În plus, declinul progesteronului, un alt hormon sexual, poate provoca tulburări de somn. De asemenea, nu este neobișnuit ca persoanele să se trezească în mod repetat în timpul nopții pentru a urina.

Probleme urinare

Pe lângă atrofia vulvară și uscăciunea vaginală, unele persoane observă modificări ale vezicii urinare în preajma menopauzei. Gama de modificări și simptome ale vezicii urinare și genitale și simptomele menopauzei sunt cunoscute și sub denumirea de sindrom genito-urinar al menopauzei (GSM).

„Știm că există receptori de estrogen la nivelul vezicii urinare și al uretrei, care ajută la funcțiile vezicale și uretrale”, a explicat Dr. Carlson.

„Odată cu scăderea estrogenului, multe femei observă modificări ale funcției vezicii urinare, precum și cu siguranță uscăciunea vaginală și atrofia vulvară. „

Problemele vezicii urinare includ adesea incontinența de efort, care reprezintă scurgerea vezicii urinare atunci când se tușește sau strănută. Potrivit Dr. Carlson, incontinența de efort poate fi mai frecventă în rândul persoanelor care au născut pe cale vaginală de mai multe ori.

 

Recent Posts

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

8 minute ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

28 de minute ago

Leac din bătrâni pentru ciocurile din călcâie. Lidia Fecioru: După 3-4 aplicări încep să se dizolve

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…

48 de minute ago

Pr. Cleopa: Cel mai mare demon! Îl invoci fără să ştii chiar pe pomelnic

Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…

o oră ago

Vești noi pentru seniori. Ce se întâmplă cu pensionarii care au venituri mai mici de 3.000 de lei

Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…

o oră ago

Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Așa scapi rapid de SIMPTOME

Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…

2 ore ago

Citeste si: