Din cuprinsul articolului
„Mai multe decât accidentele rutiere din Europa de Vest”: un nou studiu leagă 6.000 de decese anuale în Europa de Est de sistemele de încălzire și gătit
Încălzirea și gătitul pe bază de combustie cauzează la fel de multe decese prin intoxicație cu monoxid de carbon în Europa de Est[1] ca și accidentele rutiere în Europa de Vest, potrivit unui nou raport Coolproducts realizat de Biroul European de Mediu (EEB). Sistemele bazate pe combustibili fosili duc, de asemenea, la 900-1.800 de răni anuale cauzate de incendii. Rezultatele subliniază riscurile urgente pentru sănătatea publică și siguranță pe care le prezintă încălzirea cu combustibili fosili și biomasă în casele europene, evidențiind necesitatea unui plan clar al UE de renunțare la tehnologiile de combustie.
Tehnologiile de încălzire și gătit pe bază de combustie prezintă riscuri semnificative comparativ cu echivalentele lor electric
Raportul EEB arată că tehnologiile de încălzire și gătit pe bază de combustie prezintă riscuri semnificative comparativ cu echivalentele lor electrice, inclusiv defecțiuni ale echipamentelor, intoxicații cu monoxid de carbon și accidente de incendiu. În prezent, 83% dintre locuințele europene încă se bazează pe tehnologii de încălzire și gătit cu combustibili fosili și biomasă[2]. Aceasta nu doar că duce la facturi energetice instabile, dar contribuie semnificativ și la emisiile de gaze cu efect de seră din blocul comunitar și la o rată alarmantă de accidente și decese prevenibile.
Autorii estimează că numerele ar putea fi chiar mai mari, deoarece cifrele se bazează doar pe țări cu date fiabile. De asemenea, datele despre răniți sunt probabil subraportate, deoarece multe persoane nu ajung la spitale. Cifrele reale pentru accidente și răniți sunt, cel mai probabil, mult mai mari.
Cu toate acestea, în 2022, 3,2 miliarde de euro din bani publici[3] au fost încă alocați subvențiilor pentru încălzirea pe bază de combustibili fosili de către guvernele naționale, în ciuda dovezilor clare care leagă aceste tehnologii de crizele sociale, energetice și de mediu din Europa. Conform constatărilor acestui raport, acești bani vor finanța decesele viitoare.
Preocupările legate de sănătatea publică și siguranță
Deși datele pan-europene sunt limitate, analiza datelor naționale din 8 state membre[4] a evidențiat o tendință clară în ceea ce privește preocupările legate de sănătatea publică și siguranță:
- În Europa de Est, rata mortalității din cauza intoxicației cu monoxid de carbon este semnificativ mai mare decât în restul UE, cu 5.000-6.000 de decese înregistrate doar în 2021.
- În Europa, aproximativ 900 până la 1.800 de răniți anual pot fi atribuiți tehnologiilor de încălzire și gătit pe bază de combustibili fosili.
- În Polonia, 27,6% dintre incendiile domestice accidentale sunt cauzate de încălzirea pe bază de combustibili fosili. În 2023, pompierii au înregistrat 4.350 de intervenții, în care 53 de persoane au fost otrăvite fatal de monoxid de carbon și 1.468 au fost otrăvite.
- În România, în 2022, s-au înregistrat 305 decese la adulți, 10 decese la copii, 702 răniți adulți și 40 răniți copii în legătură cu incendii provocate de tehnologii de combustie.
- Între 2018-2023, Suedia a înregistrat cel puțin 6.572 de incendii și incidente de incendii cauzate de încălzirea și gătitul pe bază de combustie.
- În Italia, între 2014 și 2019, s-au înregistrat un total de 1.743 de răniți din cauza gazului, 97% dintre aceștia provenind din utilizarea de către clienții finali.
Investiția în alternative curate, regenerabile și mai ieftine
Davide Sabbadin, Director Adjunct de Politici pentru Climă și Energie la EEB, a declarat: „Este de neconceput ca banii publici să continue să sprijine tehnologii de combustie care prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea publică chiar în casele oamenilor. Investiția în alternative curate, regenerabile și mai ieftine, cum ar fi energia solară și pompele de căldură, nu mai este doar un lucru de dorit, ci o obligație morală pentru factorii de decizie politică.”
Raportul Coolproducts subliniază necesitatea prioritizării finanțării pentru accelerarea tranziției către soluții electrice de încălzire și gătit, în special în Europa Centrală și de Est, pentru a valorifica Fondul Social pentru Climă în sprijinul gospodăriilor cu venituri medii și mici care s-ar putea confrunta cu costuri inițiale ridicate. Încălzirea și gătitul nu ar trebui să pună în pericol familiile. Tehnologiile electrice și solare sunt mai mult decât pregătite pentru ca factorii de decizie politică să se angajeze în crearea de locuințe mai sigure, mai ieftine și mai curate în întreaga Europă.
[1]Definiția și regiunile Europei de Est, Centrale și de Vest aplicate în setul de date extras
[2]Consumul de energie pentru încălzire în Europa, după sursă de energie
[3]Studiul Coolproducts „Încălzire verde pentru toți”
[4]Următoarele state membre sunt principalele țări investigate datorită disponibilității de date multianuale: Danemarca, Franța, Germania, Italia, Irlanda, Polonia, România, Suedia. Date instantanee sunt disponibile și pentru Portugalia, Austria, Cehia, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Lituania și Cipru.