Categories: Știrile zilei

6.000 de lei după recalculare. Românii care vor primi mult mai mulți bani de la 1 septembrie

Din cuprinsul articolului

Casa de Pensii a comunicat de curând că a fost amânată expedierea adeverințelor cu pensiile recalculate în perioada 15-31 august, o veste care a lăsat mulți pensionari în suspans. Operațiunea, prevăzută inițial să se desfășoare în perioada iunie-august, a fost amânată fără nicio explicație de către Casa de Pensii și Ministerul Muncii.

Procesul de recalculare a pensiilor reprezintă un subiect de mare interes, întrucât mulți pensionari sunt în așteptarea modului în care acest proces le va influența venitul lunar. Pentru înțelegerea complexității acestui demers sunt foarte folositoare formula de recalculare și exemple din diverse surse.

Pentru exemplificarea funcționării recalculării, să luăm în considerare situația unui pensionar care a muncit timp de 38 de ani și a ieșit la pensie la vârsta de 59 de ani. Pensionarul respectiv are un indice mediu anual de 2,6 și, dat fiind că punctul său de pensie este de 2 054 RON, pensia sa brută inițială este de 5 340 RON. Un impozit de 10% din această sumă este aplicat asupra sumei care depășește 2 000 RON, rezultând un impozit de 534 RON.

Pensionarul respectiv a avut parte de condiții speciale de muncă: 5 ani în condiții speciale și 17 ani în grupa II de muncă. Perioada respectivă a condus la un salariu mai mare, care s-a concretizat în contribuții mai mari la sistemul de pensii și, astfel, la un număr mai mare de puncte de contribuție, în total 67 de puncte.

Cum se oferă punctele de stabilitate

Pentru că a muncit 38 de ani, pensionarul primește puncte bonus de stabilitate calculate astfel:

– 5 ani x 0,5 puncte = 2,5 puncte
– 5 ani x 0,75 puncte = 3,75 puncte
– 3 ani x 1 punct = 3 puncte

În total, se adaugă 9,25 puncte bonus, ceea ce duce la un total de 76,25 puncte, scrie News18.

Numărul total de puncte de contribuție se înmulțește cu valoarea punctului de referință de 81 lei, obținându-se o pensie brută recalculată de 6.170 lei. În urma aplicării impozitului de 10% asupra sumelor mai mari de 2.000 lei, pensia netă recalculată ajunge la 5.760 lei. Această sumă reprezintă o creștere de 900 de lei în raport cu pensia inițială.

Această majorare se explică în mare parte datorită indicelui corector de 1,4, care a fost aplicat la data pensionării, având un impact pozitiv semnificativ în valoarea pensiei, cu toate că suma care se adaugă prin recalculare nu este spectaculoasă.

Recent Posts

Diana Șoșoacă, anchetată de Poliție, chiar în ziua alegerilor. S-a filmat în cabina de vot

Diana Șoșoacă, anchetată de Poliție, chiar în ziua alegerilor. Poliția Capitalei efectuează verificări după ce…

14 minute ago

„Nu se poate! Nu e adevărat!” Florin Piersic, mesaj cutremurător după mortea lui Gabriel Cotabiță

Devastat de moartea cântărețului Gabriel Cotabiță, la doar 69 de ani, Florin Piersic a transmis…

44 de minute ago

Alegeri prezidențiale 2024. Prezența la vot până la ora 13.00. Mesajele oamenilor politici la ieșirea de la urne

Alegeri prezidențiale 2024. Duminică, 24 noiembrie, românii votează pentru alegerea viitorului preşedinte. Aceștia trebuie să…

o oră ago

Vine urgia peste România. Zonele în care va ninge consistent timp de trei zile

Vin zăpezile în România! Prognoza meteo actualizată pentru finalul lunii noiembrie anunță trei zile consecutive…

2 ore ago

Dr. Cătălin Cîrstoiu, premiat la Gala Capital „Performeri din Medicină”: „ SUUB este primul spital public care dezvoltă un brand regional”

Dr. Cătălin Cîrstoiu, la Gala Capital „Performeri din Medicină”: „ SUUB este primul spital public…

3 ore ago

Citeste si: