Sari la conținut

50% dintre pacienții cu cancer se simt părăsiți de cei dragi. Dr. Dan Mitrea: „Dați astăzi un telefon. Faceți o vizită. Lansați invitația de a peterece timp împreună”

Pacient
Sursă foto: KRKA
Abandon social

Dr. Dan Mitrea, îndemn pentru rudele pacienților cu cancer:  „Dați astăzi un telefon. Faceți o vizită. Lansați invitația de a peterece timp împreună”

Peste 50% dintre pacienții diagnosticați cu cancer se confruntă cu un fenomen de abandon social. E o formă de izolare cauzată de retragerea prietenilor, colegilor sau chiar a membrilor familiei, arată un studiu al Rețelei de Acțiune a Societății Americane de Cancer (ACS CAN).

Peste 50% dintre pacienții cu cancer se simt abandonați de cei dragi

În contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, Clinica Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, lansează un îndemn românilor care au în familia lor sau în cercul de apropiați pacienți diagnosticați cu cancer:

Dr. Dan Mitrea
Sursa foto: neuroaxis.ro

Izolarea socială în cazul pacienților cu cancer este mai mult decât un fenomen real și dureros. Este un factor de risc semnificativ pentru sănătatea fizică și mintală a pacienților. De cele mai multe ori, rudele și prietenii celor diagnosticați cu cancer simt un fals sentiment de neputință.

În realitate, putem avea un impact extrem de benefic asupra pacienților diagnosticați cu cancer. Așadar, dați astăzi acel telefon. Faceți acea vizită. Lansați acea invitație de a petrece timp împreună”, afirmă dr. Dan Mitrea, cofondator al Clinicii Neuroaxis.

Motivele abandonului social

Printre principalele motive pentru care cei dragi aleg să se îndepărteze, se numără:

  • Disconfortul emoțional – teama de a nu ști cum să reacționeze sau ce să spună.
  • Frica de suferință – dificultatea de a gestiona emoțional o boală gravă în viața cuiva drag.
  • Conștientizarea vulnerabilității – evitarea confruntării cu propria vulnerabilitate în fața bolii.
  • Sentimentul de neputință – convingerea că „nu pot ajuta cu nimic” duce la distanțare.

Pacienții diagnosticați cu cancer nu au nevoie doar de tratament medical, ci și de un sistem de sprijin solid. Relațiile sociale joacă un rol crucial în recuperarea emoțională și în gestionarea bolii. Însă, din păcate, nimeni nu ne-a învățat cum să ne comportăm în cazul în care cineva drag primește un astfel de diagnostic”, adaugă dr. Dan Mitrea.

Cum să susții o persoană dragă diagnosticată cu cancer

Mulți oameni evită să vorbească despre boală din teama de a spune ceva greșit. Însă tăcerea și retragerea sunt mult mai dureroase pentru pacient. Așadar, se recomandă câteva sfaturi simple pentru a rămâne aproape de cineva drag care se confruntă cu un astfel de diagnostic:

  • Fii prezent – Nu este nevoie să știi ce să spui, dar simpla ta prezență face diferența. Oferă sprijin prin vizite, apeluri sau mesaje precum: „Sunt aici pentru tine” sau „Cum te pot ajuta astăzi?”.
  • Oferă ajutor concret – Gătitul, cumpărăturile sau mersul la doctor pot fi copleșitoare pentru un pacient oncologic. Propune-te să ajuți în mod activ.
  • Respectă nevoia de spațiu – Uneori, pacienții pot avea zile în care nu vor să vorbească. Arată înțelegere și fii acolo atunci când sunt pregătiți.
  • Nu fugi de conversații normale – Pacienții nu vor să fie definiți doar prin boala lor. Continuă să vorbești despre lucruri obișnuite și să le oferi momente de normalitate. Iar dacă nu știi ce anume să spui, Clinica Neuroaxis a pregătit o serie de mesaje care pot sparge gheața și pot deschide conversații. Urmărește-le pe paginile de Facebook și Instagram ale Clinicii Neuroaxis.

Despre Clinica Neuroaxis:

Neuroaxis este prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România care oferă servicii de diagnostic, tratament și monitorizare în toate ramurile neurologiei și specializărilor conexe acesteia: oncologie, psihiatrie, psihoterapie, genetică medicală, cardiologie, neurochirurgie, reumatologie, somnologie și neuroimagistică.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel