Din cuprinsul articolului
În ultimul timp, sistemul imunitar a devenit atât de relevant încât s-ar putea chiar crede că rolul său în corpul uman era anterior irelevant. O greseala foarte grava! Și o putem aprecia nu doar în fața venirii covid-19 ci și în bolile autoimune, în care femeile sunt cu siguranță mai vulnerabile.
Ce este o boală autoimună?
Este necesar să începem cu elementele de bază: sistemul imunitar. Conform Spitalului de Copii Rady din San Diego, este alcătuit din celule, proteine, țesuturi și organe, care împreună apără organismul împotriva germenilor și microorganismelor în fiecare zi.
Cu toate acestea, într-o boală autoimună, acest mecanism nu poate face distincția între propriul element și un element străin.
Cu alte cuvinte, organismul începe să producă autoanticorpi care atacă în mod greșit celulele normale. Acest autoatac în timp poate provoca daune, unele chiar ireversibile.
Interesant este că acestea sunt mai frecvente la femeile aflate la vârsta fertilă, la persoanele cu antecedente familiale, în contact cu anumite lucruri din mediu (cum ar fi lumina soarelui, substanțe chimice sau solvenți) și cu pielea albă.
Boli autoimune care afectează mai multe femei și simptomele acestora
Există aproximativ 80 de boli autoimune, dar Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al Statelor Unite, Office on Women, dezvăluie cele mai frecvente:
Alopecia areata. Sistemul imunitar atacă foliculii de păr. Simptome: Pierderea de pări de pe scalp, față și alte zone ale corpului.
Artrita reumatoida. Alterează căptușeala tuturor articulațiilor. Simptome: durere, rigiditate, umflare, deformare a articulațiilor și mișcare redusă.
Diabetul de tip 1. Afectează celulele care produc insulină, un hormon necesar controlului nivelului de zahăr din sânge. Simptome: sete, urinare frecventă, răni cu vindecare lentă, furnicături la picioare și vedere încețoșată.
Boala celiaca. Persoana nu poate tolera glutenul, o substanță care se găsește în grâu, secară și orz. Simptome: umflare, dureri abdominale, diaree, constipație, oboseală, lipsa menstruației, erupție cutanată.
Vitiligo. Sistemul imunitar distruge celulele care dau culoarea pielii, afecteaza si tesutul intern al gurii si nasului. Simptome: pete albe, păr gri precoce, pierderea culorii în interiorul gurii.
Ciroza biliară primară. Distruge încet căile biliare ale ficatului. Simptome: oboseală, mâncărimi ale pielii, uscăciune a ochilor și a gurii și îngălbenirea pielii.
Tratamentul depinde de fiecare boală autoimună, dar este foarte, foarte important să mergi la medic și să fii sub observația lui.