Sari la conținut

6 alimente pe care NU ar trebui să le consumi când iei antibiotice

antibiotic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Antibiotic comun, benefic în combaterea bolilor respiratorii

În anumite cazuri, antibioticele nu pot fi evitate. În timpul administrării lor, intestinele sunt supuse unei sarcini suplimentare. Aceste medicamente ucid nu numai bacteriile intestinale dăunătoare, ci și pe cele normale. Ca urmare, echilibrul natural este perturbat.

În acest context, se pot dezvolta specii de bacterii care provoacă inflamații ale intestinelor și, odată cu acestea, dureri abdominale și diaree abundentă. În special, specia Clostridium difficile este responsabilă de problemele scaunelor, spune Dr. Laurie Wright. Expertul recomandă evitarea a 6 alimente în timpul tratamentului cu antibiotice.

Alimente de evitat în timpul tratamentului cu antibiotice

„Diareea ușoară este acceptabilă cu tratamentul antibiotic timp de câteva zile. Aceasta trebuie oprită treptat după terminarea tratamentului. trebuie să fiți atenți dacă diareea este prea frecventă și apoasă, vă doare abdomenul sau există puroi sau sânge în scaune. Acesta poate fi un semn de colită, o inflamație a mucoasei intestinale care se dezvoltă din cauza unei cantități excesive de clostridia”, spune expertul.

Și pentru a minimiza efectul secundar atunci când luați antibiotice, trebuie să respectați o anumită dietă. Deci, anumite alimente pot face diareea și mai rău. Prin urmare, în timpul terapiei antibacteriene, medicul sfătuiește să excludeți unele dintre ele din dietă.

Bomboanele, băuturile carbogazoase dulci și produsele de patiserie sunt hrană pentru locuitorii dăunători ai microflorei intestinale.

„Dulciurile încurajează proliferarea bacteriilor dăunătoare în intestin, ceea ce perturbă și mai mult echilibrul din organism”, spune Dr. Laurie Wright.

Laptele poate agrava diareea în timpul administrării antibioticelor. În plus, acesta reduce semnificativ efectul medicamentelor antimicrobiene și poate dezvolta chiar rezistență la antibiotice. Puteți consuma lapte cu 2-3 ore înainte de a lua medicamentul sau cu 2-3 ore după, spune medicul.

Pâinea albă, pastele, pizza și chiflele sporesc procesele de fermentare din intestine – tractul intestinal slăbit nu poate face față unei astfel de diete. Prin urmare, în timpul tratamentului cu antibiotice și câteva zile după, încercați să mâncați mai puține alimente care conțin făină de grâu.

„În timpul tratamentului, evitați alimentele cu fibre grosiere: fructe (mai ales cu coajă), leguminoase și tărâțe. Acestea pot agrava și diareea”, spune expertul.

„Alimentele prăjite și alte alimente cu multe grăsimi încetinesc golirea stomacului, ceea ce poate provoca disconfort”, spune nutriționistul.

Grapefruit și produse cu aditivii săi – acest fruct poate spori efectul multor medicamente, provocând supradozaj. Medicamentul eritromicina, luat în mod obișnuit, poate provoca un ritm cardiac periculos dacă este luat cu grapefruit.

De asemenea, medicul reamintește că în timpul tratamentului cu antibiotice, consumul de alcool trebuie exclus.

„În primul rând, ficatul suferă mult din cauza combinației de alcool și antibiotice. În al doilea rând, alcoolul poate crește efectele secundare ale medicamentelor, cum ar fi greața și diareea”, spune nutriționistul.

Cum să mănânci în timpul tratamentului cu antibiotice?

Pentru a menține microflora intestinală, medicul recomandă să consumați alimente probiotice bogate în bacterii benefice:

  • kefir, iaurt cu culturi vii și alte produse lactate fermentate;
  • alimentele fermentate precum kimchi și varza acră vă vor ajuta intestinul în timpul tratamentului cu antibiotice;
  • brânza și brânza de vaci – unele soiuri (de exemplu, elvețiană, Gouda, Cheddar, olandeză), precum și brânza de vaci conțin probiotice.

„Rețineți, totuși, că probioticele pot reduce absorbția unor antibiotice. Prin urmare, consumați iaurt, brânză, brânză de vaci și varză murată cu cel puțin 2 ore înainte de a lua medicamentul sau 2 ore după. Utilizarea concomitentă de antibiotice și probiotice este interzisă”, spune medicul.

De asemenea, specialistul amintește că o bună hidratare este importantă în tratamentul cu antibiotice. Consumul adecvat de apă ajută organismul să elimine mai repede toxinele. Expertul amintește că în sine, ca orice alt medicament, antibioticele sunt o toxină pentru organism.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel