La bebeluș sau la copilul mic sunt destul de des întâlnite anumite probleme ale pielii sau afecțiuni dermatologice. Acestea trec relativ repede, mai greu dispare sperietura părinților. Pentru siguranța tuturor este recomandată vizita la medicul specialist dermatolog care în urma evaluării copilului va da un diagnostic și un tratament.
Ca măsură de prevenție este însă bine ca părinții să utilizeze numai produse pentru îngrijirea copilului care să fie achiziționate din farmacii.
Iată care sunt cele mai dese probleme de piele:
Eczema atopică sau dermatita atopică. Aceasta este foarte des întâlnită și trebuie specificat că are 3 forme: a nou-născutului, a copilului și a adolescentului. Din păcate, afecțiunea este cronică, iar debutul are loc în jurul vârstei de 2-4 luni de viață. Medicii spun că în proporție de 80% dintre cazuri se ameliorează spre vârsta de 10 -14 ani. De asemenea, în afara manifestărilor cutanate, copilul poate să aibă și simptome specifice rinitei sau astmului.
Dermatita de scutec. Este o afecțiune cu incidență mare în primul an de viață. Printre factorii favorizanți ai bolii se regăsesc: umiditatea zonei, contactul prelungit cu materiile fecale sau cu urina, dar și utilizarea de părinți a unor produse neadecvate de îngrijire a pielii. În această afecțiune este esențială igiena optimă și utilizarea produselor care să nu irite zona. De asemenea, copilul trebuie schimbat ori de câte ori este cazul, zona respectivă trebuind să fie menținută uscată.
Dermatita de contact. Este o inflamație a tegumentului după ce acesta a luat contact cu o substanță iritantă. Practic, pe pielea celui mic vor fi niște umflături mici, de culoare roșie. Afecțiunea nu este contagioasă, nu se transmite și se vindecă destul de repede.
Eritemul de căldură. Aceasta are loc de regulă vara, atunci când copilul este ținut mult timp la căldură sau când nu este îmbrăcat corespunzător. Practic, afecțiunea apare deoarece, la căldură, apare blocarea porilor glandelor sudoripare care nu pot face față supraîncălzirii. Ulterior, copilul va transpira, iar transpirația rămâne în straturile pielii. Astfel, pe pielea copilul apar pustule de mici dimensiuni și de culoare roșie. De aceea, este important să nu înfofolești copilul. Ideal este să fie îmbrăcat exact ca tine și în straturi. De asemenea, hainele să fie numai din bumbac.
Urticaria. De cele mai multe ori, afecțiunea este provocată de consumul anumitor alimente precum: ouă, nuci, fructe de mare. Dacă te afli în acestă situație este bine să mergi la medicul dermatolog dar și la cel alergolog care îi poate face copilului anumite teste de alergii. Însă, sunt și cazuri în care urticaria este produsă și de expunerea copilului mic la diferențe bruște de temperatură, sau de la prea multă căldură la frig, ger. În astfel de situații este posibil ca cel mic să aibă și alergie la frig. Principalele simptome ale urticariei sunt prezența unor umflături roșiatice care își fac apariția pe piele. Aceste umflături dispar după câteva ore sau zile. Este posibil ca medicul specialist pediatru să recomande copilul antihistaminice.
Acneea nou-născutului. Există două tipuri: acneea neonatală – apare în primele săptămâni de viață și acneea infantilă – aceasta durează mai multe luni. Datele statistice arată că peste 20-30% dintre nou-născuți și sugari au boala. Acneea nou-născuţilor arată exact ca şi coşurile adolescenţilor. Încă nu sunt cunoscute cauzele exacte ale apariției acestei probleme.
Cristian Terheș este candidatul susținut de Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) la alegerile prezidențiale…
În urma dezastrului provocat de inundațiile severe din Comunitatea Valenciană, Spania, Ministerul Afacerilor Externe din…
Honorius Prigoană, fiul cel mare al omului de afaceri, a anunţat că tatăl lui, Silviu…
Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea se va răci în toată țara, în special…
Această plantă care se găseşte din belşug şi în România ajută la combaterea răcelilor și…
În decembrie 2024, peste 2.200.000 de pensionari din România vor beneficia de o creștere de…