Din cuprinsul articolului
500.000 de români își serbează mâine ziua de nume. Cui spunem „La mulți ani” de Sfinții Petru și Pavel?
În fiecare an, în ziua de 29 iunie, creștinii ortodocși îi cinstesc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Potrivit informațiilor Ministerulului Afacerilor Interne, în jur de jumătate de milion de români își serbează onomastica în această zi de sărbătoare.
Numele Petru vine din gr. pétros și aram. kepha, având înțelesul de „piatră”, „stâncă”). Moștenit, la noi, din latina populară, în forma Chetru (Sanchetru, de la Sanctus Petrus), numele a fost reintrodus ulterior pe filiera greco-slavă, formele lui românești cele mai răspândite fiind Petru, Pătru și Petre (diminutive: Petruț, Pătruț, Petruș, Pătruș, Petrică, Petrișor etc.), cu femininul Petra (diminutive: Petruța, Pătruța, Petrica ș. a.).
Numele mic Petru stă și la originea multor nume de familie (dintre care unele au fost inițial tot nume de botez: Petrea, Petrache, Pătrașcu etc.).
Petroniu și Petronela (nume rare la noi, cu caracter neologic și livresc) n-au legătură etimologică cu numele grecesc al apostolului, ci provin din vechiul nume latin Petronius (de la petro, „berbec”), potrivit crestinortodox.ro.
Pentru că există o mulțime de nume derivate din cele două, unele persoane nu știu cui trebuie să spună „La mulți ani!” de Sfinții Petru și Pavel. Iată ce români își sărbătoresc onomastica pe data de 29 iunie 2021.
Prin urmare, dacă te întrebi ce nume se sărbătoresc de Sfinții apostoli Petru și Pavel, iată cui trebuie să spui pe 29 iunie, La mulți ani!
Pe lista sărbătoriților se numără cei care poartă numele de Petru și Pavel, precum și derivatele feminine și masculine ale acestora.
Așadar, pe 29 iunie spunem La multi ani lui Petru, Petre, Paul, Păulică, Petrică, Pavel, Petrişor și Petronel.
Printre femeile sărbătorite în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, se numără cele care poartă numele de Paula, Petronela, Petruţa, Petra, Paulina, Paulica, Petriţa, Pavelina, Pătra şi Pauliana.
Printre numele de bărbați mai cosmopolite se numără Peter, Petrus sau Petronius.
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt prăznuiţi în aceeaşi zi deoarece amândoi și-au găsit sfârșitul la Roma, din porunca împăratului Nero. Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar lui Pavel i s-a tăiat capul.
Moaştele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, potrivit Sinaxarului, au fost puse împreună.
Tradiţia a consemnat ziua de 29 iunie ca data a martirajului Sfinţilor Apostoli Petru si Pavel. Cercetările mai noi au stabilit cu o anumită precizie că Petru a fost răstignit în anul 64, iar Pavel a fost decapitat în anul 67.
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt autori de epistole incluse de Biserica intre textele canonice ale Noului Testament (Pavel – 14; Petru – 2).
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…