Din cuprinsul articolului
Cauze ale colesterolului mărit. Colesterolul este o un tip de grăsime care poate fi găsită în sânge. Există un anumit colesterol este bun, iar corpul dvs. are nevoie de el pentru a construi celule sănătoase.
Un colesterol ridicat, însă, cunoscut și sub numele de hiperlipidemie sau hipercolesterolemie, poate avea un impact negativ asupra inimii dvs., ducând în cele din urmă la boli de inimă, potrivit Clinicii Mayo.
În unele situații, acest lucru poate duce la depunerea de grăsimi în vasele de sânge (o afecțiune denumită ateroscleroză), ceea ce face mai dificil fluxul de sânge prin artere. Prin urmare, nu se poate nega. A avea colesterol ridicat este o situație foarte periculoasă.
Nivelul de colestrol este măsurat printr-un test de sânge efectuat fie în spital dacă pacientul este internat, fie într-un laborator de analize medicale la recomandarea medicului.
Acest test se face cu condiția ca pacientul să nu consume alimente grase în ultimele 12 ore și nici medicamente care pot influența rezultatul. În acest fel se obțin 4 rezultate ce corespund urmatoarelor fracțiuni:
• LDL colesterolul (colesterolul rău)
• HDL colesterolul (colesterolul bun)
• trigliceridele
Vestea bună este că există multe modalități de a vă menține colesterolul scăzut. Dar este important să înțelegeți cauzele colesterolului mărit înainte de a începe să îl reduceți.
Cauze ale colesterolului mărit: 1. Alimentația nesănătoasă
O dietă bogată în colesterol „rău” (cunoscut clinic ca lipoproteină cu densitate scăzută colesterol, LDL) poate crește nivelul colesterolului și poate duce la boli de inimă. De aceea, este important să evitați grăsimile trans, care sunt pline de colesterol LDL.
Grăsimile trans pot fi găsite în mai multe alimente nesănătoase, de la hamburgeri de tip fast-food până la produse de patiserie (de exemplu, gogoși, prăjituri și tarte). Pentru a combate colesterolul ridicat, încercați să consumați o mulțime de cereale integrale (cum ar fi pâinea integrală de grâu și pastele). Și, de asemenea, să consumați o mulțime de fructe și legume proaspete.
Mai mult de atât, ar trebui să înlocuiți carnea roșie mai puțin sănătoasă cu tipuri de pește sănătos pentru inim. De exemplu, somonul, codul, tonul și halibutul. Toate acestea spune conține acizi grași omega-3 despre care se știe că ajută la menținerea sănătății inimii.
2. Greutate în exces
Cauze ale colesterolului mărit: 3. Fumatul
Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că fumatul dăunează sănătății dumneavoastră. Dar este în mod special deranjant în ceea ce privește colesterolul, deoarece scade nivelul colesterolului HDL, provocând în același timp vătămări fizice ale căptușelii vaselor de sânge.
În timp, acest lucru poate crește riscul de a dezvolta cheaguri de sânge. Ceea ce poate duce în cele din urmă la ateroscleroză (sau întărirea arterelor) și atacuri de cord. Este demn de remarcat faptul că fumul pasiv (sau respirația fumului de țigară al altora) poate avea și acest efect.
Deci, dacă aveți colesterol mărit (și chiar dacă nu aveți), ar trebui să renunțați imediat la fumat. O serie de studii, dezvăluie că renunțarea la obicei poate începe imediat procesul de revigorare a nivelurilor HDL.
4. Vârsta
Cu cât ești mai în vârstă, cu atât vei avea mai multe șanse să faci față colesterolului ridicat. Acest lucru se datorează faptului că adulții mai în vârstă au mai puține șanse să facă exerciții fizice (din cauza diverselor probleme de mobilitate).
Cercetări din partea guvernului SUA a arătat că bărbații cu vârsta peste 45 de ani și femeile cu vârsta peste 55 de ani prezintă automat un risc mai mare de colesterol ridicat. Vestea bună este că există lucruri pe care le pot face adulții în vârstă pentru a-și reduce nivelul colesterolului. Exercițiile fizice vă ajută, dar chiar dacă aceasta nu este o opțiune, puteți reduce colesterolul consumând alimente sănătoase (de exemplu, cereale integrale și fructe și legume), slăbind și renunțând la fumat.
5. Bărbați VS Femei
Bărbații sunt mult mai susceptibili de a fi diagnosticați cu colesterol ridicat decât femeile. Și pentru mulți bărbați, acest lucru înseamnă că prezintă un risc mult mai mare de a avea un atac de cord decât omoloagele lor de sex feminin.
De exemplu, un studiu recent arată că din 40.000 de bărbați și femei cu vârsta sub 60 de ani că nu numai bărbații sunt mai susceptibili de a trata colesterolul mărit. De asemenea, a mai arătat că și bărbații cu colesterol ridicat au avut un risc de 3 ori mai mare de a avea un atac de cord decât femeile care au avut colesterol mărit.
De aceea, este esențial pentru toți bărbații, în special pentru cei cu vârsta peste 45 de ani, să li se testeze nivelul colesterolului. Dacă este detectat colesterolul ridicat, ar trebui să luați în considerare în mod serios modificările grave ale stilului de viață, precum schimbarea dietei, pierderea în greutate și renunțarea la fumat.
Cauze ale colesterolului mărit: 6. Istoricul familial
Unii oameni mănâncă bine, au o greutate corporală sănătoasă, fac exerciții fizice în mod regulat, evită fumatul și încă se găsesc diagnosticați cu colesterol mărit. În multe cazuri, acesta este rezultatul hipercolesterolemiei familiale. Ceea ce înseamnă, pur și simplu, că persoana are un istoric familial cu colesterol mare. Aproximativ una din 500 de persoane (sau aproximativ 13 milioane de persoane din SUA) au hipercolesterolemie familială.
Aceștia riscă să dezvolte CAD și să aibă un infarct. De aceea, este esențial pentru toți bărbații și femeile – indiferent de dieta, mărimea sau nivelul de activitate – să-și vadă medicul în mod regulat în ceea ce privește colesterolul și alte aspecte.